En verimli İngilizce sınav hazırlık platformu.
YÖKDİL

22 Eylül 2018 YÖKDİL Sağlık Bölümü Değerlendirmesi

Bu yazımda sonbahar YÖKDİL sınavının sağlık bölümünün analizini yapmaya çalışacağım.

YÖKDİL ilk 20 soru

2018 sonbahar YÖKDİL sınavının ilk 30 sorusuna göz attığımızda seviyesi pre intermediate intermediate arasında olan adayların rahatlıkla cevaplayabileceği nitelikte sorular olduğunu söyleyebiliriz. İlk 20 soruda “since, because, due to”  gibi sebep sonuç durumlarını bildiren bağlaçların test edildiğini ve bu bağlaçları YÖKDİL’e hazırlanan her adayın mutlaka bilmesi gerektiğini biliyoruz. Buna ek olarak “lead to” fiilinin de test edildiğini gördük, buradan YÖKDİL sınavını hazırlayanların sebep sonuç ilişkisini test eden bağlaç ve fiillere özellikle önem verdiğini çıkartabiliriz. Bunun dışında “as well as”, both… and” gibi adayları çok zorlamayacağını düşündüğüm yapılar da bu sınavda test edildi. Tense soruları için de durum farklı değildi. Şıklar arasında çeldiricilerin çok olmadığı, sınava hazırlıklı giren birinin kesinlikle doğru cevabı işaretleyeceği türdendi sorular. Bu arada şu konunun altını çizmek istiyorum, sınav olağan üstü kolaydı demiyorum, pre intermediate-intermediate arası bir düzeyde olup da sınav hazırlığı yapan bir aday için rahat geçmiş olmalı diyorum.

YÖKDİL Cloze Test 

Cloze test bölümüne baktığımızda sürpriz, bizi kontrpiyede bırakacak sorular olmadığını görüyoruz. Comparative superlative, countable uncountable bilgisi olan, “relatively, concern, available, persistent” gibi sağlık personelinin genel kültürüyle bile çıkarım yapabileceği türden kelimelerin test edildiğini görüyoruz. 

YÖKDİL Cümle Tamamlama 

Cümle tamamlama sorularında 4 sorunun sebep sonuç ilişkisiyle ilgili olduğunu (bir tane as, üç tane because),  2 sorunun zıtlık ilişkisine dayandığı (however, although), 2 sorunun zaman ilişkisiyle ilgili olduğu (when, before), 1 soruda koşul ilişkisine bakıldığı (if), 1 soruda da “how to” yapısının test edildiğini gördük.

YÖKDİL Çeviri 

Çeviri sorularında öğrencilerimize sürekli söylediğimiz “İngilizceden Türkçe’ye çeviri yaparken mutlaka önce yükleme bakın” uyarısının işe yaradığını umuyorum. Bu stratejiyle hareket eden adayların soru kaçırmış olma ihtimali yoktur. Türkçe’den İngilizce’ye çeviride ise özneyi doğru tespit edenler sınavın bu bölümünü rahat geçmişlerdir diye düşünüyorum.

YÖKDİL paragraf tamamlama ve anlam bütünlüğünü bozan cümleyi bulma

Paragraf tamamlama ve anlam bütünlüğünü bozan cümleyi bulma bölümünde bazı sorular adayları yormuş olabilir. Sağlık kendi alanım olmaması münasebetiyle bir iki soruda “acaba mı” diye zaman harcamak zorunda kaldım. 

YÖKDİL paragraf soruları

Paragraf sorularının çok dengeli bir şekilde seyrettiğini söyleyemeyeceğim. Zira bazı sorular aşırı kolayken, bazı sorular çeldiricilerle doluydu. Ancak yine de YDS ile kıyaslandığında pasajın rahatlıkla anlaşılabileceğini söyleyebilirim. 

Sonuç

2018 sonbahar YÖKDİL sağlık bölümü sınavı ile ilgili izlenimlerimi paylaştım. Sınav genel itibariyle açık, anlaşılır, ve dengeliydi. Şıklar arasında çeldiricilerin çok güçlü olmadığını söyleyebilirim. Sınav soruları açıklandığı takdirde önümüzdeki günlerde bu sınavın çözümünü TemaDil Youtube sayfamızda yapacağım. Yotube sayfamızda görüşmek üzere.

Ücretsiz Seviye Tespit Sınavı TemaDil

İngilizce seviyenizi öğrenmek için sınavlarımızı çözebilirsiniz.

Sınavı Çöz