Proficiency sınavından nasıl geçilir?

Daha önceki yazımda (20 Haziran 2018) İngilizce hazırlık okuyacaklara çeşitli tavsiyelerde bulunmuş, İngilizceyi öğrenerek başarılı bir şekilde fakülteye devam edebilmenin yöntemlerinden bahsetmiştim. Bu yazımda da İngilizce hazırlık sınıfında başarılı olamayıp, Eylül ayında yapılacak olan proficiency sınavına girecek olanlara tavsiyelerde bulunacağım.  Proficiency sınavından nasıl geçilir ve üniversitelerin proficiency sınavlarına nasıl hazırlanılmalı? İşte tavsiyeler.

Üniversitelerin değerlendirme kriterleri farklıdır.

Üniversitelerin İngilizce hazırlık okulları kendi öğrenci profili ve öğrencilerinden beklentisine göre farklı programlar uygulamaktadır. Farklı programlar farklı değerlendirme sistemlerini de beraberinde getirmektedir. Hal böyleyken İngilizce yeterlilik sınavına hazırlanırken üniversite İngilizce hazırlık okulunun sınav sistemini iyi bilmek gerekir. 

Hemen hemen bütün üniversite İngilizce hazırlık okulları öğrencilerinin Avrupa ortak dil kriterlerine göre B2 (upper-intermediate) seviyesine gelmesini beklemektedir. Ancak öğrencilerinin B2 seviyesine gelip gelmediğini değerlendirme kriterleri birbirinden çok farklı olabilmektedir. Bu durumda sınava hazırlanırken okulun sınav sistemini ve geçme kriterlerini iyi bilmek gerekiyor. Eylül ayındaki sınava hazırlanırken size yol gösterecek hocanın okulun sınav sistemini iyi bilmesi, planını ona göre yapması gerekiyor. Zira, bu aşamada İngilizcenizin belli bir seviyeye çıkması kadar, sene tekrarı yapmadan fakülteye geçmeniz de büyük önem taşıyor. Kaybedecek vaktinizin olmadığını göz önünde bulundurursak, sınav hazırlık sürecinde size destek olacak hocanın sadece iyi bir hoca olması yetmez aynı zamanda okulunuzun sistemini iyi anlaması gerekmektedir.

Hazırlıktan geçemediniz, şimdi ne yapacaksınız?

Her üniversitenin bir akademik takvimi vardır. İlk iş olarak bu akademik takvime bakıp yeterlilik sınavının hangi tarihte olduğunu öğrenin. Tüm çalışma sürenizin bu takvimle sınırlı olduğunu, tüm planlarınızı buna göre yapmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. İngilizce hazırlık sınavından geçmek isteyenler için bir yol haritası çıkarttım. Bu yol haritasını model alarak kendinize uygun bir plan çıkartabilirsiniz.

1. Akademik takvime bakın ve kendinize bir çalışma planı çıkartın.

Başlamak bitirmenin yarısıdır, bir takvim ve çalışma planı ile belirleyeceğiniz hedeflere ulaşmanız çok daha kolay olacaktır.

2. Yıl boyunca sınavda çıkmış soru tiplerini, sınavlarda sizden ne beklendiğiniz bir deftere not alın.

Bir yıl boyunca hazırlık okudunuz, okulun, öğretmenlerin sizlerden neler beklediğini biliyor olmalısınız. Tam hatırlayamıyor ya da emin olamıyorsanız, dersleri düzenli takip eden arkadaşlarınıza ve hocalarınıza danışın. Sınav formatını iyi bilin, soru tiplerinde veya sınav formatında bir değişiklik olma ihtimaline karşı okulunuzla irtibat halinde olun.

3. Bilgi yığının içinde kaybolmayın, hedefler belirleyerek ilerleyin.

Elinizde bir sürü kitap, bir sürü not veya çalışma kağıtları olması sizi korkutmasın. Elinizdeki notlardan, kitaplardan bir çalışma planı çıkartın. Son tahlilde B2 seviyesinde bir sınava tabi olacağınız için, hazırlığa başlayacağınız an itibariyle hangi seviyede olduğunuzu öğrenip, çalışmalarınızı ona göre yapmak gerekecektir. Bunun için bir seviye tespit sınavıyla kendinizi sınamanızı ya da işin uzmanı bir hocadan seviyenizin tam olarak ne olduğunuzu öğrenmeniz gereklidir. Diyelim ki A2 (pre-intermediate) seviyesinde çıktınız, bu durumda çalışmalara o seviyeden başlamak doğru bir yaklaşımdır.

4. Çalışma programınıza sadık kalın.

İster kendi başınıza, isterseniz bir kursta, isterseniz işin uzmanı bir hocayla çalışın, çalışma takviminize mutlaka sadık kalın. Çok önemli bir mazeretiniz olmadığı sürece, aynı çalışma temposunu sınava kadar devam ettirin. 

5.Hedeflerinize erişip erişmediğinizi değerlendirin.

3 aylık bir süre içinde sınava hazırlanıyorsanız, her ay okulunuzun sınav formatına uygun bir yeterlilik sınavına girin. Okulunuzun web sitesinde geçmiş yılarda çıkmış soruları bulabilir, o testleri çözerek mevcut durumunuzu öğrenebilirsiniz.

6.  Bol miktarda okuma ve dinleme yapın.

İngilizce yeterlilik sınavlarına hazırlanırken çoğu zaman gramer bilgisini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılmakta, okuma ve dinleme becerileri ikinci planda kalabilmektedir. İngilizce okuduğunuzu ve dinlediğinizi anlama becerinizi geliştirmenin en iyi yolu kendi seviyenize uygun materyaller seçip, her gün bir saat çalışma yapmanızdır. Kendi ilgi alanlarınıza göre materyal seçiminin okuma ve dinleme motivasyonunuzu arttıracağını unutmayın.

7. Sınavı geçeceğinize inanın

Bu hayatta yapılan hiçbir çalışmanın karşılıksız kalmayacağını bilin. İlk başta zor görünen tüm hedefler zamanla erişilebilir hale geleceğini unutmayın. Çok çalışmanıza rağmen geçmek için yeterli neticeyi alamasanız da, o süreçte bir çok bilgiyi dağarcığınıza kattığınızın bilinciyle hareket edin.

 

Proficiency Hazırlık Programı