En verimli İngilizce sınav hazırlık platformu.
YÖKDİL

YDS ve YÖKDİL Şehir Efsaneleri

2004 yılından beri çeşitli İngilizce sınavlarına öğrenci hazırlıyorum ve bu alanda hatırı sayılır bir tecrübem var. Şu ana kadar TOEFL, IELTS, YDS, YÖKDİL vb sınavlara binden fazla öğrenci hazırlamışımdır. Dolayısıyla bu yazıyı mesleki tecrübemi göz önüne alarak okumanızı rica edeceğim.

YÖKDİL ve YDS  ikisi de (daha öncesi ÜDS ve KPDS) geçerliği Türkiye ile sınırlı 80 soruluk çoktan seçmeli sınavdır. Yanlışların doğru cevaplara bir etkisi yok ve her soru 1,25 puan. Yani format açısından son derece basit iki sınav. Sınavlarla ilgili daha detaylı bilgi isterseniz bu konuda video ve yazılarımız mevcut.

Gelelim konumuza. Bu yazı sınava girmeyi düşünen adayların sınava bilimsel, doğru ve mantıklı yöntemlerle hazırlanmasını sağlamak amacı ile yazılmıştır. Özellikle sosyal medyada paylaşılan ve sayıları gözardı edilemeyecek kadar artan şehir efsaneleri öyle bir hal aldı ki sanki YÖKDİL ve YDS’ye sıfır yabancı dil bilgisi ile girip istenilen notun alınabilmesi mümkünmüş gibi bir algı oluştu. Ben burada iki tehlike görüyorum. Birincisi bu sınavlara giren adayların tamamı üniversite mezunu. Yani bu türden şehir efsanelerine en inanmaması gereken kitle. İkincisi ise adayların istedikleri puanları alamamaları sonucu kendilerine olan inançlarını yitirmeleri.

O zaman madde madde gidelim. Elbette burada yazacaklarım en nihayetinde kendi fikirlerim. Siz inanıp inanmamakta özgürsünüz.

İşte meşhur YÖKDİL ve YDS şehir efsaneleri;

Sınavın bir taktiği var ve İngilizce bilmene gerek yok

5 Mart 2017 tarihinde YÖKDİL sınavına 92.920 aday girmiş. Bunlardan 26.002 tanesi 50 puanın altında kalmış.Yani kabaca sınava girenlerin 1/3’ü sınavdan istediği notu alamamış. 100 – 90 arası puan alan adayların sayısı ise 4.336. Bu sınavın bir taktiği olsaydı herhalde başarı oranı daha yüksek olurdu. Ayrıca 2017 YÖKDİL olabilecek en kolay YÖKDİL sınavıydı. 20 Ağustos 2016 tarihinde yapılan E-YDS sınavına giren adayların durumuna bakalım. Sınava giren 635 adaydan 132 tanesi 50 puanı geçememiş, 154 tanesi de 50-60 arasında kalmış. Yani yaklaşık yarısı bu sınavdan umduğunu bulamamış. Demek ki sınavdan anlamlı bir puan alabilmek için İngilizce bilmeniz gerekiyor. Tabi sınavdan düşük not almış adayların bu sınavın bir taktiği olduğunu bilmediklerini varsayıyorsanız o başka.

Taktik nedir ne işe yarar?

Dünyanın en iyi antrenörüne gidip profesyonel bir tenis maçı için taktik isteseniz ne kadar mantıklı olur? Diyelim taktikleri aldınız uygulayabilecek misiniz? YÖKDİL ve YDS’de de temel sorun bu. Taktikleri anlayabilmeniz onları uygulayabileceğiniz anlamına gelmiyor. Maalesef öğrenciler biraz da kendi istekleri ile bu şekilde yanılıyorlar ya da yanıltılıyorlar. Her standart sınavın bir taktiği ve tekniği vardır. Ama bu taktikleri uygulamak için gereken temeliniz yoksa istediğiniz sonucu elde edemezsiniz. Sonuç olarak da herkes başarıyor demek ben beceriksizim diye düşünmeye başlarsınız.

Bir arkadaş etkisi

Bir arkadaşın arkadaşı bir kursa gitmiştir ve hem de hiç İngilizce bilmeden 2 ayda 90 almıştır. Kimdir bu arkadaş bilen yoktur. Bizzat tanışmış olanı ben görmedim. Bunlardan bazıları Youtube’da tık tuzağı (clickbait) içeriklerle izlenme peşinde koşuyorlar. İzlenme rakamlarına bakılırsa bu konuda başarılı da sayılabilirler. Bir de bu sınavdan gerçekten iyi not almış arkadaşlar var. Ama bizde bir alışkanlık var. Öğrenci olarak başarılarımızı genelde küçümseriz. Yüksek not alan öğrenci notunu arkadaşlarına söylerken özür diler gibi bir ifade takınır. Vallahi çalışmadım attım tutmuş, hoca yanlış okumuştur gibi bahanelerle başarımızı geçiştirmeye çalışırız. Aynı şey YDS ve YÖKDİL için de geçerli. Ancak şuna emin olun, bu sınavlardan yüksek not alan adaylar hazırlık için ciddi zaman harcamıştır ya da altyapısı zaten çok iyidir. Bir de YDS ve YÖKDİL okuma becerisini ölçtüğü için bu sınavlardan iyi not alan bir aday konuşma becerisi ile çok ön plana çıkmadığı için siz onu İngilizce bilmiyor sanabilirsiniz.

Bir hoca varmış

Bu cümle ile başlayan ifadeleri de sık duyuyoruz. Verdiği eğitimle bir ayda hiç İngilizce bilmeyene 80 aldırabilen hocalar, hocalarımız. Eğitmenler arası elbette fark olur. Kimisi ötekinden daha iyidir,  daha donanımlıdır. Ancak yapabileceklerimizin bir sınırı var ve bizler sihirbaz değiliz. Bizler sınavın içeriğini takip eder, kendimizi güncel tutar ve öğrencilerimize olabilecek en kısa sürede en iyi eğitimi vermeye çalışırız. Bazılarımız bunu diğerlerinden daha iyi yapar. Bu da çok normaldir. Ancak lütfen gerçekçi olmayan yöntem, metotlarla makul olmayan süreler içinde size başarı vadeden eğitimlerden uzak durun. Eğitim başka bir şeye benzemez. Ayıplı ürün alırsanız paranızı iade alırsınız ama alamasanız bile günün sonunda sadece paranız gider. Kötü eğitimde paranız, zamanınız ve kendinize olan güveniniz de gider. Hocam 2 yıldır ne kurslara gittim olmuyor galiba sorun bende diyen çok öğrenci gördüm. Her seferinde doğrudan kursa gidiyor İngilizce bilmediği için sınavdan istediği skoru alamıyor ve bu konuda sürekli kendini suçluyor. Baştan İngilizce öğrenmeye çalışsaydı şu anda sınavdan geçmişti aslında.

Doğaüstücü adaylar

Evet bu da var. Hipnozla, telkinle, bilinçaltına inerek ya da farklı doğaüstü yaklaşımlarla YDS ve YÖKDİL eğitimi alan adaylar var. Burada yanlış anlaşılma olmasın, hipnoz, telkin vs tekniklerin bilimsel bir tabanı var ve bazı psikolojik sorunları çözmede etkinler. Başlık biraz dikkat çeksin diye doğaüstü kelimesini kullandım. Ama hipnozla YDS ve YÖKDİL’i geçemezsiniz. Nokta.

Kampçılar

Sınava kısa bir süre kala hergün yoğun ders yapmanın bir diğer adı kamp. Eğer daha önce sınava girdiyseniz ve hedef puana 5 puan yaklaştıysanız düşünebilirsiniz. Ancak eğitimi kısa sürede yoğun saatlere sıkıştırmak genelde olumlu sonuç vermez. 1 saatte 5 kelime öğrenen bir öğrenci 2 saat ara vermeden çalışarak 10 kelime öğrenemez. Eşyanın tabiatına aykırı eğitimlerin size faydası olsa bile bu fayda çok sınırlı kalacaktır.

Sonuç

YDS ve YÖKDİL’e hazırlanacaksanız önce İngilizce seviyenizi öğrenin. Sonra size bilimsel ve makul eğitim verecek bir kurs ile sınava hazırlanın. Bu yöntemle istediğiniz skoru sınava birinci girişinizde alamasanız da daha sonraki denemelerinizde mutlaka başarılı olursunuz. Unutmayın sınav kolay olsaydı herkes geçebilirdi. Birinci denemenizde geçemezseniz bunu çok doğal karşılayın.