Yurt Dışı Eğitim İçin Gerekli IELTS Puanı

Birçok öğrenci lisans, yüksek lisans ya da doktora programları için başta İngiltere, Amerika, Kanada, Almanya ve Hollanda olmak üzere eğitim altyapısı güçlü ülkeleri tercih ediyor. Söz konusu ülkelerden kabul almak için çeşitli kriterler mevcut. Bunların en başında ise kabul için gerekli IELTS puanı geliyor. Bu yazımda yurt dışında eğitim almak için gerekli IELTS skoru hakkında bilgi vereceğim.

Kabul Almak için Gerekli IELTS Puanı Kaç?

Bilindiği gibi IELTS, TOEFL ve PTE gibi sınavlar İngilizce seviyemizi ölçüyorlar. Bu yönleri ile aslında bu sınavlardan geçmek ya da kalmak yok. Bunun yerine belli skorları kabul eden kurumlar var ve kabul alabilmemiz için bizden istenen skoru almamız lazım. Bu yazıda sadece IELTS’den bahsedeceğim ama TOEFL ve PTE sınavları da hemen her kurumda geçerlidir ve bu sınavların denklikleri mecvuttur. Skor denklik tablosu için ilgili yazımızagöz atabilirsiniz.

IELTS Genel ve Akademik olmak üzere iki farklı formatta yapılmaktadır. Eğer bir eğitim kurumuna başvuracaksak mutlaka IELTS Akademik sınavına girmemiz gerekmektedir. IELTS Genel ve Akademik arasındaki fark için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

Üniversite Kabul İçin Gerekli Skor

Yurt dışı üniversitelerden kabul almak için almamız gereken skor 6,0’dan az olmamalıdır. Ancak 6.0 çoğu zaman yeterli bir skor olarak görülmemektedir. Genelde üniversiteler 6,5 puanın üzerinde bir puan ile öğrenci kabul etmektedir. Tabi bu noktada tek tek bölüm skorları da bazen önemli olabilmektedir. Bildiğiniz gibi IELTS puanı okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerinizin ortalaması alınarak hesaplanıyor ve nihai skora overall band score deniyor.

Okuma 6,0, dinleme 6,0, yazma 7,0 ve konuşma 7,0 alan bir adayın overall notu 6,5 olacaktır.

Bu detayı vermem önemli çünkü bazı kurumlar konuşma ya da yazma bölümünden belli bir puan almanızı şart koşabiliyor. Örneğin overall skorunuz 8,0 bile olsa eğer konuşma bölümünden 7,0 alamadıysanız programa kabul edilmeyebilirsiniz.

Çeşitli Örnekler

Kafanızda somutlaşması için birkaç örnek vermek gerekirse;

  • Utrecht Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesinden kabul almak için almanız gereken minimum IELTS puanı 6,0 olmalıdır. Ancak yazma bölümünden en az 5,5 alma şartı olduğu da ayrıca belirtilmiştir.
  • Oxford Üniversitesi lisans için 7,0, yüksek lisans için 7,5 puanı kabul etmektedir.
  • Mühih Teknik Üniversitesi adaylardan en az 6,5 puan almasını istemektedir.

Sonuç

Verdiğim somut örneklerden de anlaşılacağı üzere eğitim hayatımızı yurt dışında sürdürebilmek için IELTS’ten 6,5 ve üzeri puan almamız gerekecektir. Bununla birlikte konuşma ve yazma gibi becerilerde istenen asgari skorlar da olabilmektedir ve buna göre bir hazırlık planı oluşturulmalıdır. Öğrenciler bazen okuma ve dinleme becerilerine çalışarak ortalama skorlarını yükseltmektedir. Ancak yazma ve konuşma bölümlerinde beklenen skorun altında kaldıkları için kabul alamayabilmektedirler. Bunun için yazma ve konuşma bölümüne de aynı önemin verilmesi oldukça önemlidir.

 

IELTS Hazırlık Programlarımız