En verimli İngilizce sınav hazırlık platformu.
YÖKDİL

YDS ve YÖKDİL’de çıkan kelimeler

YDS veya YÖKDİL’e girecek adayların en sık sordukları soruların başında kelime bilgilerini nasıl geliştirmeleri gerektiği geliyor. Bu yazımda özellikle akademik metinleri anlayabilmek için gerekli olan kelimelerden bahsedeceğim. TOEFL, IELTS, PTE vb standart sınavlara hazırlanan adaylar ile akademik İngilizce kelime bilgisini geliştirmek isteyenler de bu yazıyı okumalılar.

YDS ve YÖKDİL’de çıkan kelimeler hangileri?

Bu soruya yanıt verebilmek için bu iki sınavın içeriğine bakmalıyız. YDS ve YÖKDİL’in içeriğine baktığımızda metinlerin akademik dergilerden ve bilimsel haberler içeren web sitelerinden alındığını görüyoruz. Bu web sitelerinden haberdar olmak ve kısa haberler içeren ücretsiz haftalık bültenimize abone olabilirsiniz.

Peki akademik İngilizce kelimeler nelerdir, bu kelimeleri liste halinde bulabilir miyiz?

Evet bulabilirsiniz. Bu konuda dil bilimci Averil Coxhead tarafından hazırlanmış bir liste mevcut. Bu listede yer alan kelimeleri bilmeniz YDS ve YÖKDİL’de karşınıza çıkacak metinleri anlamanızı büyük oranda kolaylaştıracaktır. Ayrıca Pearson tarafından hazırlanan Academic Collocation List kelimelerin diğer kelimelerle nasıl kullanıldığını göstermesi açısından oldukça faydalı bir çalışmadır.

Buradan Academic Word List ve Academic Collocation List dosyalarına erişebilirsiniz.

Yukarıdaki iki liste akademik metinlerde en çok kullanılan kelimelerin bilimsel bir çalışma ile derlenmesi sonucu oluşturulmuştur.

Bu kelimeler için kaynak önerileri

İnternette ‘academic word list exercises’ olarak arattığınızda birçok aktiviteye ücretsiz olarak erişebilirsiniz. Ancak elbette ücretsiz olmasının da kendine göre dezavantajları var. Birincisi birçok sitede bulunan egzersizler adayların İngilizce seviyesinin çok üstünde olabiliyor. Siz bir kelime öğreneyim derken bilmediğiniz diğer kelimeleri sözlükten bakarak çok vakit kaybedebiliyorsunuz. İkinci olarak kaynaklar genelde dağınık ve reklamlarla dolu sayfada verimli çalışmak biraz zor olabiliyor.

YDS ve YÖKDİL Kelimeleri için en mantıklı kaynak

Yazının başında söylediğim gibi akademik kelimeleri bilmek sadece YDS ve YÖKDİL için değil, TOEFL, IELTS, PTE, üniversitelerin hazırlık atlama sınavları için de oldukça önemli. Ancak kaynak bulmak için biraz emek harcamak gerekiyor.

TemaDil olarak tam da bu ihtiyaca cevap verecek bir eğitim tasarladık. Bu eğitimde her biri ortalama 25 dakika süren 55 video bulunuyor ve öğrenciler derste kullanılan PDF dosyalarını bilgisayarına indirebiliyor. Kelimeler cümle içinde verildikten sonra çoktan seçmeli testler ve boşluk doldurma egzersizleri ile öğrenme pekiştiriliyor. Programla ilgili daha detaylı bilgi için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Ücretsiz Seviye Tespit Sınavı TemaDil

İngilizce seviyenizi öğrenmek için sınavlarımızı çözebilirsiniz.

Sınavı Çöz