En verimli İngilizce sınav hazırlık platformu.
Proficiency

İngilizce Hazırlık Okuyacaklara Tavsiyeler

Değerli Öğrenciler,

Yıllarca üniversitelerin İngilizce hazırlık okullarında ders vermiş bir hoca olarak bu aşamanın ne gibi zorlukları olduğunu çok iyi biliyorum. İngilizce hazırlık sınıfı yoğun bir üniversite hazırlık sürecinden sonra dil öğrendiğiniz, güzel arkadaşlıklar kurduğunuz, samimi, yardımsever, öğretme aşkıyla çalışan hocalarınızın olduğu, hafızalarınızdan kolay kolay silinmeyecek hatıralarla geçirdiğiniz bir dönemdir. Bu süreçte bazı öğrenciler üstün performans göstererek İngilizce seviyelerini çok iyi noktalara taşırken, bazı öğrenciler de ya üniversite sonrası rehavete kapılıp ya da İngilizceyi sevmedikleri bahanesiyle yeterince başarı gösterememektedirler. Bu yazımda İngilizce hazırlık sürecinde zaman içinde oluşan gözlemlerimi ve bu gözlemlere dayalı önerilerimi paylaşacağım.

Nasıl başlarsanız öyle gider.

Öncelikle İngilizce hazırlıktaki ilk 2 ay çok önemlidir. İlk 2 ayda göstereceğiniz iyi bir performans diğer kurları rahat geçmenizi sağlayacaktır. Asla unutmayın, iyi bir başlangıç yapamazsanız, ödev ve devam gibi sorumlulukları yerine getiremezseniz, hazırlık okulunu zamanında bitirmeniz çok güç olacaktır.

İlk kur bitene kadar çoğunluk pür dikkat dinler dersleri.

İlk kur bitti, diğerine geçtiniz, işte burası kırılma noktası, ya aynı hızınızı kesmeden devam edeceksiniz ya da bir önceki kura oranla daha az performans gösterip kendinizi riske atacaksınız. İlk kurda öğrenciler yeni bir okula başlamanın stresi, etrafı tanıma çabaları, hocalarla iletişim sürecini anlama gayretiyle daha titiz hareket etmekte, daha sonraki kurlarda “nasıl olsa geçerim” düşüncesiyle hareket edebilmektedir. Bu noktada disiplinli çalışmaya devam etmek en akılcı yöntemdir. Asla “bitti bu iş, kolaymış” diye bir yaklaşım sergilenmemelidir.

İngilizce öğrenmek bir süreçtir, atlanılması gereken bir baraj değil.

Yıl boyunca kısa sınavlar, ara sınavlar, finaller, sözlüler gibi bir çok değerlendirme sürecinden geçiyorsunuz. Son tahlilde geçmeniz gereken sınav, atlamanız gereken bir hazırlık var. Ancak meseleyi bu şekilde ele almak hem sizi strese sokar hem de “bitse de gitsek” düşüncesinden kurtulamazsınız. O halde sorulması gereken soru şudur: “süreçten nasıl fayda sağlayabilirim?”

Şayet İngilizceyi bir amaç değil de, 4 yıl veya daha fazla sürecek akademik hayatınızda ve gelecekteki profesyonel yaşamınızda kullanmanız gerekecek etkili bir araç olarak görürseniz, dil öğreniminde daha başarılı olursunuz. Sonrasında sınav size o kadar da zor gelmeyecektir, buna emin olun. 

Hepinize başarılar diliyorum,