En verimli İngilizce sınav hazırlık platformu.
YÖKDİL

YÖKDİL Kaynak Önerileri

YÖKDİL yüksek lisans, doktora kabul ve akademik kariyer için girilen ve 2017’den beri yapılan bir yabancı dil sınavıdır. Sınavın formatı, geçerliği gibi bilgiler için ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

Ayrıca YÖKDİL ile ilgili yazılarımızdan oluşan bloglarımızı okumanızı öneriyorum.

YÖKDİL’e hazırlanmadan önce

Bu yazımda YÖKDİL’e hazırlanacak adaylara faydalı olabilecek kaynaklardan bahsetmek istiyorum.   Ancak sınava hazırlanmaya başlamadan önce adayların İngilizce seviyelerini öğrenmeleri gerekir. YÖKDİL her seviyeden adayın girebileceği bir sınav değildir ve belli seviyede İngilizce bilmeyen adayların doğrudan YÖKDİL kaynaklarını kullanmasını önermiyorum. Maalesef piyasada yaygın ve hatalı bir inanış söz konusu. Buna göre sınavın bir taktiği var ve sınavdan istenilen puanın alınması için İngilizce bilinmesine gerek yok. Bu şekilde yanlış bilgilendirilen adaylar sınava kısa bir süre kala kulaktan dolma bilgilerle ve maddi hatalarla dolu kaynaklarla sınava çalışmaktalar. 20 seneyi aşkın bir süredir bu sınavlara öğrenci hazırlayan bir öğretim görevlisi olarak şunu net bir şekilde belirteyim; YÖKDİL sınavı İngilizce bilmeden ve sistemli bir çalışma yürütmeden geçebileceğiniz bir sınav değil. Sınavın çoktan seçmeli olması sizi yanıltmasın. Formatın kolay olması ile içeriğin kolay olması tamamen farklı konular. Sonuç olarak YÖKDİL sınavına girecekseniz öncelikle güvenilir bir kaynaktan İngilizce seviyenizi öğrenin. İngilizce seviyenizi ilgili sayfamızdan öğrenebilir ya da bizimle iletişim kurarak İngilizce seviyenizi ücretsiz olarak öğrenebilirsiniz.

Şimdi gelelim asıl konumuza. İngilizce seviyeniz en az B1+ seviyede ve YÖKDİL’e hazırlanmak istiyorsunuz. 

Peki hangi kaynaklar ile YÖKDİL’e etkili bir şekilde hazırlanabilirsiniz?

YÖKDİL’e hazırlanmak için birçok yayınevi soru bankası ya da açıklamalı çözüm kitapları hazırlıyor. Ancak kitap formatındaki bu yayınlar genelde adaylara pek yardımcı olamıyor. Bir sorunun açıklamalı çözümünü yazılı bir kaynaktan okumak hem harcanan zamanı artırıyor hem de belli bir süre sonra motivasyon kaybına yol açıyor.

Bu yüzden eğer İngilizce seviyeniz yeterli ise en mantıklı kaynak Youtube kanalları oluyor. Youtube kanalları içinde işini layıkıyla yapan birçok kurum var. Buna rağmen tık tuzağı (clickbait) ile adayları yanlış yönlendirecek çeşitli videolar da mevcut.

Sınava hazırlanan adayların ‘3 haftada nasıl 90 aldım’, ‘bu yöntemle bir haftada 65 alabilirsiniz’ vb başlıklı videolardan uzak durması gerekiyor. Aslında sizin ihtiyacınız şu ana kadar sorulmuş soruları görmek, bunların çözümlerini izlemek ve sınav PDFlerine ulaşmak. İzlenmesi gereken yol ise çok basit. Sınav PDFlerini çözün, sonra videoları izleyin ve geliştirmeniz gereken yönlerinizi görün.

YÖKDİL’e hazırlanmak için en faydalı kaynak

Bu tür bir çalışmayı Youtube kanalımızda bulabilirsiniz. 

Sonuç

Gördüğünüz gibi YÖKDİL’e hazırlanmak için kaynak aslında bol ve kaliteli içeriğe ulaşmak zor değil. Burada adaylara düşen görev ise tık tuzakları yerine kendilerine  gerçekten faydalı olabilecek içeriklere yönelmeleridir. Unutmayın YÖKDİL İngilizce bilmeden sadece teknik ve taktiklerle geçilecek bir sınav değildir.

Ücretsiz Seviye Tespit Sınavı TemaDil

İngilizce seviyenizi öğrenmek için sınavlarımızı çözebilirsiniz.

Sınavı Çöz