YÖKDİL için Kelime Ezberleme Yöntemleri

YÖKDİL için kelime ezberleme yöntemleri konusunda farklı görüşler olmakla beraber aslında kastettiğimiz şey kelime ezberlemek değil kelimeleri öğrenmek. Ancak çoğu aday internetten buldukları çeşitli YÖKDİL kelime listelerini ezberleyip sınava girdikleri için sanki ezber yapmanın yeterli olduğuna dair hatalı bir inanış var. Bu yazıya devam etmeden önce isterseniz kelime öğrenmek tam olarak ne demek o konuya değindiğim videoyu izleyin.

YÖKDİL için Kelime Ezberleme Yöntemleri Nelerdir?

Öncelikle dildeki kelimeleri 3 ayrı sınıfta değerlendirmemiz gerektiğini bilmemiz gerekiyor. Bunlardan birincisi (tier 1) günlük konuşma dilinde kullanılan ve genelde mecazi anlam içermeyen somut kelimelerdir. Elma, masa, pencere gibi kelimeler bu gruba dahil olan kelimeler. İkinci sınıfta (tier 2) kelimeler ise akademik kelimeler ve YÖKDİL’de aktif olarak test ediliyor. Bunun yanında akademik içerikleri anlayabilmemizin yolu bu sınıftaki kelimeleri bilmek. Örnek olarak incedence, compatible, input kelimelerini verebiliriz. Üçüncü sınıfa dahil olan kelimeler mesleki türden kelimeler ve sadece o mesleği yapan insanların bilmesi gerekiyor. Bu ayrımı baştan yapabilmek önemli çünkü tier 1 kelimeleri tier 2 kelimeleri öğrendiğiniz gibi öğrenmeye çalışmamız maalesef işimize yaramıyor.

Hangi kelime nasıl öğrenilir?

Tier 1 kelimeleri çok basit yöntemler ile öğrenebilirsiniz. Elma kelimesinin İngilizcesini öğrenmek için görseller kullanmak, tekrar yapmak, bu kelimeyi defalarca yazmak gibi ilk akla gelecek yöntemleri deneyebilirsiniz. Zira elma kelimesi Türkçe’de ve İngilizce’de tek bir kavramı ifade ediyor. Ancak YÖKDİL’de çıkan tier 2 kelimeleri aynı yöntemle ezberlemeye çalıştığınızda bağlamından kopmuş ve tek başına hiçbir şey ifade etmeyen kelimeler ezberlemiş oluyorsunuz ve kelimeleri bildiğiniz halde metinleri anlayamadığınızı fark ediyorsunuz. O zaman YÖKDİL için kelime ezberleme yöntemi olarak benimsediğimiz yolun pek de doğru olmadığını görüyoruz. Peki ne yapmalı?

En Doğru YÖKDİL Kelime Ezberleme Yöntemi

Daha önce de dediğim gibi eğer YÖKDİL kelimelerini sadece ezberlerseniz sınav başarınızın beklediğiniz kadar artmadığını göreceksiniz. O zaman amacınız kelimeleri öğrenmek olmalı. Kelimeleri öğrenmek ise o kelimenin farklı bağlamlarda ne ifade ettiğini, hangi kelimelerle birlikte kullanıldığını, (collocation) kelimenin formal mi yoksa informal mi olduğunu (register) , kelimenin çeşitli yan anlamlarını (connotation) bilmekle mümkün oluyor.

Consequence ve result kelimlerini dilimize sonuç diye çevirebiliriz. Ancak consequence genelde olumsuz sonuçlar için kullanılır. Result ise nötrdür.

Maçın sonucu derken ‘the result of the match’ deriz.

Depremin sonucu derken ‘the consequence of the earthquake’ deriz.

Yukarıdaki örneğe bakarak ne demek istediğimi doğru anlatabilmişimdir umarım. Tier 2 kelimeler (akademik kelimeler) kelime listesi ezberlemekle öğrenilecek kelimeler değil. Öğrencilerimiz zaman kazanmak için YÖKDİL kelime listeleri bulup ezberliyor ve sınavda istediği performansı gösteremeyince de gereksiz yere özgüven kaybı yaşıyor. Halbuki doğru bir yöntemle kelimeleri öğrenmek için zaman harcasa YÖKDİL kelimelerini öğrenmek için belki daha fazla zaman harcayacak ama kelimeleri de öğrenmiş olacak.

YÖKDİL’de çıkan kelimeleri nasıl öğrenelim?

YÖKDİL ya da YDS fark etmez öğrenmeniz gereken kelimeler Academic Word List ve Academic Collocation List olmalıdır. Bu kelimeleri öğrenmeden (bakın ezberlemek demiyorum) İngilizce sınav puanınızı artıramazsınız. Çünkü bu kelimeler akademik bağlamlarda en sık kullanılan kelimeler olarak bilimsel bir çalışma sonucu belirlendi. Yani bana göre sana göre değil bilime göre akademik metinleri anlayabilmek için bu kelimeleri bilmek şart. Bu kelimelerin metinlerde görülme sıklığı çok yüksek ve akademik metinleri anlayabilmenin yolu bu kelimeleri bilmekten geçiyor. YDS ve YÖKDİL metinleri de akademik metinler olduğuna göre sanırım konu şu an iyice netleşmiştir.

YÖKDİL ve YDS’de çıkan kelimeleri öğrenebilmeniz için o kelimeleri farklı bağlamlarda defalarca görmeniz ve bu kelimeleri içeren egzersizler yapmalısınız. Bu tip egzersizlerin ücretsiz olarak sunulduğu web siteleri mevcut. Ancak ücretsiz kaynaklarda maddi hatalar olabiliyor ve egzersizlerin içerikleri biraz özensiz hazırlayabiliyorlar.

Akademik Kelime Programı

YÖKDİL ve YDS için bilmeniz gereken kelimeleri içeren Akademik Kelime Seti çalışmamız tam da bu ihtiyaca cevap verecek şekilde oluşturuldu. İsterseniz derslerin nasıl işlendiğine bir göz atalım.

Derslerin İşlenişi

Her ders 4 ana bölümden oluşmaktadır.

  1. Kelimelerin anlamlarının açıklanması: Bu bölümde kelimelerin anlamları açıklanmaktadır. Bunun yanında kelimelerin birlikte kullanıldığı diğer kelimeler (collocations) verilmiştir. Son olarak her kelimenin cümle içinde nasıl kullanıldığı bir örnekle gösterilmiştir.
  2. Boşluk doldurma aktivitesi: Bu bölümde izleyiciye 2 dakika süre verilerek 5 tane kelimeyi cümlelere yerleştirmesi istenmektedir. Ardından açıklamalı çözüm ile cevaplar kontrol edilmektedir. Daha sonra ise diğer 5 kelime aynı şekilde izleyiciye verilip açıklamalı olarak cevaplar verilmektedir.
  3. Çoktan seçmeli bölüm: 5 tane çoktan seçmeli soru için 1 dakika süre verilir ve daha sonra sorular açıklamalı olarak çözülür. Boşluk doldurma bölümü gibi bu bölüm de 2 parçaya ayrılmıştır.
  4. Kelimelerin farklı halleri: Dersin son bölümünde kelimelerin isim, fiil, sıfat ve zarf halleri tablo haline izleyiciye gösterilmektedir.
  5. Yeniden ifadelendirme: Akademik kelimelerin geçtiği kelimelerin yeniden ifade edilmiş halleri. (restatement ya da paraphrasing)

 

 

Online YÖKDİL Kursları