YDS’ye mi YÖKDİL’e mi girmeliyim?

Daha önceki yazılarımızda ve YouTube kanalımızda YDS ve YÖKDİL arasındaki farklardan bahsetmiştik. Bu yazı ve video linklerine buradan ulaşabilirsiniz.

https://temadil.com/yds-ve-yokdil-arasinda-ne-fark-var/

 

YDS ve YÖKDİL sınavları formatları itibariyle birbirine benzerlik göstermektedir. Soru tipleri arasındaki iki fark bulunmaktadır; YDS’de diyalog tamamlama ve anlamca en yakın cümleyi bulma bölümleri varken, YÖKDİL’de ise bu bölümler bulunmamaktadır. 80 sorudan oluşan YDS ve YÖKDİL zorluk derecesi anlamında farklılık göstermektedir. YDS soruları YÖKDİL ile mukayese edildiğinde daha zordur. Zorluk derecesini somut olarak ifade etmek gerekirse, YÖKDİL’den 70 alan bir aday YDS’den 50-55 bandında bir puan alabilir. Elbette bu oran her zaman belirttiğim şekilde olmayabilir, istisnalar olabilir, ancak bizlere gelen sınav skorlarından bu çıkarımı yapabiliriz.  Bunun yanında YDS farklı alanlarda konuların geçtiği bir sınavken, YÖKDİL sosyal, fen, sağlık şeklinde alanlara ayrılmıştır. Adaylar kendi uzmanlık alanlarına göre tercihlerini yapabilirler. Ancak burada önemli olan İngilizce yeterlilik olduğundan, istatistik mezunu biri isterse sosyalden, hukuk mezunu bir aday ise dilerse fen alanından sınava girebilir. Bir başka deyişle, esas olan İngilizce yeterliliği belgelemektir.

YDS’ye mi YÖKDİL’e mi girmeliyim?

“YDS’ye mi YÖKDİL’e mi girmem gerekiyor” diye soran adaylara biz de hangi amaçla sınava girmek istediğini soruyoruz. YDS akademik kadro, yükse lisans ve doktora başvurularında kabul edilmektedir ancak akademik hedefleri olan kişilere sınavın nispeten kolay olması münasebetiyle YÖKDİL sınavına girmesini salık veriyoruz.   Şayet hedef bir kamu kurumunda çalışmak veya yabancı dil tazminatı almak ise bu durumda bize başvuran adaya YDS’ye girmesi gerektiğini söylüyoruz. Böyle bir durumda tercih söz konusu değildir, YDS skoru gereklidir.

Sonuç

YDS kamu kurum ve kuruluşlarında istihdamda, yabancı dil tazminatında ve akademik kadrolarda geçerli bir sınav olması sebebiyle bir kişi sadece YDS’ye girerek yukarıda bahsi geçen yerlerde almış olduğu skoru kullanabilir. Bu açıdan baktığımızda İngilizce düzeyi iyi olanlar YDS’ye girebilirler. Ancak nihai amacı yüksek lisans, doktora veya akademik kadro olanlara YÖKDİL sınavına girmelerini tavsiye ederim.