YÖKDİL’e hazırlanan adayların hemen hepsi Google’da YÖKDİL Kelime Listesi araması yapıyor ve çeşitli web sitelerinden PDFler indirerek kelime çalışıyor. Hocam varsa listen paylaş yoksa tık tuzağı bir yazıyla vaktimi alma deyip sayfayı terketmeden önce bir daha düşünmenizi ve yazıyı sonuna kadar okuyup paylaştığım linkleri ziyaret etmenizi rica ediyorum. 2001 yılından beri standart sınavlara öğrenci hazırlayan bir öğretmen olarak bence beni dinlemelisiniz. Karar yine sizin. Listeyi bu yazıda bulabileceksiniz zaten.
İngilizce Kelime Bilmek Nedir?
Liste peşinde koşmadan önce şunu kendinize itiraf edin. YÖKDİL kelime listesini bulup bilgisayarınıza indireceksiniz. O an müthiş bir rahatlama yaşayacak ve bu listedeki kelimeleri öğrenerek sınavdan daha yüksek bir skor alacağınıza inanacaksınız. Sonuç istediğiniz gibi olmayınca da kendinizi suçlayacak, hafızanızın zayıflığı ya da stres yüzünden kelime öğrenemediğinizi düşüneceksiniz. Peki siz o listeyi çalışarak gerçekten o kelimeleri öğrendiğinizi mi düşünüyorsunuz? Aslında öğrenmemiştiniz ve öğrenmediğiniz bir kelime sınavda karşınıza çıkınca ne yaparsanız yapın doğru cevabı işaretleyemediniz. Zira siz o kelimenin sadece ve sadece küçük bir kısmını öğrenmiştiniz. Neden mi?
Kelime Çeşitleri
Kelimeleri kabaca 3’e ayırabiliriz. Buna İngilizce’de 1st tier, 2nd tier ve 3rd tier deniyor. 1st tier somut kelimeleri içeriyor. Elma, masa, okul gibi hemen her dilde tek anlamı olan kelimeler bu kategoriye giriyor. Bu türden kelimelerin doğrudan Türkçesini bilmeniz o kelimeyi öğrenmeniz için yeterli oluyor.
Yani apple kelimesinin yanına elma diye yazıp ezberleyebilirsiniz. Klasik, sıkıcı ama basit bir kelime ezberleme yöntemi.
Ancak YÖKDİL’den başarılı olmak için sizin ihtiyacınız olan 2nd tier kelimeleri öğrenmek. İşte sorun da burada başlıyor. 1st tier kelimeleri 2nd tier ile aynı yöntemlerle öğrenmeye çalışınca o kelimeyi öğrenemiyorsunuz. 2nd tier kelimeler biraz daha sofistike, birkaç anlama birden gelebilen ve soyut anlamları olabilen kelimeler.
Consequence kelimesini çoğumuz sonuç olarak biliriz. Eşanlamlısı olarak da hep result kelimesi öne çıkar. Ancak consequence olumsuz sonuçlar için kullanılır. Genelde ‘The result of the earthquake’ demeyeceğimiz gibi ‘The consequence of the football match’ demeyiz.
Peki hocam ya 3rd tier hangi kelimelerden oluşuyor diye merak edebilirsiniz. Onlar daha özel alanlarda kullanılan mesleki kelimeler. Bu türden kelimeleri bilmeniz çok da önemli değil.
Eğer sağlık, kimya, biyoloji gibi bir alanda çalışmıyorsanız ‘molecule’ kelimesinin anlamını bilmemeniz çok sorun olmayacaktır.
YÖKDİL Kelime Listesi
Yazının sonunda size faydalı olabilecek listeyi paylaşacağım. Ancak yukarıda da dediğim gibi bunun size faydası çok sınırlı olacak. Hedefiniz olan 2nd tier kelimeleri oturup liste yaparak öğrenemezsiniz. Bu türden listeleri paylaşan eğitmenler de sırf öğrencilerden gelen talep yüzünden bunu yapıyorlar. Bu yazı da siz YÖKDİL kelime listesi diye Google’da aratın ve gerçeği öğrenin diye yazıldı. Gerçekten kelime öğrenmek ve YÖKDİL’e hazır girmek istiyorsanız bu yazımı mutlaka okuyun. Bunun haricinde Akademik Kelime ve Akademik Phrasal Verbs setimize de göz atmanızı öneririm.
Sonuç
YÖKDİL için kelime öğrenmek istiyorsanız 2nd tier kelimeleri öğrenmeniz gerekir. 2nd tier kelimeler de öyle liste ezberlemekle öğrenilmez. Ama hocam karışma bana ben daha iyisini bilirim diyorsanız elbette bir şey diyemem. O zaman buyrun.
https://www.wgtn.ac.nz/lals/resources/academicwordlist/publications/awlsublists1.pdf
https://www.pearsonpte.com/wp-content/uploads/2014/07/AcademicCollocationList.pdf