Üniversitelerin hazırlık bölümlerinden muaf olmak, bir doktora programından kabul almak, iş başvurusunda bulunmak ya da yurtdışına yerleşmek gibi nedenlerle yabancı dil sınavına girecek adayların aklında hep aynı soru; hangi İngilizce sınavı daha kolay?
20 yılı aşkın sınav hazırlık tecrübesiyle bu soruya tek kelimeyle cevap verelim. Hiçbiri!
Sınavlar format, soru tipleri, süreleri vb bakımlardan birbirlerinden farklı olabilir. Ancak bu ufak farklar onların ölçtüğü İngilizce seviyesi ile alakalı değil tamamen sınavı uygulayan kurumun yaklaşımı ile alakalıdır.
Sınavlarda test edilen becerilerin ölçülme metodu bazı adaylara kolay bazılarına zor gelebilir. Bu tamamen kişiseldir ve genellenmemelidir.
TOEFL‘a hazırlanan bir aday dinleme bölümünde not tutma becerisine eğilmek zorundadır. IELTS ‘e hazırlanan bir aday ise dinlerken soru cevaplama becerisini geliştirmelidir. TOEFL ve IELTS dinleme zorluk dereceleri aynıdır.
Not tutma konusunda başarılı olan adaylar TOEFL’ı kolay bulurken, dinlerken cevaplamaya alışkın adaylar IELTS sınavında zorlanmamaktadır. Öte yandan PTE’de biraz TOEFL, biraz IELTS biraz YDS‘yi çağrıştıran soru tipleri mevcuttur.
YDS ve YÖKDİL daha mı kolay?
Aslında sınavları YDS , YÖKDİL ve diğerleri diye ayırmak gerekiyor. Zira YDS ve YÖKDİL daha az sayıda dil becerisini test ediyor ve sınav geçerliği Türkiye ile sınırlı.
YDS ve YÖKDİL’in 80 sorudan oluşması ve çoktan seçmeli (3 yanlışın bir doğruyu götürmediği) bir formata sahip olması sanki sınav kolaymış gibi hatalı bir algı yaratabiliyor. Ancak YDS ve YÖKDİL‘in sınav içeriği B2 seviyededir ki bu da TOEFL, PTE ve IELTS ile aynıdır. Ayrıca soru adetinin ve ölçtüğü becerilerin kısıtlı olması nedeniyle sınav her zaman sağlıklı sonuçlar vermemektedir. Sınav sonuçlarının analizlerinde de YDS ve YÖKDİL sonuçlarına baktığımızda sınava giren adayların yarısından fazlasının 50 ve altında bir puan aldığı görülmektedir. Sonuç olarak YDS ve YÖKDİL TOEFL, PTE, IELTS gibi sınavlardan daha kolay değildir.
Sonuç
Sınava hazırlanan adaylara önerimiz önce girecekleri sınava karar vermeleri ve bu süreçte acele etmemeleridir. Hangi sınava gireceklerine uzmanlara danışarak karar vermeleri çok önemlidir. Girecekleri sınava hazırlandıktan sonra ilk girişlerinde başarılı olmayabilirler. Hatta bazı adaylar aynı sınava defalarca girdikleri halde bazen istedikleri skoru elde edemeyebiliyorlar.
İngilizce seviyesi uygun, sınav hazırlığına yeterli zaman ayırmış, doğru bir eğitim almış adayların hedef değiştirmeden aynı sınava hazırlanmalarını öneriyoruz. Bir kere TOEFL sınavına girip sonrasında PTE sınavına (ya da başka bir sınava) yönelmek adaya zaman kaybettirecektir.