En verimli İngilizce sınav hazırlık platformu.
IELTS

TOEFL mı IELTS mi?

TOEFL mı IELTS mi daha kolay ya da bu iki sınavdan hangisine girmek daha mantıklı sorusu sıkça sorulmakta.

Yazımıza konu ile ilgili paylaştığımız blogların linklerini vererek başlayalım. Daha sonra TOEFL ve IELTS sınavlarını karşılaştıracağız.

Hangi İngilizce Sınavı Daha Kolay? 

TOEFL IBT ve IELTS Karşılaştırması

Skor Denklik

Bilindiği gibi IELTS daha çok İngiltere ve Commonwealth (Avusturalya, Yeni Zelanda vb) ülkelerine geçerli. TOEFL ise Amerika’da daha yaygın olarak kabul görmekte. Ancak her iki sınav da hemen hemen her kurum tarafından kabul görmektedir.

TOEFL ve IELTS ölçtüğü İngilizce seviyesi ve beceri sayısı bağlamında tamamen aynıdır. Bu iki sınavın birbirinden daha kolay veya zor olması gibi bir tespit gerçeği yansıtmamaktadır. Sınavın formatı gereği bazı bölümler adaylara kolay ya da zor gelebilir. Bu tamamen kişisel bir tespittir ve genellenmemelidir.

TOEFL ve IELTS bölümleri

Bu konuyla ilgili detaylı bir yazımız olduğu için TOEFL ve IELTS bölümlerini biraz daha kısa anlatacağız.

TOEFL ve IELTS okuma bölümü

Soru tipleri ve sayıları değişkenlik göstermekle beraber okuma parçalarının seviyesi aşağı yukarı aynıdır. TOEFL okuma parçaları bir miktar daha akademik IELTS metinleri biraz daha güncel konuları kapsamaktadır. TOEFL okuma bölümü 60-100 dakika arasında sürerken IELTS okuma bölümü 60 dakika sürmektedir.

TOEFL ve IELTS dinleme bölümü

Dinleme bölümünde TOEFL not tutma becerilerini (note taking) ölçer. Adaylardan dinledikten sonra sorulara cevap vermesi beklenir. IELTS dinleme bölümünde ise sorular dinleme yapılırken cevaplanır.(while listening) IELTS dinleme bölümü basitten zora doğru gitmektedir.

TOEFL ve IELTS konuşma bölümü

TOEFL konuşma bölümünde adaylar bilgisayara konuşurken IELTS’de canlı olarak mülakata girer. TOEFL’da 6 ayrı bölüm vardır ve bunlar independent ve integrated olarak ikiye ayrılır. Independent bölümlerde adaylar kendilerine verilen bir konu üzerine konuşurken, integrated bölümlerde adaylara dinleme ve okuma görevleri verilir ve konuşmalarını bu görevlere göre şekillendirmeleri beklenir. IELTS konuşma bölümü biraz daha basit bir formattadır. Adaylar önce kendileri ile ilgili bir konu hakkında konuşurlar. Ardından kendilerine bir kart verilir ve kartta yazan konuyla ilgili konuşmaları beklenir. Son bölümde ise yine kartta yazan konuyla ilgili biraz daha detaylı konuşması istenir.

TOEFL ve IELTS yazma bölümü

TOEFL yazma bölümü independent ve integrated olarak ikiye ayrılır. Independent writing bölümünde adaya bir konu verilir ve essay yazması istenir. Integrated bölümünde ise adaya bir metin verilir. 3 dakika içinde aday bu metni okur. Ardından konuyla ilgili 2-3 dakikalık bir dinleme yapılır. Adaydan okuma parçası ve dinlenen parçayı sentezlemesi beklenir. Okuma parçası ile dinlenen metin birbirini destekleyebilir ya da eleştirebilir.

IELTS yazma bölümünde TOEFL’da olduğu gibi essay yazma bölümü vardır. Essay yazma bölümüne ek olarak adaya bir tablo ya da diagram verilir ve yorumlanması istenir. Tablo bir şirketin son on yıllık satış rakamları ya da bir cihazın çalışma şeması olabilir.

TOEFL ve IELTS sınav ücretleri

TOEFL sınavına girecek adaylar için sınav ücreti 185 Amerikan Dolarıdır.

IELTS sınavı ücreti 660 TL’dir.

Sonuç

TOEFL mı IELTS mi sorusuna yanıt vermeye çalıştığımız bu yazıdan da anlaşılacağı gibi hangi sınavın daha kolay olduğu adaydan adaya değişkenlik göstermektedir. Hangi sınava gireceğini henüz netleştirememiş adaylar iletişim bölümünden bizimle bağlantıya geçebilirler.

Online TOEFL ve Online IELTS eğitimleri almak isteyen adaylar linklere tıklayabilirler.

Ücretsiz Seviye Tespit Sınavı TemaDil

İngilizce seviyenizi öğrenmek için sınavlarımızı çözebilirsiniz.

Sınavı Çöz