En verimli İngilizce sınav hazırlık platformu.
YÖKDİL

YÖKDİL Fen’den 65 Nasıl Alınır?

Daha önceki yazılarda bahsettiğimiz gibi YÖKDİL Fen’den 65 almak için üç bilgi ve beceri gerekiyor. Gramer bilgisi, kelime bilgisi ve okuma becerisi. Peki, bu üç bölümü de nasıl öğrenebiliriz, ne yapmamız gerekiyor, öğrenmiş olduklarımızı yeterli bir puana nasıl dönüştürebiliriz?

YÖKDİL Fen’den 65 Nasıl Alınır?

İlk olarak eksik olan gramer bilgimizi tamamlamamız gerekiyor. Gramer ile kastedilen sadece zamanlar değil, aynı zamanda edatlar (prepositions), bağlaçlardır (connectors). Sınavın ilk 20 sorusunda test edilen yapıları görür görmez hatırlamanız, doğru şıkkı “olsa olsa budur” gibi değil de, bilgiye dayanarak işaretlemeniz gerekir. Gramer bilginizin ne düzeyde olduğundan emin değilseniz seviye tespit sınavımıza girin, yanlış olan cevaplardan hangi konularda eksiğiniz olduğunu çıkartın. 

İngilizce Kelime Bilmenin Önemi

İkinci olarak kelime bilgisi var. Kelime bilgisini ikinci sıraya koymam ikincil önemi olduğundan ya da gramer bilgisinden daha sonra çalışılması gerektiğinden değil, burada bir önem sırası yok, bilakis eş zamanlı olarak çalışılması gerekiyor. Peki, kelime öğrenimi nasıl olmalı? İngilizce’de kelimeler üç grupta sınıflandırılıyor; tier 1, tier 2, tier 3. Tier 1 kelimelerle apple, book, table gibi günlük hayatta kullandığımız, direkt olarak Türkçesini ezberleyerek aklımızda tutabileceğimiz kelimeler. Tier 2 kelimeler ise sizin sınavlarda karşılaştığınız akademik kelimeler; analyze, reveal, establish örnek olarak verilebilir. Bu kelimeleri tier 1’de olduğu gibi direkt ezberlemek her zaman istediğimiz sonucu vermez. Bir başka deyişle reveal=ortaya çıkarmak, göstermek, ifşa etmek diye sözlükten öğrenir, sonra bu kelime karşınıza çıktığında hatırlamadığınızı fark edersiniz. “Bu kelimenin anlamına on beş kez baktım, yine hatırlamıyorum” diye hayıflanabilirsiniz. Sorun sizin öğrenme yeteneğinizle veya entelektüel kapasitenizle ilgili değil, sorun kelimenin öğrenme yönteminin yanlış oluşunda. Peki, ne yapmak gerekiyor? Yöntemlerden biri bu kelimeleri bağlam (context) içinde öğrenmeye çalışmak. Bağlam içinde öğrenmeye çalışmak ile kastedilen bir pasaj içinde görmek, kelimenin nasıl kullanıldığını bilmektir. Diğer yöntem ise kelimeleri birlikte kullanımları (collocations) ile görebileceğiniz çalışmalardır. Biz bu konuda büyük bir eksik olduğunu düşündüğümüz için akademik kelimelerin birlikte kullanımlarını gösteren kapsamlı bir çalışma yaptık. Bu çalışmaya buradan ulaşabilirsiniz.  YÖKDİL Fen sınavından 65 veya daha yukarı puan almak için yukarıda paylaşmış olduğum kelime çalışmasında geçen birlikte kullanımları (academic collocations) mutlaka bilmek gerekiyor.

Okuma Becerinizi Geliştirin

Son olarak okuma becerisinin nasıl ileri düzeye taşınabileceğinden bahsedeceğim. Her beceride olduğu gibi okuduğunu anlama becerisinde de pratik yapıyor olmak gerekiyor. YÖKDİL Fen bilimlerinde çıkan parçaların bilimsel makalelerden alıntılandığı bilgisine dayanarak, özellikle bu alanda yapılmış çalışmaları okumak gerekiyor. İngilizce düzeyiniz yeterli olmasa bile metnin başlığına veya alt başlığına bakıp konunun ne olduğunu çıkarmaya çalışın. YÖKDİL Fen’de çıkan paragraf sorularına hazırlık olması amacıyla bir seneden fazla bir süredir uygulamada olan bir çalışmamızı sizlerle paylaşayım. TemaDil Newsletter bültene abone olan herkese her Cuma sabahı İngilizce içerikli haberler gönderiyoruz. Bu haberler çoğu zaman YÖKDİL Fen’de çıkan veya çıkması beklenen bilgileri içeriyor. Bültenin içeriğinde daha birçok bilgi var, abone olduğunuz zaman inceleme fırsatı bulacaksınız. Abonelik ücretsiz, istediğiniz zaman abone olur, istediğiniz zaman abonelikten çıkar, dilerseniz tekrar gelebilirsiniz. 

Sonuç

YÖKDİL Fen’den 65 almak için gerekli yöntemleri paylaştım. Elbette YÖKDİL Fen sınavına dair söylenecek çok şey var. Birçoğunu da web sitemizde ve YouTube kanalımızda dile getirmeye çalıştık. Bu sebeple sınavın sizden ne istediğini anlama, uygulamada görmek için YouTube kanalımızdaki videolarımızı izlemenizi tavsiye ediyorum. Hepinize iyi çalışmalar dilerim.