YÖKDİL Türkiye’deki yüksek öğretim kurumlarının kabul ettiği ve hem öğrenci kabul hem de akademisyenlik süreçlerinde adayların girdiği bir sınav. 20 yılı aşkın bir süredir bu tür sınavlara öğrenci hazırlayan bir öğretmen olarak YÖKDİL’e girecek adaylara önemli tavsiyelerde bulunacağım.
YÖKDİL'e Gireceklere Tavsiyeler
YÖKDİL ile İlgili Yanlış Bilinenler
Adaylar arasında YÖKDİL’in basit olduğu ve birtakım taktikler ile İngilizce bilmeden 50 ve üstü bir puan alınabileceği gibi bir düşünce hakim. Öncelikle bu düşüncenin doğru olmadığını, belli bir İngilizce altyapısı (hedef skora göre en az B1 seviye) olmadan hangi taktik uygulanırsa uygulansın sınavdan anlamlı bir skor elde edilemeyeceğini kabul etmemiz gerekiyor. Biraz daha somutlaştırmak için şu örneği verebilirim. Hayatında hiç basketbol oynamamış bir insana profesyonel bir basket koçunun son derece önemli taktikler verdiğini düşünün. Bu kişinin iki üç aylık bir sürede basketbol ile ilgili bazı temel kavramlara hakim olmasını bekleyebiliriz ancak basketbolcu adayımızın maça çıkmasını beklemek ne kadar mantıklı bir yaklaşım olur? Sonuç olarak her sınav ile ilgili bazı taktikler verilebilir ancak bu taktikler girilecek sınavla ilgili belli seviyede bilgiye sahip adaylar için işe yarayacaktır.
Bana göre YÖKDİL ile ilgili temel yanılsama sınavın ilk 20 sorusundan kaynaklanıyor. Öğrenci bu kısımda yer alan bazı sorular ile ilgili hakikaten de işe yarayan bazı taktikleri uygulayabiliyor ve olumlu sonuç alabiliyor. Ancak söz konusu taktikleri uygulayıp sonuç alabileceğiniz soru sayısı ilk 20 soruda en fazla 3 ya da 4’tür. Kalan 60 soruda İngilizce bilmeden sadece taktikleri uygulayarak belki 5 ya da 6 soru daha çözebilirsiniz. Burada tekrar etmekte fayda var. İngilizce bilmeden sadece taktikleri uygulamaktan bahsediyorum. Yoksa belli seviyede İngilizce bilen adaylar birtakım taktikleri kullanarak sınavı daha hızlı çözebilir ve daha yüksek skor alabilir. O zaman ne yapmalı? Gelin madde madde gidelim.
İngilizce Seviyenizi Öğrenin
Öncelikle İngilizce seviyenizi öğrenin. Sitemizde birçok sınavla ilgili seviye tespit sınavları mevcut. Bu sınavlardan bazılarını çözerek ve sonrasında bizi arayarak sınav hazırlık sürecine sağlam bir başlangıç yapmış olursunuz. Maalesef YÖKDİL’e hazırlanan adayların büyük bir kısmı İngilizce seviyesini bilmeden eğitimlere katılıyorlar. İstedikleri skoru alamayınca benzer eğitimlere yine katılıyorlar. Ancak sınav notları anlamlı bir şekilde artmıyor. İlk düğmeyi doğru iliklemek lazım.
Çalışmanızı Zamana Yayın
Dil öğrenmek zaman alır. Eğer A1 seviyede İngilizce biliyorsanız YÖKDİL’e doğrudan hazırlanmak yerine İngilizce altyapınızı en az B1 (ideali B2’dir) üstüne taşımanız gerekiyor. Ancak çoğu aday sınava kısa bir süre kala yoğun programları tercih ediyor ve istenen seviyeye gelemeden sınava girmek zorunda kalıyor. İşin daha ilginç tarafı adaylar, çoğu zaman sürekli sınava kısa süre kala çalışarak normalde harcaması gereken zamandan daha fazla vakit harcıyorlar. Nisan ayında yapılacak sınava Şubat ayında çalışmaya başlayan aday istediği puanı alamayınca Ağustos ayında yapılacak sınav için Haziran sonu tekrar çalışmaya başlıyor. İstediği puanı yine alamayınca bir sonraki Nisan ve Ağustos’ta aynı düzeni takip ediyor. Halbuki en baştan gerçekçi bir planla çalışmaya başlansa çok daha kısa sürede istenen skor alınabilir.
Sürekli Test Çözmek Zorunda Değilsiniz
YÖKDİL çeşitli akademik metinler içeriyor. Eğer akademik yazıları, podcastleri, videoları sürekli olarak takip edersek YÖKDİL’e dolaylı olarak çalışmış olacağız. İlk aşamada Türkçe altyazılı olmak kaydıyla İngilizce belgeseller izlemek, bilimsel haberler paylaşan sitelerdeki ilginç haberleri okumak sizi YÖKDİL’e gayet verimli bir şekilde hazırlayacaktır. Sürekli soru bankasında yer alan soruları çözerek tek yönlü çalışmış olursunuz ve ayrıca sürekli bu şekilde çalışmak gerçekten çok sıkıcı.
Profesyonel Yardım Alın
YÖKDİL kursuna gidecekseniz birkaç alternatifiniz var. Bunlardan en çok bilinenleri;
- Fiziksel kurslar
- Online kurslar
- Video eğitimler
Fiziksel kurslar:
Eğer büyük bir şehirde yaşıyorsanız işten çıkıp ayrıca kursa gitmek çok yorucu olacaktır. Küçük bir şehirde yaşıyorsanız da alternatifleriniz sınırlı kalacak. İyi araştırıp buna göre seçim yapmak gerek.
Online Kurslar:
YÖKDİL’e hazırlanmanın en popüler yollarından bir tanesi de online kurslar. Eskisi gibi bağlantı hızı sorun olmuyor. Eğitmenler materyallerini online eğitimlere göre tasarladı ve yazılım ve donanım konusunda hepimiz bilinçlendik. Ancak online eğitimlerin sunduğu bir avantaj bazen dezavantaja dönüşebiliyor. Çoğu online sınıflar çok kalabalık oluyor. Bazı sınıflarda sayıları bini bulan öğrenciler hep beraber eğitim alıyor. Bu şekilde öğrenci aklına takılan soruları sohbet bölümünden sorabilse bile eğitmen buna nasıl cevap verebilir? Bana bu kadar kalabalık bir online sınıfa katılmak pek mantıklı gelmiyor. Eğitimin canlı olarak yapılıyor olmasının öğrenci performansına herhangi bir katkı sağlayabileceğini düşünmüyorum. Belki adaylar çalışma disiplini açısından mantıklı bulabilir. Aklıma gelen tek fayda bu.
Video Eğitimler:
Eğer motivasyonunuzu sağlama konusunda sorun yaşamıyorsanız almanız gereken eğitim video eğitimdir. En başta YÖKDİL statik bir sınav. Konuşma ve yazma gibi bir beceriyi de ölçmüyor. Neticede içeriğin üç aşağı beş yukarı aynı olduğu 80 soruluk çoktan seçmeli bir sınavdan bahsediyoruz. Bu türden bir sınava ekonomik ve verimli olarak hazırlanmak için bence video dersler gayet mantıklı. Ancak video içeriklerinin kaliteli bir ekipmanla oluşturulmuş olması, içeriklerin sağlıklı çalışan bir platform üzerinden adaylara sunulması çok önemli. TemaDil gibi online eğitime yatırım yapan kurumların kendi öğrenim yönetim sistemleri (Learning Management System) var. Video eğitimlerde bu tür sistemlere sahip bir eğitim firmasını tercih etmeniz çok önemli.
Sonuç
İngilizce bilmeden sadece belli taktikleri kullanarak sınavı geçmeye çalışmak yerine uzun vadeli, bilimsel ve ayakları yere basan bir eğitim modeli ile YÖKDİL’den kolaylıkla anlamlı bir skor elde edebilirsiniz. Bunun için ise mevcut seviyenizi doğru öğrenin ve eğitimi bilimsel kıstaslara göre tasarlayan bir eğitim kurumu seçin. Gördüğünüz gibi yapılacaklar gayet kolay. Zorlaştıran genelde biz oluyoruz. İyi çalışmalar dilerim.