En verimli İngilizce sınav hazırlık platformu.
IELTS

IELTS Sınavında Başarılı Olmak İçin Neler Yapılabilir?

IELTS yurt dışında yaşamak ya da eğitim almak için girilen standart bir İngilizce sınavıdır. Sınav okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerini eşit olarak ölçüyor ve öncesinde kapsamlı bir çalışma yapılması gerekiyor. Bu yazımda IELTS sınavından hedeflediğiniz skoru alabilmeniz için neler yapmanız gerektiği üzerinde duracağız.

IELTS Sınavında Başarılı Olmak İçin Nasıl Bir Yol İzlenmeli?

Mevcut seviyenin öğrenilmesi

IELTS ileri seviyede İngilizce bilgisi ölçen bir sınav. Dolayısıyla sınava girmeyi düşünüyorsanız öncelikle İngilizce seviyenizi ölçmeniz gerekiyor. İngilizce seviyeniz B2 ve üstü değilse IELTS'e kısa süre içinde girmenizi önermiyorum. Eğer B2 ve üstü bir seviyede iseniz Cambridge tarafından hazırlanan deneme sınavlarını çözüp çeşitli Youtube videoları izleyerek sınava hazırlanabilirsiniz. İngilizce seviyenizi ölçerken yazma ve konuşma becerilerinin de ölçüldüğü bir sınavı tercih edin. Sadece çoktan seçmeli bir seviye tespit sınavı ile İngilizce seviyenizi tam olarak ölçmüş olmazsınız. İngilizce seviyenizi öğrenmek için ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

IELTS'e Hazırlık Süreci

İngilizce seviyeniz B1-B2 arası olarak ölçüldüyse IELTS'e hazırlanmak için çalışma yapabilirsiniz. Bu noktada profesyonel destek almanız size zaman kazandıracaktır. Eğer tek başınıza hazırlık yapmayı düşünüyorsanız ilgili yazımıza göz atabilirsiniz. 

IELTS'e Hazırlık Öncesi Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Öncelikle sınavın kolay bir sınav olmadığını, ileri seviye İngilizce bilgisi ölçtüğünü, makul bir ön hazırlık sürecinin mutlaka gerektiğini kabul edelim. Genelde öğrenciler sınava girmelerine çok kısa bir süre kala yoğun programları tercih etme eğiliminde oluyorlar ancak bu tür eğitimlerin faydaları çok sınırlı oluyor. Öğrencilerin sınav hazırlık sürecine kısa süre ayırmalarının nedeni çoğu zaman Türkiye'de girdikleri sınavların gerçek hayatla bir bağının olmadığını düşünmeleri. Yani bir şeyleri sınavdan hemen sonra unutmak üzere ezberleyip sınavdan geçmek gibi bir strateji söz konusu. Ancak IELTS gibi uluslararası sınavların yapısı çok farklı. Bu tür sınavlar sizin eğitim ya da günlük hayatınızı sürdürebilmeniz için gerekli olan dil becerilerini ölçüyor. Dolayısıyla IELTS'ten anlamlı bir skor alabilmeniz için İngilizce bilmeniz gerekiyor. Bu yüzden sınav hazırlık sürecini zamana yayın ve kısa süreli yoğun programları tercih etmeyin.

Profesyonel Destek Alın

IELTS'e yurt dışı eğitim veya kariyer amaçlı gitmeyi planlıyorsanız bence işini ciddi yapan bir kurumdan destek alın. Sınavın konuşma ve yazma gibi becerileri de ölçtüğünü göz önüne aldığımızda size yol gösterecek bir rehbere ihtiyacınız olduğu açık. Destek almadan da elbette sınava hazırlanabilirsiniz ancak burada seçim yapmanız gerekiyor. Sizin için zaman mı önemli yoksa para mı? Eğer sınava girmek için önünüzde 1 seneden uzun bir zaman varsa örnek cevaplara bakarak destek almadan sınava hazırlanabilirsiniz. Daha kısa bir süre içinde sınava girecekseniz mutlaka destek almalısınız.

IELTS Kursu Seçerken Nelere Dikkat Edelim?

Öncelikle eğitmen kalitesine dikkat etmeniz gerekiyor. Bu türden sınavlara hazırlık ciddi tecrübe ve birikim gerektiriyor ve İngilizce öğretmenleri arasında da ihtisaslaşma söz konusu. Bazı meslektaşlarım farklı yaş gruplarına eğitim veriyor veya sınav hazırlık yerine genel İngilizce eğitimleri konusunda uzmanlar. Kimi eğitmenler ise YDS ve YÖKDİL gibi daha sınırlı dil becerisi ölçen sınavlara hazırlık eğitimleri veriyorlar. Sonuç olarak IELTS gibi bir sınava hazırlanıyorsanız bu konuda uzman bir kurumla görüşün. Bunun haricinde sınıf kontenjanı, katılımcıların nasıl gruplandığı, program süresi ve materyali gibi kriterlere mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor.

Sonuç

IELTS'e girmeyi düşünüyorsanız sınava hazırlık için makul bir süre ayırın. Çok kısa ve yoğun çalışma planlarını tercih etmeyin ve bilimsel olmayan yöntemlerle size kısa sürede İngilizce öğretebileceğini vadeden kişi ya da kurumlardan uzak durun. Unutmayın kalitesiz bir eğitimle sadece para kaybetmezsiniz, aslında daha değerli olan zamanı kaybedersiniz. 

Ücretsiz Seviye Tespit Sınavı TemaDil

İngilizce seviyenizi öğrenmek için sınavlarımızı çözebilirsiniz.

Sınavı Çöz