En verimli İngilizce sınav hazırlık platformu.
IELTS

IELTS Sınavından 7 ve Üstü Nasıl Alınır?

IELTS milyonlarca adayın üniversite kabul, yurt dışı göçmenlik, dil tazminatı vb sebeplerle girdiği oldukça kapsamlı bir sınav. Bu yazımızda IELTS sınavından 7 ve üzeri nasıl alınır ona odaklanacağız. IELTS hakkında detaylı bilgi almak isteyen okuyucular için aşağıdaki video faydalı olacaktır. Bu yazı IELTS hakkında halihazırda bilgi sahibi okuyucular için uygundur.

Sınava Girme Sebebi Önemli

IELTS Genel ve Akademik olmak üzere iki alanda yapılıyor. Aralarındaki farklar hakkında bilgi edinmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

IELTS Genel ve Akademik sınavlarının okuma bölümü puanlaması biraz farklı. Akademikten giren bir aday daha az soru çözerek yüksek puan alabilirken, Genelden giren bir aday aynı puanı alabilmek için daha fazla soruya doğru yanıt vermek zorunda kalacaktır. Örnek vermek gerekirse Akademik okuma bölümünde 6,5 alabilmek için 40 sorudan en az 27 soruya doğru yanıt vermeniz gerekiyor. Genelde ise bu sayı 32.

Dolayısıyla ilk yapmanız gereken IELTS’in hangi türüne gireceğinizi öğrenmek olmalıdır. Bunun için ise mutlaka başvuracağınız kurum ile iletişime geçmenizi öneriyorum.

İngilizce Seviyemizi Öğrenelim

Öncelikle IELTS’ten 7 ve üstü alabilmek için B2 seviyede İngilizce bilmek gerekiyor. Yalnız bu seviyelerin tam olarak ne ifade ettiğini anlayan ve bilen bir kurum bulmak oldukça zor. Maalesef Türkiye’de biraz da öğrencilerin gönlü olsun diye seviyeler hep şişiriliyor. Bazen C1 seviyede İngilizce biliyorum diyen adaylara bile rastlıyoruz. Aynı kişiye seviye tespit sınavı uyguladığımızda A2 seviyede olduğunu görebiliyoruz. Bu yüzden Avrupa Ortak Dil Kritelerine göz atmanızı öneririm.

Ben burada B2 seviyenin kabaca neler yapabileceğini paylaşayım.

Soyut ve somut konular içeren metinlerin içeriğini ana hatlarıyla kavrayabilir; kendi uzmanlık alanındaki tartışmaları da anlayabilir.

Kendini o denli akıcı ve anında ifade edebilir ki, anadilli konuşurlarıyla az çaba göstererek anlaşabilmesi mümkündür.

Kendini geniş bir konu alanında belirgin ve ayrıntılı bir şekilde ifade edebilir, güncel bir konuda görüşünü belirtebilir ve çeşitli olanakların olumlu ve olumsuz yönlerine değinebilir.

Tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim ki eğitim dili İngilizce olan üniversitelerden mezun öğrenciler haricinde bu seviyede İngilizce bilen öğrenci pek yok. Üniversitelerin %30 İngilizce bölümlerinden mezun öğrencilerin İngilizceleri maalesef hazırlık sonrası oldukça geriliyor ve B1+ olarak bitirdiği hazırlık okulundan sonra geçen 4 senede A2+ seviyeye geliyor. Bu arada üniversitelerin çoğu hazırlık okullarının İngilizce seviyelerin B2 olarak açıklarlar ancak çoğu zaman öğrenciler B1 seviyeye ancak gelebilirler.

Gördüğünüz gibi henüz sınava nasıl hazırlanılır ondan bahsedemedim. Çünkü sınava hazırlanan adaylarda gördüğüm en büyük sorun mevcut seviyenin yanlış tespit edilmesi ve ardından uygulanan yanlış program. İlk düğmeyi yanlış iliklemek gibi bir durum.

O zaman önce İngilizce seviyenizi net olarak öğrenin. Buna göre materyal seçimi ve program yapmanız gerekir. İngilizce seviyenizi öğrenmek isterseniz bu konuda bize danışabilirsiniz. Telefonumuz 0216 573 11 15 ve 0552 799 11 15

B2 Seviyede İngilizce Bilmiyorsanız

Bu durumda sınav hazırlık sürecinin biraz uzun olacağını ve yoğun çalışmanız gerektiğini bilmeniz gerekir.

İngilizce seviyesi B2 olmayan adaylara yapılması (ve yapılmaması) gerekenleri madde madde sıralayalım.

  1. Sınav içeriğinin kolay olmadığını, sınava hazırlanmak en az 1 yıl (6,5 ve üstü için) emek harcamanız gerektiğini kabul edin. Elbette bu süreyi belirli ölçüde kısaltabilecek yüzlerce faktör olabilir ancak 3 ayda tamam bu iş, 15 günde hallederiz gibi yaklaşımları kategorik olarak reddedin. Bu seviyedeki adayların önündeki en büyük tehlike maalesef hiç bir bilimsel geçerliği olmayan metotlara inanıp olmayacak işler için para ve zaman harcamaları.
  2. İngilizce seviyenize uygun bir eğitime başlayın. Amacınız IELTS’e girmek ise genel İngilizce programlarından ziyade akademik amaçlı İngilizce programlarına yönelin. Akademik Amaçlı İngilizce programları sınav için daha iyi bir altyapı oluşturacaktır.
  3. Sınavı bir merdiven gibi düşünün ve sabırlı olun. Amacınız 6,5 ve üstü not alabilmek. Bunun için basamakları birer birer çıkacaksınız. Yavaş, düzenli ve verimli bir çalışma takvimi oluşturun.
  4. Elde edebileceğiniz hedefler koyun. Günde 5 saat çalışırım, bütün hafta sonu kapanıp gerekirse dışarı çıkmam yine de bu işi hallederim gibi bir bakış açısından uzak durun. Mantıklı, makul ve takip edebileceğiniz bir program izleyin. TemaDil’den eğitim alıyorsanız bu işi biz yapıyoruz. Eğer başka yerden eğitim alıyorsanız da hocanızdan muhakkak yardım alın.
  5. Sürekli deneme sınavı çözmeyin. Sınava yeni hazırlanmaya başladınız. Kendinize zaman verin. Kısa aralıklarla deneme sınavları çözmeyin. Sınavın formatına tam olarak hakim olmanız zaman alacaktır. Bu süreçte deneme sınavları çözmek moralinizi bozacaktır.
  6. Başarısızlıktan yılmayın. Bu tür sınavlara girenlerin çoğunluğu ilk denemelerinde istedikleri skoru elde edemiyorlar. İlk denemenizde düşük puan alabilirsiniz. İlk bisiklete bindiğinizde de muhtemelen düştünüz, ilk yemek yaptığınızda da dışardan sipariş vermek zorunda kaldınız. Yani İngilizcelik bir durum yok. Kendinize zaman tanıyın.
  7. Doğru insanlarla çalışın. Eğitim biraz farklı bir hizmet. Ayıplı ürün alırsanız bunu iade edebilirsiniz. Edemeseniz bile gider yenisini alırsınız. Sonuçta paranız gider. Eğitimin kötüsünde ise paranız, zamanınız ve en önemlisi özgüveniniz gidiyor. Profesyonel destek alacağınız kişinin özgeçmişine bakın. İngilizce öğretmenliği, formasyonunu almış olmak koşuluyla dil edebiyat, mütercim tercümanlık gibi bölümlerden mezun değilse riskiniz büyük. Tabi eğitim alacağınız kişinin aktif olarak öğretmenlik yapıyor olması ve sınav hakkında bilgili olması gerektiğini de unutmayın.

B2 Seviyede İngilizce Biliyorsanız

Bu seviyedeki adaylar 3-5 aylık bir eğitimle IELTS’ten 7 ve üstü alabilir. Tabi yine doğru eğitim ve doğru hoca ile. TemaDil olarak biz 3 aylık bir IELTS eğitimi veriyoruz. Öğrencilerimizi seviyelerine göre grupladığımız için genelde olumlu sonuçlar alıyoruz. Tabi bir de sınıflarımıza sınırlı sayıda öğrenci kabul ediyoruz.

Eğer profesyonel yardım almadan sınava kendi imkanlarınızla hazırlanmak istiyorsanız. 1.

  1. Öncelikle doğru materyal seçimi yapmanız gerekiyor. Oxford, Cambridge, Longman, Macmillan gibi yayınevlerinin güncel kitaplarını almanızı öneririm. Ancak bu yayınevlerinin sınav hazırlık kitaplarını edinin. Deneme sınavı kitaplarını almayın. Unutmayın sınava hazırlanıyorsunuz yani henüz hazır değilsiniz. Doğrudan deneme sınavları çözmek sadece moralinizi bozacaktır.
  2. Düzenli ve dengeli çalışın. Baştan kendinize bir yol haritası çizin ve bu gerçekçi olsun. Haftada 3 gün ikişer saat çalışacağım diye bir karar aldıysanız buna uyun. Uyamayacağınızı baştan bildiğiniz bir program yapmayın.
  3. Sürecin uzaması moralinizi bozmasın. Profesyonel yardım almak yerine kendiniz çalışıyorsanız sınav hazırlık süreciniz uzayabilir. İyi bir eğitmen ile bir ayda alacağınız yolu kendi başınıza üç ayda alabilirsiniz. Burada karar sizin. Zaman ve bütçe meselesi.
  4. Bol bol örnek görün. Sınavın yazma ve okuma bölümleri ile ilgili size rehberlik edecek bir eğitmen yoksa yapacağınız şey örnek yazma ve konuşma metinlerine göz atmak. Bunun için bir takım yararlı siteler mevcut.
  5. Sınava girmeden önce tam bir deneme sınavı çözün. Cambridge yayınevinin IELTS serisini kullanabilirsiniz.

Sonuç

IELTS sınavından 7 ve üzeri almak kolay değil ama imkansız da değil. Yapılması gereken mevcut durumunuzu doğru teşhis etmeniz ve buna göre bir plan yapmanız. Sonrasında ise hemen bir sonuç beklememeniz. Size kısa sürede başarı vadedenlere kulaklarınızı tıkamanız ve bu işin sihirli bir formülü olmadığını net bir şekilde kabullenmeniz. Başarılar dilerim.

Ücretsiz Seviye Tespit Sınavı TemaDil

İngilizce seviyenizi öğrenmek için sınavlarımızı çözebilirsiniz.

Sınavı Çöz