YÖKDİL sınavına giren adaylardan başvurdukları program veya pozisyona göre 55 – 85 arası not almaları beklenmekte. Daha önce YÖKDİL’den 55 üstü alabilmek için izlenmesi gereken yolu yazmıştım. Bu yazımda ise YÖKDİL’den 85 üstü nasıl alınır bunu ele alacağım. Bu yazıyı YDS’den 85 üstü almayı hedefleyen adaylar da okuyabilir.
YÖKDİL’den 85 üstü nasıl alınır?
Öncelikle YÖKDİL’in 2017’deki haliyle şu anki halinin aynı olmadığını bilmemiz gerekiyor. 2017 yılında Anadolu Üniversitesi tarafından düzenlenen YÖKDİL ile günümüzde ÖSYM tarafından yapılan YÖKDİL arasında zorluk açısından oldukça büyük farklar var. 2017 yılında 85 almış aday 2021 yılında YÖKDİL’e girse büyük ihtimalle 55 barajını zor geçer. Dolayısıyla bu yazıyı 2021 şartlarını göz önüne alarak okuyun ve önümüzdeki yıllarda sınavın daha zor ya da kolay bir hale gelme ihtimalini de unutmayın.
Şimdi YÖKDİL’den 85 alma sürecini madde madde anlatayım.
İngilizce seviyenizi öğrenin
YÖKDİL’den 85 almak istiyorsanız İngilizce seviyenizin B2 (upper-intermediate) ve üzeri olması gerekiyor. Eğer bu seviyede değilseniz doğrudan sınava hazırlanıp 85 almanız hemen hemen imkansızdır. Bu sınavın taktiği var ve de İngilizce bilmeden girenler 85 alıyor gibi şehir efsanelerine kulak asmayın. Sınavın büyük bir bölümü okuma becerisini test ediyor ve genelde adaylar ilk 20 soruda yer alan iki ya da üç tane tense sorularında uygulanabilecek taktiklerin sınavın bütününe uygulanabilir olduğu yanılgısına kapılıyorlar. Aslında bu konuda adaylar kadar kimi kişi ya da kurumların yanlış yönlendirmesi de söz konusu. Siz kayıt olun hocamız çok tecrübeli, zaten İngilizce bilmenize gerek yok denilerek eğitimlere kabul edilen adaylar var. Sonuç olarak YÖKDİL’den 85 üstü alacaksanız İngilizce seviyenizin buna uygun olması gerekiyor. İngilizce seviyenizi öğrenmek için seviye tespit sınavımızı çözebilirsiniz.
- Çalışmaya başlamadan önce tam bir deneme sınavı çözün
Eğer daha önce sınava girmediyseniz ama İngilizce seviyenize güveniyorsanız eski bir YÖKDİL sınavının tamamını çözün. Eğer 55 üzeri alıyorsanız bundan sonraki hedefiniz 85 olabilir. 55’ten daha az aldıysanız önce 55 hedefleyin.
- Sabırlı olun
Unutmayın bu sınavlara hazırlanmak uzun zaman gerektirir. 55 alan bir adayın 85 alması için en iyimser tahminle 6 ay disiplinli bir çalışma yürütmesi gerekir. Bu süreyi makul olmayan ölçülere çeken adaylar istedikleri puanı alamamakta ve kendilerine haksızlık ettiklerinin bile farkında olmadan motivasyonlarını gereksiz yere düşürmektedir. Sınav hazırlık süreci öncelikle zaman ve sabır gerektirir. Bu ikisine sahip değilseniz 85 alma sürecinizi sürekli kısaltmaya odaklanıp mucize taktikler peşinde koşarak süreyi daha da uzatırsınız.
- Güçlü ve geliştirilmesi gereken yönlerinizi keşfedin
Sınava hazırlanan adaylar genelde gramer ve kelime bilgilerini artırırlarsa sınavı geçebileceklerini düşünür. Bu sık rastlanan bir yanılgıdır. Gramer ve kelime elbette sınav başarınıza olumlu katkılar sunacaktır ancak sadece gramer ve kelime çalışarak sınavın sadece çeyreğine çalışmış olursunuz. Dolayısıyla geliştirmeniz gereken yönlerinizi belirlerken kendinize karşı dürüst olun.
- Okuma becerinizi geliştirin
85 üstü hedefliyorsanız önceliğiniz kesinlikle okuma becerilerinizi geliştirmek olmalı. Yalnız bunu yaparken seviyenize uygun akademik metinler okumanız gerekiyor. Bu tür içerikler için her hafta ücretsiz olarak gönderdiğimiz bültenimize abone olabilirsiniz.
Bunun yanında EAP (English for Academic Purposes) materyalleri alarak bu kitaplarda yer alan metinleri okuyun.
Bu kitaplara örnek;
- Unlock 4 Reading and Writing – Cambridge Yayınevi
- Pathways 3 Reading and Writing- National Geographic Learning
Eğer eğitim materyaline ayıracak bütçeniz yoksa Google’a ‘academic English reading passages’ yazarak arama yapın. Sürekli yeni siteler eklendiği, var olan sitelerin ise kapandığı bir ortamda site linki paylaşmak istemiyorum. Bazen ücretsiz diye paylaştığım bir sitenin sonradan ücretli hale geldiğine de şahit oldum o yüzden siz anahtar kelimeleri girerek aramanızı yapın.
- Zaman yönetiminizi iyi yapın
Sınava giren adayları en çok hangi soruya ne kadar zaman ayırmaları gerektiğini bilememek yoruyor. Çoğu zaman paragraflara hiç zaman kalmadı hocam ilk 60 sorudan sonra zaman bitti yakınmalarını duyuyorum. Bunun sebebi soruların sizden ne istediğine bakmadan her soruya aynı süreyi vermeniz ya da bir soruyu takıntı yaparak gereğinden fazla zaman harcamanızdır. Mesela preposition soruları genelde 30 saniyeden fazla zamanınızı almamalı. Kelime soruları da öyle. Kelimenin ikilisini (collocation) ya da birlikte kullanıldığı prepositionu ya bilirsiniz ya da bilemezsiniz. Biliyorsanız hemen cevap verirsiniz ancak bilmiyorsanız sınavın sonuna kadar da düşünseniz sonuç değişmez. Sonuç olarak ilk 20 soruluk bölümü hızlı geçmeniz gerekiyor çünkü sizin hedefiniz 85 almak. Bütün soruları görmeniz ve üzerinde düşünecek zamanınız olması şart.
- Bol bol pratik yapın
Daha önce de dediğim gibi; bu iş sabır ve zaman işi. Bunun için disiplinli bir çalışma yürütmeniz şart. Youtube kanalımızda YDS ve YÖKDİL ile ilgili 200’den fazla video var. Bunların büyük kısmının PDF hallerini de ücretsiz olarak sizinle paylaşıyoruz. Size düşen sabırla bu videoları izlemek ve dosyalarda yer alan soruları çözmek.
- Yılmayın ve hemen başarı beklemeyin
Sınava çok kez girmiş olabilirsiniz. Uzun bir süredir istediğiniz skoru alamamış da olabilirsiniz. Hatta son girdiğiniz sınavların tamamında tek soru yüzünden istediğiniz puanı alamamış da olabilirsiniz. Bunların hiçbiri sizi yıldırmasın. 20 seneyi aşkın bu tür sınavlara öğrenci hazırlıyorum. Gerçekten iyi çalışan, azmeden ve şehir efsanelerine kulak tıkayarak bilimsel metotlarla sınava hazırlanan adayların bu sınavdan mutlaka geçtiğine binlerce kez şahit oldum.
Online YÖKDİL ve YDS Kursları