Tıpdil YÖKDİL Farkı

Tıpdil YÖKDİL Farkı

Bu yazımda TUS ve Dus adaylarının girebileceği YÖKDİL Sağlık ve Tıpdil sınavının farklarından bahsedeceğim. YÖKDİL ve TIPDİL haricinde farklı sınavlar da mevcut ancak eğer Türkiye’de geçerli olacak ve makul ücretli bir sınava girecekseniz bu iki sınav en mantıklısı.

Yurt dışı kariyer için girmeniz gereken İngilizce sınavlar için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

OET Hakkında Detaylı Bilgi

TIPDİL ve YÖKDİL Arasında Ne Fark Var?

İki sınav da 80 sorudan oluşuyor ancak YÖKDİL 180 dakika iken Tıpdil 150 dakika. Soru tipleri açısından neredeyse bir fark yok. Tabi YÖKDİL 3 farklı alanda yapılıyor ve Tıpdil adaylarının eğer YÖKDİL’e gireceklerse sağlık alanını seçmeleri gerekiyor. Soru tipleri açısından baktığımızda iki sınav da çoktan seçmeli 3 yanlışın bir doğruyu götürmediği okuma ve dilbilgisi ölçen bir formata sahip.

Sınav Sıklığı

2022 yılına kadar iki sınav da senede iki defa yapılıyordu. Ancak ÖSYM YÖKDİL’i biri E-YÖKDİL olmak üzere 3 kez yapacağını duyurdu. Buna göre YÖKDİL Mart, Mayıs (E-YÖKDİL) ve Ağustos ayında yapılacak. Tıpdil sınavı ise senede iki kere ve sadece kağıt üzerinde yapılıyor.

YÖKDİL mi kolay yoksa Tıpdil mi?

YÖKDİL 2019 yılından beri ÖSYM tarafından yapılıyor. Tıpdil ise Ankara Üniversitesi tarafından yapılmakta. ÖSYM tarafından yapılan YÖKDİL’in daha zor olduğunu söyleyebiliriz. Tıpdil soruları içerik olarak daha kolay anlaşılır ve daha az çeldiricili. Dolayısıyla Tıpdil’e giren adayların daha yüksek puan alma ihtimalleri olduğunu söyleyebiliriz.

Hangi Sınav Daha Mantıklı

Eğer bu sınav sonucunda yüksek lisans doktora veya üniversite kariyeri düşünüyorsanız YÖKDİL’e girmeniz daha mantıklı olacaktır. Eğer TUS veya DUS adayı iseniz Tıpdil daha mantıklı görünüyor.

Sınava Nasıl Hazırlanalım?

Tıpdil’e girecek adaylar YÖKDİL Sağlık kaynaklarından faydalanabilir.

Ücretsiz sunduğumuz kaynaklar:

Online YÖKDİL Kursları