En verimli İngilizce sınav hazırlık platformu.
YÖKDİL

YÖKDİL Sağlık Kelime Listesi

20 seneyi aşkın bir süredir ulusal ve uluslararası İngilizce sınavlara öğrenci hazırlıyorum. Eski adları ile ÜDS ve KPDS vb sınavlar konusunda hatırı sayılır bir tecrübem var. Marmara Üniversitesi İngilizce öğretmenliği bölümünden 2001 yılında mezun olduğum günden beri de İngilizce öğretmenliği yapmaktayım. Bu girişi yapma ihtiyacı duymamdaki sebep ise bu türden içeriklerin genelde işin profesyonelleri tarafından değil klik avcıları tarafından oluşturuluyor olması.

YÖKDİL Sağlık Kelimeleri Nelerdir?

YÖKDİL’e Sağlık Bilimleri alanından girecekseniz muhtemelen bir kelime listesi arıyorsunuz. Bu listeyi ezberleyip sınava girerseniz sınav performansınızın artacağına inanıyorsunuz. Yanılıyorsunuz. En başta YÖKDİL Sağlık Bilimleri kelimeleri diye bir liste yok, olamaz da. YÖKDİL üç alanda yapılıyor ve üç alanda test ettiği kelimeler ortak. Sağlık ya da Fen alanına özel kelimeler sormuyor ÖSYM. Peki internette dolanan bu kadar PDF niye var? Birinci sebep trafik çekmek ikinci sebep ise bilgisizlik. 

Hemen örneklere geçelim. 28 Mart 2021 yılında yapılan YÖKDİL sınavının kelime bölümünde sorulmuş kelimelerden bazılarını paylaşıyorum.

Sağlık BilimleriFen BilimleriSosyal Bilimler
crucialdeprivation shortcomings 
hesitation abundancerequirements
recession weaknesssolutions
collaborationreplacementconflicts
suspension interventionpunishments
elimination objection validation
opposition priorityoccupation
solution conversionvariety
exposure exposureexpansion
obstacle appealabsence
superioritybizarre erroneous
beneficial trivialweak
adequate vitaldeceptive
notorious threateningredundant
sustainable deliberatediverse
recklesslyinevitably temporarily
scarcelyunconsciouslyaccurately
extravagantlyinaccuratelyseverely
doubtfullyirresponsiblyincidentally
substantiallyincompetentlyextensively

 

Yukarıdaki tablonun ilk sütununa alanları yazmasaydım muhtemelen hangi kelimeler hangi sınavda çıkmış doğru tahmin edemezdiniz. YÖKDİL’deki içerikleri anlayabilmeniz için sağlık alanına özel kelimeleri özellikle bilmenize gerek yok. Bilmeniz gereken kelimeler bilimsel olarak belli ve tek yapmanız gereken öncelikli olarak bu kelimeleri bilmek. Nedir peki bu kelimeler? Cevap veriyorum Academic Word List. Academic Word List bilimsel bir çalışma sonucu ortaya çıkmış ve alan fark etmeksizin her bilimsel içerikte en sık kullanılan kelimeleri içeriyor. Sonuç olarak bu kelimelerin birlikte kullanımlarını (collocation), farklı anlamlarını ve genel olarak nasıl kullanıldıklarını bilin yeter. Tabii şimdi oturup bu listeyi ezberlemeye kalkmayın çünkü bu türden kelimeler ezberlemekle öğrenilmez. Ezberlemeye kalkarsanız bu sefer de hocam kelimelerin anlamlarını biliyorum ama cümleye yerleştiremiyorum ya da cümleyi anlayamıyorum diye yakınmaya başlarsınız. Peki kelime nasıl öğrenilmeli diyorsanız ilgili yazıma göz atabilirsiniz. Alternatif olarak aşağıdaki videoyu da izleyebilirsiniz.

Nerede Yanılıyoruz?

YÖKDİL üç farklı alanda yapılıyor ve bu üç sınavın birbirinden farkı içeriklerin o alana özel olması. Ancak test ettiği dil becerileri ortak. Siz sağlık alanından sınava giriyorsanız sağlık alanına özel mesleki kelimelerin hemen hemen tamamını zaten biliyorsunuz. İsterseniz önce kelimelerin nasıl sınıflandırıldığına bakalım.

Kelimeler temelde üçe ayrılır. 

  • Tier 1- Günlük dilde sık kullanılan somut kelimeler. (elma, masa, pencere)
  • Tier 2- Birden fazla anlam taşıyabilen ve genelde akademik bağlamlarda karşılaştığımız kelimeler.(represent, refer, collaborate vb)
  • Tier 3- Çeşitli mesleklere özgü kelimeler. (sonata, locution, pogrom vb)

 

Tier 1 kelimeler zaten konumuz değil. Tier 3 sizin kendi işiniz gereği bilmeniz gereken kelimeler ki sağlık çalışanları bu konuda şanslı. Sizin bilmeniz gereken kelimeler Tier 2. Bu kelimelerin de alanı yok. İster sosyal bilimlerden girin ister fen bilimlerinden fark etmez. Sonuç olarak sağlık alanından sınava girecekseniz sağlık alanına özel içerikleri okuyun veya dinleyin ki bence öyle yapıyorsunuzdur zaten. Bunun haricinde yapmanız gereken Academic Word List denilen listedeki kelimeleri öğrenmek. 

Sonuç

Sınava az zaman kala oturup kelime ezberlemenin size faydası çok sınırlı olacaktır. Bununla birlikte YÖKDİL Sağlık Bilimleri kelimeleri diye bir listeye zaman harcamak yerine bol miktarda okuma ve dinleme çalışması yapmak ve Academic Word List çalışmak çok daha mantıklı bir karar olacaktır. Unutmadan eklemek isterim bu konuda bir eğitimimiz var. İsterseniz göz atın.

 

Online YÖKDİL ve YDS Kursları