Yazıyı Dinle
Standart İngilizce sınavlardan en çok bilinenleri IELTS ve TOEFL ve öğrencilerimiz çoğu zaman bu iki sınavdan hangisine gireceklerini bilemiyebiliyorlar. Bu yazımda TOEFL IELTS farkı nelerdir onlara değineceğim. Tabi bu yazı IELTS Academic ve TOEFL arasındaki farkı anlatacak. IELTS General başka bir yazının konusu.
https://temadil.com/toefl-ielts-karsilastirmasi/
https://temadil.com/toefl-mi-ielts-mi-pte-mi/
TOEFL ve IELTS arasında ne fark var?
İçerik farkı
TOEFL içerik olarak daha akademik bir sınav. Ölçülen dört beceride (okuma, dinleme, konuşma, yazma) de bağlam hep üniversite çevresinde geçiyor. Okuma parçaları ders kitaplarından alıntılanmış. Dinleme bölümü keza hep üniversite ortamında geçen diyalog ve monologlar. TOEFL üniversiteye giden bir gencin okula kayıt sürecinden, kütüphanede istediği kitabı bulma veya derste hocasına soru sormasına kadar uzanan durumları dinleme sınavında test ediyor. Yazma ve konuşma bölümlerinde de aynı içerikleri görüyoruz. Bu konuda IELTS daha aktüel diyebiliriz. İçerikler günlük hayattan alınma. Okuma parçaları popüler bilim dergilerinden ya da gazete makelelerinden alınmış gibi. Bununla birlikte dinleme bölümü hem akademik hem de günlük hayatta geçen durumlardan oluşuyor. Dolayısıyla TOEFL ve IELTS arasında içerik açısından oldukça büyük bir fark var diyebiliriz.
Ölçülen beceri farkı
Her iki sınav da dört beceriyi ölçüyor. Ancak ölçme biçimi biraz farklı. IELTS becerileri ayrı ayrı değerlendirirken TOEFL bu becerileri karışık (integrated) olarak ölçüyor. Burada ‘integrated’ kelimesinin karşılığı karışık değil ancak ben yazı kolay anlaşılsın diye en basit kelimeyi seçtim. TOEFL’da konuşma bölümününde sizden bir diyalog veya lecture dinlemenizi ve sorulan soruyu buna göre cevaplamanızı istiyorlar. Yani hem dinleme hem de konuşma beceriniz aynı anda test edilmiş oluyor. Aynı durum yazma bölümü için de geçerli. Integrated writing bölümünde önce okumanız sonra dinlemeniz ve en sonunda yazmanız isteniyor. IELTS sınavında ise konuşma ya da yazma becerisi ölçülürken sadece ölçülen becerilerinizi kullanmanız yeterlidir. Söz gelimi size bir tablo verilir ve sizden bu tabloyu yorumlamanız istenir. Ayrıca bir dinleme ya da okuma yapmanız beklenmez.
Dinleme becerisi farkı
TOEFL için belki de en kritik beceri dinleme. Okuma bölümü hariç sınavın kalan kısmında dinleme becerinizin gelişmişliği sınav performansınıza doğrudan etki ediyor. Buna karşın IELTS sınavında dinleme becerisi sadece dinleme bölümünde ölçülüyor. Elbette konuşma bölümünde de size sorulan bir soruyu anlamanız gerekiyor ancak bunun için çok yüksek bir dinleme becerisine ihtiyacınız yok.
Buna ek olarak TOEFL tamamen not tutma üzerine kurgulanmış bir sınav. Önce dinliyorsunuz sonra cevap veriyorsunuz. IELTS ise sorulara dinleme esnasında (while listening) cevap vermenizi istiyor. Önemli bir fark.
Son olarak IELTS sınavında size tuzak kurmaya çalışan (distractor) sorular mevcut. TOEFL’de bu türden sorular neredeyse hiç yok.
Örnek
MAN: Hello, this is Land Transport Information at Toronto Airport. How may I help you?
WOMAN: Oh, good morning. I’m flying to Toronto Airport next week, and I need to get to a town called Milton. Could you tell me how I can get there?
MAN: Milton, did you say? Let me see. I think that’s about 150 miles south-west of here. In fact it’s 147 miles to be exact, so it will take you at least – say, three to four hours by road.
TOEFL IELTS farkı konusunda doğru sanılan yanlışlar
IELTS TOEFL farkı nedir diye araştıran adaylar çoğu zaman bir sınavın diğerinden daha kolay ya da zor olduğu yönünde yazılarla karşılaşıyorlar. Bu konuda son noktayı koyalım. İki sınavın zorluk derecesi tamamen aynıdır. Bazı soru tipleri bazı öğrencilere kolay gelebilirken diğerlerine zor gelebilir. Bu kişiden kişiye değişen bir gözlemdir ve bilimsel bir geçerliği yoktur.
Sınavın dünyada geçerliği hemen hemen aynıdır ve IELTS’in ABD’de geçmediği ya da TOEFL’ın Birleşik Krallık’ta kabul görmediği doğru değildir. Bu iki sınav da son derece eski ve geçerliği olan sınavlardır. Ancak yine de başvuru yapmadan önce ilgili kuruma danışmanız en sağlıklısı olacaktır. Sınava hazırlanan adaylara başarılar dilerim.