YDS ve YÖKDİL Sınavına Hazırlanırken Sık Yapılan Hatalar

YDS ve YÖKDİL gibi sınavlara nasıl hazırlanılması gerektiği ile ilgili çok sayıda yazı yayınladık, onlarca da video çektik. Videolarımıza bu linkten ulaşabilirsiniz.
Yazılarımızı takip ediyor ve videolarımızı izliyorsanız fark etmişsinizdir, hiçbirinde kolay yoldan sonuç alınacağı ile ilgili bir ifade geçmez. Tam tersine, nasıl çalışmanız gerektiği ile ilgili ipuçları verilir. Sınavlara hazırlık öncesinde ne yapmanız gerektiği anlatılır. YDS ve YÖKDİL gibi sınavlara ön hazırlık nasıl yapılır, hangi bilgi ve beceriler geliştirilirse sınava hazır hale gelinir gibi içerikler paylaştık. Ancak biz ne yaparsak yapalım, halen hatırı sayılır bir kitle YDS ve YÖKDİL gibi sınavların özel taktiği olduğunu, belli yöntemlerle sınavın üstesinden gelinebileceğine inanmaya devam etmekteler. Bu kör inanışı değiştirmek için ne kadar uğraşırsak uğraşalım, korkarım başarılı olamayacağız. Öyle ya, “sınava YDS’den 4 günde nasıl 80 aldım”, “1 haftada İngilizce konuşturuyoruz”, “1 ayda B2 seviyesine getiriyoruz”, “NLP ile hipnoz ile İngilizceyi anadili İngilizce olandan daha iyi konuşacaksınız” gibi iddialara inanmaya hazır olanlara ne anlatabiliriz?
YDS ve YÖKDİL gibi sınavlara hazırlık sürecinde yapılan hatalara geçmeden önce size birkaç soru sormak istiyorum. Bu sınavlara hazırlandığınıza göre ya lisans mezunusunuz, ya da yüksek lisans veya doktora programında öğrencisiniz. Psikoloji, lojistik, mühendislik, eğitim, tıp, hukuk, eczacılık gibi alanlarda eğitim aldınız veya alıyorsunuz. Bu alanlardan herhangi birine hâkim olmak için 4 gün, 1 hafta, 1 ay, 3 ay süre yeterli olur mu sizce? Ya da bugüne kadar biri size gelip “ya arkadaş bu lojistiğin taktiği varmış, 4 günde uzman olunuyormuş dedi mi?” “Psikolojiyi hipnozla 1 hafta içinde öğretiyorlarmış” dediler mi? “Bir ay mühendislik kampı yapılıyor, orada tüm bilgiler yükleniyor” gibi bir şey duydunuz mu? İngilizce öğrenmek diğer alanları öğrenmekten daha zordur demek için yazmıyorum bunları. Yeni bir beceriyi öğrenmek için de çaba sarf etmek gerekir, aksi mümkün değildir demek istiyorum. Bunları bu şekilde açıklamak zorunda kalmaktan hicap duyuyorum, ama gel gör ki beni buna mecbur bırakıyorlar.
Hadi her şeyi geçtim, kariyer hedefinde akademisyenlik olan biri emek harcamadan YDS veya YÖKDİL’i geçmeyi nasıl düşünebilir? Doktora yapmak kolay mı? Hocaları yaptığın çalışmalara ikna etmek kolay mı? Sunum hazırlamak, paper yazmak, hepsinden önemlisi yeterliliği geçmek kolay mı? Diplomasını aldıktan sonra öğrencilerine “bu işin kolay yolu, taktiği var” mı diyecek bu kişiler? En az 4 yıl sürecek meşakkatli bir yola girmeye karar vereceksiniz ama YDS’yi taktiklerle bir ayda geçeceksiniz, öyle mi?
Şimdi yapılmaması gerekenleri maddeler halinde sıralıyorum. Aslında yukarıda bahsettiklerimden ne söyleyeceğim az çok belli ama biz yine de sıralayalım.
Çalışmalarınıza başlarken yukarıda bahsi geçen tavsiyeleri dikkate almanız ümidiyle sınava girecek adaylara başarılar dilerim.