YDS’ye hazırlanan adaylar genellikle kelime bilgilerini geliştirmek için kelimeleri listeler halinde bulabilecekleri kaynak ararlar. Adaylar bu şekilde sınav performanslarını artırabileceklerini düşünürler ve liste bulup ezberlemek ilk bakışta basit, ekonomik ve mantıklı bir çözüm gibi görünür. Ancak akla ilk gelen çözüm her zaman en makul çözüm olmayabilir.
2001 yılında Marmara Üniversitesi İngilizce öğretmenliği bölümünden mezun oldum. O gün bugündür İngilizce öğretmenliği yapıyorum ve mesleğimin neredeyse tamamı yabancı dil sınavlarına öğrenci hazırlamakla geçti. Bunu özellikle belirtiyorum çünkü bu yazı tık almak ya da çeşitli safsataları gerçek diye öne sürüp ilgi çekmek için değil çalışmaya, doğruyu öğrenmeye ve bilime inanan adaylara faydalı olabilmek için yazıldı. Dolayısıyla anlamadan dinlemeden bir PDF indirip dosya içeriğini ezberlemek gibi bir amacınız varsa yazıyı burada bırakabilirsiniz. Şimdi kalan okuyucularla yolumuza devam edelim.
YDS Kelime Listesi Nedir?
YDS hazırlık eğitimi veren kurum ve kişiler YDS vb sınavlarda sık karşılaşılan kelimeleri derleyip öğrencileriyle paylaşıyorlar. Yani ortada bir tane liste yok. Oradaki kelimeler o listeyi hazırlayan kişilerin tecrübesi ve titizliğine bağlı olarak şekilleniyor. Adaylar da arama motorlarında karşılarına çıkan ilk PDF dosyasını indirip buradaki kelimeleri ezberlemeye çalışıyorlar. Peki doğru mu yapıyorlar. Kesinlikle hayır.
Kelime Listesi İle Kelime Öğrenemezsiniz
Önce size kelime türlerinden bahsetmem gerekiyor. Kelimeler temelde üçe ayrılır.
- Tier 1- Günlük dilde sık kullanılan somut kelimeler. (elma, masa, pencere)
- Tier 2- Birden fazla anlam taşıyabilen ve genelde akademik bağlamlarda karşılaştığımız kelimeler.(represent, refer, collaborate vb)
- Tier 3- Çeşitli mesleklere özgü kelimeler. (sonata, locution, pogrom vb)
Tier 1 kelimeleri liste halinde ezberleyebilirsiniz. Neticede elma elmadır, masa ise masa. Tier 3 kelimeler ise tamamen mesleki kelimelerden oluşuyor. Bu kelimelerin tamamını bilmemize hem gerek hem de olanak yok. Zaten bu seviyedeki kelimeler YDS’de doğrudan sorulmuyor ve bağlam içinde çok kritik yerlerde karşımıza çıkmıyor. Bizim asıl bilmemiz gereken kelimeler Tier 2 kelimelerdir. Bu türden kelimeler bağlam içinde farklı anlamlara gelebilen, tek başına ezberlenmesi çoğu zaman yetersiz olan sadece Türkçelerini bilmekle üstesinden gelemeyeceğimiz yapıda kelimelerdir.
Örnek olarak “address” fiilini ele alalım. Seslisözlük ve Tureng gibi sitelere girip bu kelimenin anlamına bakarsanız “hitap etmek, konuşma yapmak, nutuk çekmek” gibi Türkçe karşılıklarını görürsünüz.
Peki “The company organized a meeting to address the issue of declining sales and brainstorm potential solutions.” cümlesindeki “address” kelimesini bağlama nasıl oturtacağız. Belki cümle içinde görünce anlamını bir şekilde çıkarabiliriz ama ya doğrudan bu kelime test ediliyorsa? Beş seçenek içinden doğru şıkkın “address” olduğunu liste ezberleyen biri nasıl bilecek?
Bu arada “address an issue” bir sorunu ele almak, çözmeye çalışmak anlamına gelir.
Örnekleri çoğaltabilirim ama anlaşıldığımı düşünüyorum. Demek ki Tier 2 kelimelere Tier 1 kelimesi muamelesi yapıp doğrudan ezberlemeye kalkarsak başarılı olmamız pek mümkün değil. Peki ne yapmak lazım?
Kelime Nasıl Öğrenilir?
YDS kelimelerini öğrenmek istiyorsanız bilmeniz gereken kelimeler Academic Word List’te yer alan kelimelerdir. Academic Word List İngilizce akademik metinlerde en sık kullanılan kelimeleri içeren ve bilimsel bir çalışma sonucu ortaya çıkmış bir listedir. Bu kelimeleri bilirseniz YDS’deki parçaları daha rahat anlayabilirsiniz. Ancak bu kelimeleri öğrenmek için İngilizce seviyenize uygun English for Academic Purposes (EAP) materyalleri okumanız ve ilgili egzersizleri yapmanız gerekiyor. Çünkü Tier 2 kelimeleri öğrenmek istiyorsanız onları bağlam içinde birlikte kullanımları (collocation) ile birlikte öğrenmeniz lazım. Bağlamından kopuk kelimelerin Türkçelerini bilmeniz çoğu zaman hiçbir işe yaramayacaktır.
Bu alanda hazırlanmış ve size faydalı olabilecek çeşitli kitaplar mevcut.
- Unlock- Cambridge
- Pathways – Heinle
- Qskills- Oxford
Yukarıdaki örneklere ekleme yapmak mümkün ancak araştırdığınızda benzer materyalleri de bulabilirsiniz. Burada önemli olan örnek olarak bu kaynaklara göz atmanız.
Nasıl Bir Yol İzleyelim?
Önce biraz nasıl bir yol izlemeyelim ondan bahsedeyim. Zamanınız az, kısa sürede sınavdan geçer bir not almak istiyorsunuz ve bu yüzden konunun uzmanı olmayan kişi ya da kurumların bilimle uzaktan yakından alakası olmayan yöntemlerine denize düşenin yılana sarılması gibi sarılabiliyorsunuz. Yapmayın bunu. Dil öğrenmek zaman, emek ve çaba ister. Ayrıca bu türden kısa sürede başarı vaatlerine kanarak aslında daha fazla vakit harcıyorsunuz çünkü bir türlü sınavdan gereken puanı alamayıp sınava defalarca giriyorsunuz. Öncelikle hafıza teknikleri ile, (başka bir alanda faydası olabilir bu tekniğin ben kelime ezberi için konuşuyorum) bilmem kim hocanın bulduğu bilmem ne metodu ile kelime vs öğrenme maceralarını kesinlikle bir kenara bırakın.
Öncelikle İngilizce seviyenizi öğrenin. Bilmiyorsanız sitemize üye olup ücretsiz sınavlar sekmesinden seviye tespit sınavlarını çözün. Seviyenizi öğrendikten sonra B2 seviyede değilseniz doğrudan YDS içerikleri ile sınava hazırlanmayın. Bu arada hedef puanın 50 üzeri olduğu varsayımıyla hareket ediyorum. Seviyeniz uygun okuma ve dinleme parçaları ile istikrarlı ve uzun vadeli bir çalışma yürütün, sınava bir kere girin ve geçin, hepsi bu kadar. İngilizce kelime bilginizi geliştirmek istiyorsanız da bizim bu konuda bir çalışmamız var. İsterseniz linke tıklayıp göz atın.
Online YÖKDİL ve YDS Kursları