OET ve IELTS Farkı

Bu yazımda özellikle İngiltere ve Commonwealth olarak adlandırılan ülkelere yerleşmek isteyenlerin girdiği iki sınavdan söz edeceğim ve Occupational English Test (OET) ve IELTS sınavlarının farklarından kısaca bahsedeceğim. Özellikle sağlık çalışanlarından gelen OET IELTS farkı nedir sorusuna madde madde yanıt vermeye çalışacağım.
Öncelikle bu iki sınav hakkında ön bilgiye ihtiyacınız varsa aşağıdaki videoyu izlemenizi ve yazıları okumanızı öneriyorum. Böylelikle OET ve IELTS farkı nelerdir daha rahat görebilirsiniz.
Bu yazımda sınavı format olarak kıyaslamaktansa bir eğitimci olarak size en mantıklı çözümü sunmaya çalışacağım çünkü zaten yukarıda paylaştığım linklere tıkladığınızda sınav hakkında yeterli teknik bilgiye sahip olacaksınız.
Şimdi farkların üzerinden teker teker geçelim;
Eğer İngilizce seviyeniz B2 (upper-intermediate) ve üzeri ise OET daha mantıklı gibi duruyor. Bu seviyede İngilizce bilen adaylar ‘independent user’ kategorisine girdiği için asgari düzeyde bir çalışma ile sınavı geçebilirler. Eğitim almayı düşünürlerse de bu eğitim kısa süreli olacağı için bütçelerine çok büyük bir yük getirmeyecektir. Daha alt seviyede İngilizce bilen adayların ise eğer zaman problemi yoksa OET’ye yönelmelerinde sakınca yok. Ancak İngilizce altyapısı oluşturmak ve daha alt seviyeden materyallerle İngilizce seviyesini geliştirmek isteyen adayların IELTS’e yönelik daha fazla materyal bulabileceğini söyleyebiliriz.
Bu yazımda OET ve IELTS farkı nedir bunu elimden geliğinde anlatmaya çalıştım. Eğer İngilizce seviyeniz belli bir düzeyde ise ve sınav formatı konusunda antremanlıysanız bu iki sınavdan da istediğiniz skoru elde edebilirsiniz. Bu sınavlar standart sınavlar olduğu için ölçtükleri beceriler de hemen hemen aynı. İlk başta içerik sizi zorlasa da belli bir süre emek harcadıktan sonra sınava alışıp sınav skorunuzu geliştirebiliyorsunuz. Burada önemli olan sürekli karar değiştirmemeniz ve sınav hazırlık sürecinin uzun sürebileceğini kabul etmenizdir. Genelde adaylar internet aramaları sonucu sürekli karar değiştirip iki ay IELTS sonra OET daha sonra başka bir sınava çalışabiliyor ve bu zaman kaybına neden oluyor. Bazı durumlarda da sınava bir ya da iki ay kala yoğun eğitimler ile sınavı geçmeyi planlayabiliyorlar. Bu yaklaşım da pek olumlu sonuç vermiyor. Yani karar verin, odaklanın, tutarlı ve istikarlı olun ve kısa sürede sonuç beklemeyin.
OET sınavına hazırlık aşamasında sizlere fayda sağlayacağınız düşündüğümüz çalışma linkini ise aşağıda bulabilirsiniz. OET sınav hazırlık süreciyle ilgili offline dersler satın almak veya özel ders planı için bizlere 0216 573 11 15 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.