En verimli İngilizce sınav hazırlık platformu.
PTE

PTE IELTS farkı

PTE yeni bir sınav. IELTS’in 1980 yılından beri yapıldığını düşündüğümüzde henüz 13 yaşında olan bir sınava yeni dememiz normal. Adayların ise bazen PTE IELTS farkı konusunda kafaları karışabiliyor. Bu yazımda bu iki sınavın farklarından bahsedeceğim. Ancak sınavın ücreti, süresi gibi kolayca bulunabilecek bilgiler yerine kullanıcı deneyimine değinmek istiyorum. Bu türden detaylar için PTE Academic, PTE yazılarımız sayfalarına göz atabilirsiniz. IELTS yazılarımız için ise ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

PTE IELTS Farkı

Sınav formatı açısından PTE IELTS farkı

Her iki sınav da dört beceriyi (okuma, dinleme, yazma, konuşma) etkin bir şekilde ölçüyor. Ancak IELTS bunu daha klasik yöntemler ile yaparken PTE daha alışılmadık soru tiplerine sahip. Bu yüzden sınav hakkında hiç bir fikri olmayan bir adayı IELTS sınavına soksanız daha önceki sınav deneyimleri ile sınavda çok zorlanmayabilir. Ancak PTE’deki sorular daha önce karşılaştığımız türden değil. Mesela önümüze çıkan bir metni okumamız ya da tek kelimelik cevabı olan sorulara cevap vermemiz beklenebiliyor.

ÖRNEK PTE Answer short question sorusu

Which field of study uses the periodic table?

‘chemistry’

Yukarıdaki örnekte gördüğünüz gibi bu türden bir soruyu standart sınavlarda görmeye alışık değiliz. PTE’de bunun gibi çok soru var. Hattda PTE’de 20’yi aşkın soru tipi var ve bunların bazıları klasik soru tiplerine benzese de yine de hazırlık yapmadan girilmemesi gereken bir sınav. Detaylı bilgi için PTE soru tiplerini ele aldığımız sayfamıza göz atabilirsiniz.

Değerlendirme açısından PTE IELTS farkı

IELTS puanınızın değerlendirilmesinde insanların rolü hala çok büyük ve birtakım kıstaslar (rubric) baz alınarak notlandırma yapılıyor. Örnek olarak writing ve speaking rubriclerine göz atabilirsiniz. Bu yüzden IELTS’e giren adaylar sınav sonuçları konusunda bazen hayalkırıklığına uğrayabiliyorlar. Neticede her ne kadar profesyonelce yapılıyor olsa da insanın olduğu yerde hata kaçınılmaz. PTE ise sınavı değerlendirme konusunda bizi yapay zeka teknolojisi ise şaşırtıyor. PTE sınavı başından sona insanın dahil olmadığı ve tüm süreçlerin yapay zeka tarafından yönetildiği bir sınav. Evet konuşma ve yazma bölümü de dahil. Yazınızı ve konuşmanızı bilgisayar değerlendiriyor bunu tahmin edebileceğiniz gibi çok kısa sürede yapabiliyor. Bu sınavın değerlendirme sürecini tartışmadan uzak hale getiriyor.

PTE bunu nasıl yapıyor?

İyi de konuşma ve yazma bölümünü nasıl değerlendiriyor dediğinizi duyar gibiyim. PTE eğitimlerine katılmış tecrübeli bir eğitmen olarak bunu gayet etkin bir şekilde yapabildiğini söylemek isterim. Sonuç olarak PTE kullandığı yapay zeka ve machine learning teknolojisi ile sınavları daha tarafsız ve hızlı değerlendirebiliyor. Bu sayede PTE sınav sonucunu çok kısa sürede duyurabiliyor. IELTS ise bu konuda daha geleneksel yöntemler izliyor.

PTE ve IELTS hakkında doğru sanılan yanlışlar

Adayların bazıları bizlere hangi sınavın daha kolay olduğunu sıkça soruyorlar. Bu soruyu sorarken de genelde daha önceki araştırmalarına dayanarak PTE’nin IELTS’ten kolay olduğu sonucuna varmış olduklarını anlıyoruz. İnternet aramalarında genelde bu tipte sonuçlar çıkıyor. Açıkçası bu fikri savunanların neye göre bu sonuca vardıklarını bilmiyorum. Ama bu iki sınava hazırlık eğitimleri veren ve sınavı düzenleyen kurumlardan doğrudan eğitim alan bir eğitmen olarak bu tartışmaya son noktayı koyalım. İki sınavın birbirinden daha kolay ya da zor olması söz konusu değil. Size kolay ya da zor gelmesi tamamen sizlik bir durum. Her iki sınavın da birbirine denkliği var ve geçerlik konusunda IELTS zaten tanınıyor. PTE ise ülkemiz dahil dünyanın hemen her yerinde kabul edilen bir sınav. Herhalde PTE çok daha kolay olsa herkes PTE sınavına girer ve IELTS sınavına giren sayısında gözle görülür bir düşüş olurdu.

PTE IELTS Farkı | Sonuç

PTE ya da IELTS hangi sınava girerseniz girin size önerim karar verdikten ve çalışmaya başladıktan sonra çok önemli bir sebebiniz olmadıkça kararınızı değiştirmemenizdir. Uzun süre IELTS’e hazırlanıp sonra vazgeçip PTE’ye hazırlanmak – ya da tam tersi- size zaman kaybettirir. O yüzden araştırma sürecinde gireceğiniz sınava karar verirken acele etmeyin ve karar verdikten sonra eğer çalışmanıza başladıysanız ve belli bir ilerleme katettiyseniz planınıza sadık kalın. Eğer kararınızı PTE’den yana verecekseniz kaynak bulma konusunda biraz daha zorlanacağınızı, profesyonel destek almak isterseniz PTE konusunda uzman bir eğitmen bulmanızın nispeten zor olduğunu unutmayın. TemaDil olarak Pearson tarafından verilen eğitimlere katıldığımızı ve eğitmenlerimizin ‘certified PTE trainer’ sertifikasına sahip olduğunu da bu vesile ile hatırlatmak isterim.

Eğitimlerimiz

PTE Coaching
PTE

Ücretsiz Seviye Tespit Sınavı TemaDil

İngilizce seviyenizi öğrenmek için sınavlarımızı çözebilirsiniz.

Sınavı Çöz