Yabancı dil tazminatı kısaca kamu ve bazı özel kuruluşlarda yabancı dil bilen personele yapılan ek ödemedir. Bu ödemeye hak kazanmak için resmi kurumlar tarafından tanınan bir sınava girerek belli bir puan almamız beklenir.
Burada kamu ve özel ayrımı yapılması gerekmektedir çünkü ikisinin de dil tazminatı kıstasları birbirinden farklıdır.
Eğer kamu çalışanı iseniz;
Kamuda çalışan personelin Almanca, Arapça, Arnavutça, Boşnakça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca ve Yunanca dillerinden birini seçerek YDS sınavına girmesi ve en az 70 puan alması gerekmektedir. Daha yüksek bir tazminata hak kazanmak için YDS’den 90 üzeri puan almanız beklenir. Sınavların geçerlik süresi 5 yıldır. 5 yıl sonunda 70-79 arası almış bir çalışanın dil tazminatı kesilir. Eğer 80 ve üzeri bir not aldıysa her beş senede bir bir alt kademeye düşer. Bu yüzden çalışanlar 5 senede bir YDS skorlarını tazelemelidir.
Özel sektör çalışanı iseniz;
Bankalar başta olmak üzere bazı firmalar da çalışanlarına dil tazminatı ödemektedir. Ancak tazminat için istenen şartlar firmadan firmaya değişiklik göstermektedir. Bazı kurumlar TOEFL, IELTS, PTE gibi uluslararası sınavları kabul ederken kimisi sadece YDS puanı kabul etmektedir. Bu yüzden özel sektörde çalışanların insan kaynakları departmanına başvurarak bilgi almaları gerekir. Özellikle bankalar dil tazminatı için IELTS ve TOEFL skorunu kabul ederler. Ancak istenen puan kurumdan kuruma farklılık gösterecektir.
Sonuç
Dil tazminatına başvuracak çalışanların YDS’ye hazırlanmaları daha makul bir seçim olacaktır. Zira YDS hem kamuda hem de özel sektörde geçerlidir. Bunun yanında YDS TOEFL, IELTS ve PTE gibi uluslararası sınavlara kıyasla daha ekonomik bir sınavdır. YDS kabaca uluslararası sınavlardan %90 oranında daha ucuzdur. Dahası, YDS adayların kendi kendilerine hazırlanmalarına en elverişli sınavdır. Diğer sınavlarda yer alan konuşma ve yazma bölümleri için alanında uzman bir eğitmenin yardımı şarttır. YDS’ye ise adaylar eğer imkanları elvermiyorsa tek başlarına hazırlanabilirler. Elbette tek başına hazırlanmayı düşünen adayların belli seviyede İngilizce bilmesi ve kendilerine verimli bir çalışma takvimi hazırlamaları gerekir.
Daha detaylı bilgi için aşağıdaki yazılarımızdan faydalanabilirsiniz.