En verimli İngilizce sınav hazırlık platformu.
Proficiency

Hazırlık Atlama Sınavını Geçmek İçin Yapılması Gerekenler

Yazıyı Dinle

Hazırlık atlama sınavı (Proficiency Exam ya da Muafiyet Sınavı) farklı isimlerle de anılsa temelde üniversite hazırlık okulundan muaf olmak için girilen bir sınav. Diğer standart sınavların aksine proficiency sınavı formatı üniversitelerin politikaları doğrultusunda okuldan okula değişiyor. Dolayısıyla bu yazımda farklı hazırlık atlama sınavları hakkında genel bir bilgi paylaşacağım. 

Hazırlık Atlama Sınavını Geçmek İçin Yapılması Gerekenler 

Madde madde proficiency sınavını geçmek için yapılması gerekenler;

1- Sınav Formatını Öğrenin:

İlk işiniz sınavına gireceğiniz üniversitenin resmi sitesini ziyaret etmek olmalı. İlgili sayfalardan mutlaka bir sınav örneği bulun ve daha sonra çalışmanızı planlayın. Okulların resmi siteleri haricindeki kaynaklara çok fazla itibar etmeyin. Bunun nedeni okulların sürekli olarak sınav formatlarını değiştirmeleri. Ziyaret ettiğiniz site 3 yıl öncesinin sınav bilgilerini içeriyor olabilir ve baştan yanlış bilgi almış olursunuz. Bizim sitemizde harici linkler veren bir sayfamız var. Bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz. 

2- İngilizce Seviyenizi Öğrenin:

Proficiency sınavları genelde B2 seviyede İngilizce bilgisi ölçerler. Bu seviyeye ne kadar yakınsanız sınavdan geçme olasılığınız o kadar artacaktır. Eğer hazırlık okulunu belli bir seviyeye kadar okumuş ve son seviyede başarılı olamadıysanız yaz aylarında disiplinli bir çalışma ile muhtemelen Eylül ayında bu sınavı geçebilirsiniz. Ancak eğer İngilizce seviyeniz A2 ya da B1 başlangıç seviyesinde ise ve önünüzde sadece iki üç ay gibi bir süre varsa sınavda başarılı olamayabilirsiniz. Ancak burada bir parantez açmak isterim. Bazı üniversitelerin hazırlık atlama sınavları B1 seviyede çoktan seçmeli olarak yapılıyor. Bu şekilde sınav yapan bir okulda okuyorsanız sınavdan başarılı olma ihtimaliniz az değildir. İngilizce seviyenizi öğrenmek için sitemize ücretsiz olarak üye olup sınavları çözebilirsiniz.

3- Gerçekçi Olun:

Yabancı dil öğreniyorsanız bu işe zaman ayırmanız gerekiyor. Kısa sürede yoğun bir şekilde çalışarak başarılı olmanız çok mümkün olmayabilir. 2 saatte 10 şey öğrendiyseniz 4 saatte 20 şey öğrenemezsiniz. Dil edinimi o şekilde işlemiyor ve siz makine değilsiniz. Nasıl ki bir yaranın iyileşmesi için belli bir süre geçmesi gerekiyorsa ya da kilo vermek için zamana ihtiyacımız varsa, dil becerilerimizi geliştirmek için de zaman lazım. Bu zamanı çok verimli çalışarak ya da üst düzey bir eğitmenden eğitim alarak kısaltmanız mümkün. Ancak İngilizce seviyeniz olması gereken seviyenin çok altında ise kısa sürede başarılı olmanız pek olası değil. Eğer gerçekçi bilgi istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

4- Diğer Sınavlara Göz Atın:

Eğer yabancı dil eğitimi konusunda yüksek beklentilere sahip bir üniversitede (Sabancı, Koç, Bilkent, Özyeğin, ODTÜ, Boğaziçi vb) öğrenciyseniz üniversitenin kendi sınavları yerine PTE veya TOEFL sınavlarını düşünebilirsiniz. Bu sınavlara hazırlanmak eğitim maliyetini artıracaktır ama sınava istediğiniz zaman istediğiniz kadar girebilirsiniz. Eylül ayında yapılacak bir sınava hazırlanırken yaşayacağınız stresle kıyaslarsak hemen her gün yapılan bir sınava girmeniz daha mantıklı olabilir. Ancak bu tür sınavların dil kullanımını ölçtüğünü, basit bir çoktan seçmeli sınav olmadığını unutmamak lazım. Eğer İngilizce konuşamıyorsanız PTE ve TOEFL gibi sınavlardan beklediğiniz puanı alamayabilirsiniz.

5- Profesyonel Destek Alın:

Eğer hazırlık okulunu geçemediyseniz ya da yeni bir öğrenciyseniz ve İngilizce seviyenizin sınavı geçmeye yakın olduğunu düşünüyorsanız profesyonel destek alabilirsiniz. İşin uzmanı bir eğitmenden alacağınız bire bir eğitim ile bir sene kazanmanız mümkün. Ancak burada önemli olan doğru eğitimi alabileceğiniz kurumu iyi seçmek. Öncelikle proficiency sınavları tecrübe isteyen sınavlardır. Eğitmenin üniversite geçmişi olması, sınav formatına hakim olması ve size faydalı olacak materyalleri derleyebilecek kadar bilgili olması şart.

Sonuç

Hazırlık atlama sınavından geçmek istiyorsanız öncelikle İngilizce seviyenizi öğrenin. Sonra sınav formatı hakkında bilgi alın ve en sonunda kendinize gerçekçi bir yol haritası çizin. Eğer bu sınav sizin için çok önemliyse mutlaka profesyonel destek alın. Profesyonel destek alacaksanız da ödeyeceğiniz ücrete değil günün sonunda sınavdan geçebilecek olup olmayacağınıza odaklanın. TemaDil olarak bire bir dersler konusunda bizden bilgi alabilirsiniz. Daha ekonomik eğitimler için aşağıdaki eğitime de mutlaka göz atın.

Ücretsiz Seviye Tespit Sınavı TemaDil

İngilizce seviyenizi öğrenmek için sınavlarımızı çözebilirsiniz.

Sınavı Çöz