En verimli İngilizce sınav hazırlık platformu.
YÖKDİL

YÖKDİL Sınavına Nasıl Çalışmalıyım?

YÖKDİL geçerliği Türkiye ile sınırlı olan ve akademik amaçla girilen bir dil sınavıdır. YÖKDİL sınav sonucunuz dil ile yeterliğinizi belgeleyerek akademik personel veya öğrenci olarak kabul alabilirsiniz. Ancak çoğu öğrenci YÖKDİL'i YDS ile karıştırabiliyor veya sınava nasıl çalışması gerektiği ile ilgili doğru bilgilere ulaşamıyor. Bu yazımda YÖKDİL sınavına nasıl çalışmalıyım sorusuna yanıt vermeye çalışacağım.

YÖKDİL Sınavına Nasıl Çalışmalıyım?

1- İngilizce seviyenizi öğrenin:

YÖKDİL okuma ve dilbilgisi seviyenizi ölçen bir sınav. Sınava hazırlık yapmaya başlamadan önce mutlaka İngilizce seviyenizi bir kuruma ölçtürün. Eğer amacınız sadece YÖKDİL'e girmekse okuma ve dilbilgisi bölümlerinden oluşan B1 seviyede bir sınava girmeniz yeterli olacaktır. Bizim sitemizde bu şekilde birçok sınav var. Bunları çözerek İngilizce seviyeniz konusunda fikir edinebilirsiniz. İngilizce seviyenizi öğrenmeden sınava hazırlanmaya kesinlikle başlamayın.

2- Kendinize Zaman Tanıyın:

Çoğu aday YÖKDİL’e kısa süre kala YÖKDİL kampı olarak adlandırılan yoğun programlarla sınava hazırlanmayı tercih ediyor. Eğer sınava ilk kez girecekseniz ya da daha önce girdiğiniz sınav ile almak istediğiniz puan arasında on puandan fazla fark varsa sınava hazırlanmak için kısa ve yoğun programlar yerine uzun ve istikrarlı bir program tercih etmelisiniz. Yoksa her sene kamplara katılır, benzer soruların eğitmen tarafından çözülüşünü izler sonuçta aşağı yukarı aynı puanı alırsınız. Sınav sonuçlarına baktığımızda sınava giren adayların ortalama yüzde sekseninin istediği puanı alamadığını görüyoruz. Demek ki çalışma metodumuzu gözden geçirmemiz gerekiyor.

3- YÖKDİL Tekniklerine Çok Güvenmeyin:

YÖKDİL’in belli taktiklerle İngilizce bilmeden de geçilebileceğine dair tuhaf bir inanış var. Sınavın İngilizce seviyesini eksik ölçtüğü kesin. Ancak İngilizce bilmeden sadece belli tekniklerle çözebileceğiniz soru sayısı en fazla dörttür. Geri kalan sorular için en azından belli seviyede İngilizce bilmeniz şarttır. YÖKDİL ile ilgili çoğu paylaşım sınavın gramer bölümünde yer alan soruların kolayca çözülebileceği ile ilgili. Ancak sınavın ilk yirmi sorusundan sadece üç ya da dört tanesi kolayca çözülebilir. Kimse buz dağının o görünmeyen kısmına bakmak istemiyor. Sonuç olarak sınav tekniklerini etkili bir biçimde kullanmak için belli seviyede İngilizce bilmeniz şart. Teknik direktörler futbolculara taktik veriyorlar. Aynı taktiği futbol bilmeyen birine vermeleri o kişiyi ne kadar iyi bir futbolcu yapabilecekse İngilizce bilmeyen birine verilecek YÖKDİL taktiği de kişiye sınavdan o kadar yüksek puan aldırabilecektir.

4- Okuma Becerinizi Geliştirin:

YÖKDİL’de gramer test ediliyor. Ancak gramer soruları seksen sorunun içinde o kadar da fazla değil. İlk yirmi soruda bağlaç, kelime, preposition sorularını çıkardığımızda geriye kalan dilbilgisi soruları bir elin parmaklarını geçmiyor. Dolayısıyla adaylar İngilizce seviyelerine uygun parçalar bulup bol bol okuma yapmalı. Dilbilgisine ağırlık verilmesin demiyorum ama sanırım dilbilgisine çalışmak ve bu konularla ilgili egzersiz bulmak çok daha kolay olduğu için adaylar çoğu zaman sadece gramer çalışıyorlar. Okuma parçaları bulmanın nispeten zor olması ve okumanın adayları daha fazla yorması gibi nedenlerle genelde sınava hazırlık için ayrılan sürenin büyük kısmı gramer çalışması için harcanıyor. Sonuç olarak okuma becerinizi geliştirmek daha uzun sürecektir ama sınav skorunuzu kesinlikle daha yukarı çekecektir.

5- Dinlemenin Önemi:

Sınavda dinleme becerisi ölçülmüyor. Ancak dinleme becerisini geliştirmenin dil öğrenimine katkısı çok büyük. Dolayısıyla İngilizce seviyenize uygun podcastleri, TedTalkları bol bol dinleyebilir, video platformlarında yer alan belgeselleri altyazılı olarak takip edebiliriz. Bunun inanılmaz faydasını göreceksiniz.

6- Kelime Çalışması Yapın

Çoğu aday sınavdan yüksek not alamamasını kelime bilgisi eksikliğine bağlar. Bu kısmen doğru bir çıkarım olabilir. Genelde dil bütüncül olarak geliştiği için bütün dil becerilerinizin gelişip kelime bilginizin alt seviyelerde kalması pek olası değildir. Ancak adaylar kelime öğrenme konusunda pek verimli yöntemler izlemiyorlar. Çoğu zaman kelimeler liste halinde yanlarında Türkçesi yazılarak ezberlenmeye çalışılıyor. Bu yöntem tamamen yanlış olmasa da bir kelimenin kendi dilimizdeki anlamını bilmek o kelimenin en fazla yarısını bilmek anlamına geliyor. Kafanız karışmış olabilir ancak ezberlemeye çalıştığınız kelimeler ‘masa, elma, kalem’ gibi somut kelimeler (Tier 1) değil. Akademik kelimeleri (Tier 2) öğrenmeye çalışıyorsunuz ve bu kelimeler birden fazla anlama gelebilen, yanlarındaki kelimelerle farklı anlamlar kazanabilen ve bağlam içinde anlamını bulan soyut kelimeler. Bu kelimeleri liste halinde ezberlemek son derece verimsiz bir çalışma olacaktır. Peki ne yapmalı? İsterseniz bu yazıma bir göz atın. Ya da Akademik Kelime Çalışması eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz.

7- Profesyonel Yardım Alın

Eğer YÖKDİL sizin için çok önemliyse profesyonel destek alın. Sınav hazırlık konusunda uzman kurumlar mevcut. Bunlardan bir tanesi de biziz. TemaDil olarak YÖKDİL’e birçok öğrenci hazırladık ve olumlu sonuçlar aldık. Elbette işini düzgün yapan farklı kurumlar var ancak bunları bulmak için biraz zaman harcamanız gerekiyor.