En verimli İngilizce sınav hazırlık platformu.
IELTS

TOEFL mı IELTS mi PTE mi?

İngilizce öğretmenleri olarak TOEFL mı IELTS mi PTE mi sorusu ile sık sık karşılaşıyoruz. Daha önceki yazılarımızda bu sınavları detaylıca incelediğimiz için bu sefer tamamen kişisel görüşlerimi paylaşmak istiyorum. Daha nesnel bir yaklaşım için İngilizce Sınavlarının Karşılaştırılması  ve Hangi Sınava Girmek Lazım  yazılarımıza göz atabilirsiniz. Ayrıca detaylı sınav analizleri içeren Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.

TOEFL mı IELTS mi PTE mi?

Öncelikle bu üç sınavın da dünyanın hemen her yerinde geçerli olduğunu söyleyebiliriz. IELTS’in Türkiye’deki üniversiteler tarafından kabul edilmiyor oluşu gibi bazı istisnalar dışında kurumlar genelde bu üç sınavı da kabul ederler.

Kaynak Zenginliği

Üç sınava çalışma materyalleri açısından baktığımızda TOEFL ve IELTS’in öne çıktığını görüyoruz. Henüz yeni bir sınav olması dolayısıyla PTE kaynakları sınırlı ve internette örnek soru bulabilmek daha zor. Bununla birlikte PTE eğitimi verecek eğitmen bulmak da kolay değil.

Sınavın Zorluk Derecesi

Sınava girmeyi düşünen adayların en çok sorduğu ve bence yanlış yönlendirildiği konu sınavların zorluk derecesi. 20 senedir bu tür sınavlara öğrenci hazırlayan bir eğitmen olarak bu 3 sınavın da birbirinden kolay ya da zor olmadığını söyleyebilirim. Bazı soru tipleri kimi öğrencilere kolay ya da zor gelebilir ancak bu bir sınavı genel olarak diğerlerinden kolay ya da zor yapmaz. Zaten bu sınavlar arası bir denklik var. Eğer bir sınav gözle görülür bir biçimde diğerinden kolay ya da zor olsaydı denklik söz konusu olamazdı.

Kişişel gözlemime göre öğrencilerin büyük çoğunluğu PTE ve IELTS’in TOEFL’dan daha kolay olduğu görüşünde. Bu kanıya nasıl vardıklarını bilmiyorum ancak IELTS ve TOEFL’ın her yıl yayınladıkları sonuç raporlarına baktığımızda skorların paralel seyrettiğini yani öğrencilerin her iki sınavdan aldıkları skorların birbirine çok yakın olduğunu görmekteyiz. Sonuç olarak IELTS’e giren öğrenciler TOEFL’a giren öğrencilerden daha yüksek bir performans sergilemiyorlar.

Sınav Soru Tipleri

PTE, soru tipleri açısından oldukça zengin. 20’den fazla farklı soru tipine sahip bu sınav için iyi hazırlık yapılması gerekiyor. PTE’de yer alan bazı soru tipleri pek alışık olduğumuz türden değil, bu yüzden sınavı incelemeden sınava girilmemesine dikkat edilmeli. PTE soru tipleri için ilgili sayfamıza bakabilirsiniz.

TOEFL ve IELTS daha klasik soru tiplerine sahip. Ancak TOEFL dinleme becerisine daha fazla önem veren bir sınav. Konuşma ve yazma bölümlerinde de dinleme becerisi test ediliyor. TOEFL’da dinleme note taking şeklinde yapılıyor. IELTS sınavında ise dinleme sadece ilgili bölümde mevcut ve while listening  (dinlerken cevap verme) becerisi test ediliyor.

Sınavların İçerikleri Arasında Farklar

TOEFL sınavının içeriği yüzde yüz akademiktir ve sınavın tüm bölümleri akademik bir bağlam içindedir. IELTS sınavında yer alan içerik ise daha aktüel ve günceldir. PTE sınavındaki içerik akademik ve güncelin karışımıdır.

Sınavlar İle İlgili Kişisel Görüşüm

Yazının başında belirttiğim gibi çok teknik detaylara girmeden kişisel görüşümü belirtmek istiyorum. Kullanıcı dostu olması, Ağustos 2019’da geçirdiği revizyonla beraber kısalması , sorularının daha net ve anlaşılır olması nedeniyle TOEFL sınavının IELTS sınavından daha dengeli olduğunu düşünüyorum. Ancak bu benim kişisel görüşümdür ve meslektaşlarım ve sınava giren adaylar benden farklı düşünebilirler.

  1. Reading Bölümü: Reading bölümünden örnek vermek gerekirse TOEFL’da adaylara sorulan soruların cevabını hangi paragrafta bulabilecekleri belirtilir ve adaylar sorunun cevabını daha az efor sarfederek bulabilir. IELTS okuma bölümünde bazen öğrenciler bir sorunun cevabını bulabilmek için uzun zaman harcayabilmektedir. Ayrıca TOEFL okuma metinleri daha öngörülebilir metinlerdir. IELTS sınavında test edilen metinler çok farklı alanlardan gelmektedir ve bazen konunun anlaşılması zor olabilmektedir. PTE bölümünde ise çok farklı ve alışık olmadığımız soru tipleri mevcut.
  2. Listening Bölümü:  TOEFL note taking IELTS ise while listening becerisini ölçüyor. Soru tipleri açısından bence IELTS daha zor olabiliyor. Özellikle açık uçlu sorularda öğrenciler doğru ifadeyi bulmakta zorlanabiliyorlar. Distractor diye nitelenen ve öğrenciyi çeldirici seçeneğe yönlendiren ifadeler IELTS sınavında daha fazla. TOEFL’da ise dinlenilen metnin ya da diyaloğun anlaşılıp anlaşılmadığına odaklanan sorular soruluyor.
  3. Speaking Bölümü: IELTS konuşma bölümünü birebir mülakat şeklinde yapıyor. Bu bazı adaylar için avantaj olabilir. TOEFL’da ise mikrofona konuşup sesimizi kaydediyoruz. 2019 yılında 6 olan task sayısı 4’e indi dolayısıyla sınav biraz daha hafifledi.
  4. Writing Bölümü: Her 3 sınavda da essay writing mevcut. Bunun haricinde PTE özet çıkarma, TOEFL okuma ve dinleme metinlerini sentezleme, IELTS ise tablo, harita, diyagram yorumlama becerilerini test ediyor.

Ücretsiz Seviye Tespit Sınavı TemaDil

İngilizce seviyenizi öğrenmek için sınavlarımızı çözebilirsiniz.

Sınavı Çöz