OET ve IELTS Farkı

Bu yazımda özellikle İngiltere ve Commonwealth olarak adlandırılan ülkelere yerleşmek isteyenlerin girdiği iki sınavdan söz edeceğim ve Occupational English Test (OET) ve IELTS sınavlarının farklarından kısaca bahsedeceğim. Özellikle sağlık çalışanlarından gelen OET IELTS farkı nedir sorusuna madde madde yanıt vermeye çalışacağım.

OET ve IELTS Sınavları Nedir?

Öncelikle bu iki sınav hakkında ön bilgiye ihtiyacınız varsa aşağıdaki videoyu izlemenizi ve yazıları okumanızı öneriyorum. Böylelikle OET ve IELTS farkı nelerdir daha rahat görebilirsiniz.

OET Sınavı Hakkında Bilgi

IELTS Hakkında Bilgi

OET IELTS Farkı

Bu yazımda sınavı format olarak kıyaslamaktansa bir eğitimci olarak size en mantıklı çözümü sunmaya çalışacağım çünkü zaten yukarıda paylaştığım linklere tıkladığınızda sınav hakkında yeterli teknik bilgiye sahip olacaksınız.

Şimdi farkların üzerinden teker teker geçelim;

  • Fiyat: IELTS’e girecek adaylar 8 Şubat 2023 itibariyle sınava 2700TL ödeyecekler. Bu ücret döviz kurlarındaki değişimlere göre ileride artabilir ya da düşebilir. Bunun yanında OET $587 AUD yani 8 Şubat 2023 itibariyle 7694 TL. Sonuç olarak OET’nin daha pahalı bir sınav olduğunu görüyoruz. Eğer bütçeniz sınırlı ise IELTS daha mantıklı görünüyor.
  • İçerik: OET sağlık çalışanlarının İngilizce seviyesini ölçen bir sınav. IELTS ise genel bir İngilizce sınavı. IELTS’e giren adaylar farklı disiplinler ile alakalı içerikler ile karşılaşıyorlar. Gerçi bu tür sınavlardaki sorulara doğru cevap verebilmek için genel kültür seviyenizin bir önemi yok. Okuduğunuzu ve dinlediğinizi anlıyorsanız ve kendinizi ifade edebiliyorsanız IELTS veya OET’den anlamlı bir skor elde edebilirsiniz. Ancak sağlık çalışanlarının kendi alanlarında üretilmiş içerikleri daha kolay anlayacağını ve sorulara daha kolay yanıt verebileceğini söyleyebiliriz. Özellikle doktorların OET sınavından daha yüksek bir skor elde etmesi yüksek olasılıktır. Daha farklı kademelerde çalışan sağlık çalışanları için belki durum böyle olmayabilir ve IELTS’e veya OET’ye girmeleri sonucu çok değiştirmeyebilir.
  • Kaynak: IELTS için kaynak oldukça bol. Ancak OET’ye hazırlanan adayların kaynak bulması daha zor. IELTS daha büyük bir kitleyi ilgilendirdiği ve daha eski bir sınav olduğu için daha fazla kaynağa sahip. Buna karşın OET ile ilgili içerik arayan adayların bir kaç web sitesi ve kitap haricinde kaynak bulabilmesi pek mümkün olmuyor.
  • Eğitim Kurumları: OET’ye hazırlanmak için bir kurs bulabilmeniz çok zor. Öte yandan hemen her kursun bir IELTS hazırlık programı var. Bu yüzden OET’ye hazırlanmayı düşünen adayların eğitim alabilmesi biraz daha zor olabilir.
  • Geçerlik: IELTS herkes tarafından bilinen ve dünyada hemen hemen bütün kurumlar tarafından kabul edilen bir sınavdır. Bir nevi ‘gold standard’ dediğimiz türden bir sınav. IELTS skorunuz ile güvenle her kuruma başvurabilirsiniz. OET için ise başvurmadan önce mutlaka ilgili kuruma danışmanızı öneriyorum. Sonuç olarak önce IELTS’e girip sonra başvurmak için bir kurum seçebilirsiniz. Ama OET’ye girecekseniz önce kurumun OET’yi kabul ettiğinden emin olun sonra sınava girin.
  • Sınav Sıklığı: IELTS daha sık aralıklarla yapılan ve sonuçları daha çabuk duyurulan bir sınav. Eğer aceleniz varsa IELTS’e girmek daha mantıklı olacaktır.

OET mi IELTS mi?

Eğer İngilizce seviyeniz B2 (upper-intermediate) ve üzeri ise OET daha mantıklı gibi duruyor. Bu seviyede İngilizce bilen adaylar ‘independent user’ kategorisine girdiği için asgari düzeyde bir çalışma ile sınavı geçebilirler. Eğitim almayı düşünürlerse de bu eğitim kısa süreli olacağı için bütçelerine çok büyük bir yük getirmeyecektir. Daha alt seviyede İngilizce bilen adayların ise eğer zaman problemi yoksa OET’ye yönelmelerinde sakınca yok. Ancak İngilizce altyapısı oluşturmak ve daha alt seviyeden materyallerle İngilizce seviyesini geliştirmek isteyen adayların IELTS’e yönelik daha fazla materyal bulabileceğini söyleyebiliriz.

Sonuç

Bu yazımda OET ve IELTS farkı nedir bunu elimden geliğinde anlatmaya çalıştım. Eğer İngilizce seviyeniz belli bir düzeyde ise ve sınav formatı konusunda antremanlıysanız bu iki sınavdan da istediğiniz skoru elde edebilirsiniz. Bu sınavlar standart sınavlar olduğu için ölçtükleri beceriler de hemen hemen aynı. İlk başta içerik sizi zorlasa da belli bir süre emek harcadıktan sonra sınava alışıp sınav skorunuzu geliştirebiliyorsunuz. Burada önemli olan sürekli karar değiştirmemeniz ve sınav hazırlık sürecinin uzun sürebileceğini kabul etmenizdir. Genelde adaylar internet aramaları sonucu sürekli karar değiştirip iki ay IELTS sonra OET daha sonra başka bir sınava çalışabiliyor ve bu zaman kaybına neden oluyor. Bazı durumlarda da sınava bir ya da iki ay kala yoğun eğitimler ile sınavı geçmeyi planlayabiliyorlar. Bu yaklaşım da pek olumlu sonuç vermiyor. Yani karar verin, odaklanın, tutarlı ve istikarlı olun ve kısa sürede sonuç beklemeyin.

 

OET sınavına hazırlık aşamasında sizlere fayda sağlayacağınız düşündüğümüz çalışma linkini ise aşağıda bulabilirsiniz. OET sınav hazırlık süreciyle ilgili offline dersler satın almak veya özel ders planı için bizlere 0216 573 11 15 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

OET Hazırlık Programı