YDS ve YÖKDİL’de Çıkan Phrasal Verbler

YDS ve YÖKDİL’de çıkan phrasal verbler özellikle 80 ve üstü almak isteyen adaylar için oldukça önemli çünkü 2 ya da 3 tane doğrudan phrasal verb sorusu soruluyor. Bununla birlikte cümle tamamlama ve paragraf sorularında phrasal verbleri görmekteyiz. Yani sadece doğrudan test edildiği için değil aynı zamanda metinleri anlayabilmemiz açısından da YDS ve YÖKDİL’de çıkan phrasal verbleri bilmemiz gerekiyor. Peki bu phrasal verbler nelerdir ve nasıl öğrenilir?

YDS ve YÖKDİL’de Çıkan Phrasal Verbler Nasıl Öğrenilir?

Daha önce İngilizce kelime öğrenme üzerine yazdığım yazıyı mutlaka okumanızı öneriyorum. Zira elinize bir YÖKDİL kelime listesi alıp onu ezberlemenin size hiçbir faydası olmayacaktır. 20 yılı aşkın bir süredir her seviyeden öğrenciye farklı amaçlarla İngilizce eğitimi vermiş bir eğitmen olarak kelime listeleri oluşturmaktan vazgeçmenizi hiç tereddütsüz öneriyorum. Liste ezberlemeye harcayacağınız zamanı çok daha faydalı egzersizlere harcayabilirsiniz ve sınav skorunuzu çok daha bilimsel yöntemlerle yükseltebilirsiniz. Dürüst olmak gerekirse içerik üreticileri Google’da en fazla kelime listesi arandığı için bu şekilde içerikler paylaşıyor ve siz de bunun faydalı olduğunu sanabiliyorsunuz. Yani aslında İngilizce eğitimi konusunda doğal olarak pek tecrübesi olmayan öğrencilerin aklına kelime listesi aratmak geliyor ve bu anahtar kelimenin popüler olduğunu gören içerik üreticileri ise bu yönde yazılar paylaşıyorlar. Sonuç olarak da internet size ufuklar açabilecek bilimsel yazılardan ziyade konu hakkında bilgisi olmayan insanların ‘tık tuzağı’ sayfaları ile dolup taşıyor. O yüzden baştan söyleyelim, bu yazı size bilimsel ve doğru olanı anlatmak için yazıldı ve henüz kelime listesi ezberleyip sınavdan başarılı olan birine de rastlanmadı.

YDS ve YÖKDİL’de Hangi Phrasal Verbler Test Ediliyor?

YDS ve YÖKDİL’de akademik bağlamda geçen phrasal verbler test ediliyor. İngilizce’de çok sayıda phrasal verb var ve bunların çoğu günlük dilde kullanılan kelimeler. YDS ve YÖKDİL’de aktif olarak test edilen phrasal verblerin sayısı ise yaklaşık 250 tane. Dolayısıyla eğer bu 250 civarı akademik phrasal verbleri bilirsek (ezberlemekten bahsetmiyorum) sınav skorumuzu artırabiliriz.

YDS ve YÖKDİL Phrasal Verblerini Nasıl Öğrenelim?

İnternetten kaynak arıyorsanız yapmanız gereken ‘academic phrasal verbs’ anahtar kelimesi ile araştırma yapmaktır. Burada link paylaşmıyorum çünkü sitelerde yer alan içerikler daha sonra değişebiliyor veya referans olduğumuz site bir anda kaybolabiliyor. O yüzden önemli olan anahtar kelimemizin doğru olması. Size önerim bu işe kafayı taktıysanız daha çok yabancı kaynaklardan faydalanmanız zira yerli sitelerdeki içeriklerde kelime sayısı çoğu zaman çok fazla ve liste şeklinde. Bizim kelimeyi öğrenebilmemiz için ise gereken phrasal verbleri beraber kullanıldığı kelimelerle beraber bağlam içinde öğrenmek. Ve unutmayalım çoğu phrasal verbin birden fazla anlamı olabiliyor.

Örnek kelime

account for

Greenhouse gases account for the rise in temperatures.

Oil export accounts for one third of the country’s revenue.

Yukarıdaki örnekte de gördüğünüz gibi account for sebeb olmak ve oluşturmak, teşkil etmek anlamına gelebiliyor. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Bazı phrasal verblerin dört beş tane anlamı olabiliyor.

YDS ve YÖKDİL’de çıkan Phrasal Verbleri Öğrenmenin En Kolay Yolu

Sınavda çıkan phrasal verbleri öğrenmenin en sağlıklı yolu bu işte uzmanlaşmış bir eğitmenden eğitim almaktır. TemaDil olarak biz böyle kapsamlı bir eğitim hazırladık ve öğrencilerimizin hizmetine sunduk. Bunu yaparken de ücretleri çok makul tutmayı başardık. İsterseniz derslerin işlenişine göz atın ve siz karar verin.

Derslerin İşlenişi

Her ders 5 bölümden oluşmaktadır.

  1. Phrasal verblerin anlamlarının açıklanması: Bu bölümde kelimelerin anlamları açıklanmaktadır. Bunun yanında kelimelerin birlikte kullanıldığı diğer kelimeler (collocations) verilmiştir. Son olarak her kelimenin cümle içinde nasıl kullanıldığı bir örnekle gösterilmiştir.
  2. Boşluk doldurma aktivitesi: Bu bölümde izleyiciye 2 dakika süre verilerek 5 tane kelimeyi cümlelere yerleştirmesi istenmektedir. Ardından açıklamalı çözüm ile cevaplar kontrol edilmektedir. Daha sonra ise diğer 5 kelime aynı şekilde izleyiciye verilip açıklamalı olarak cevaplar verilmektedir.
  3. Çoktan seçmeli bölüm: 5 tane çoktan seçmeli soru için 1 dakika süre verilir ve daha sonra sorular açıklamalı olarak çözülür. Boşluk doldurma bölümü gibi bu bölüm de 2 parçaya ayrılmıştır.
  4. Phrasal verbleri eşleştirme: Son bölümde phrasal verblerin fiil ve prepositionlarını eşleştireceğiniz egzersiz bulunmaktadır.
  5. Yeniden ifadelendirme: Akademik phrasal verblerin geçtiği kelimelerin yeniden ifade edilmiş halleri. (restatement ya da paraphrasing)