İngilizce Kursu Tavsiyesi

İngilizce öğretmenleri olarak genelde karşılaştığımız bir sorudur bu; ‘Hocam bana iyi bir İngilizce kursu tavsiye edebilir misiniz?’.

Genelde soruya pat diye tek kelime ile cevap vermemiz beklenir. Ancak sektörün dinamik yapısı gereği o an için verdiğimiz tavsiye 6 ay sonra geçerliğini yitirebilir. Sonuçta kurumlar el değiştiriyor, akademik kadrosunu yeniliyor veya sektöre yeni giren kurslar oluyor. O yüzden bu yazıda iyi bir kurs ismi vermek yerine sizlerle doğru İngilizce kursu seçmeniz için atmanız gereken adımları paylaşmak istiyorum.

Şimdi madde madde sormanız ve mutlaka netleştirmeniz gereken konuları ele alalım.

1. Eğitimleri kim verecek?

Aslında basit bir soru gibi görünüyor. Hatta şu anda içinizden ne demek kim verecek, elbette İngilizce öğretmeni verecek diyor olabilirsiniz. Çok iyi niyetlisiniz. Şu an Türkiye’de farklı alanlarda lisans, önlisans ve hatta lise  diplomasına sahip ‘İngilizce öğretmenleri’ mevcut. Üniversitede veya lisede öğrendiği  B2 seviyede İngilizce ile saat ücretli öğretmenlik yapan çok sayıda insan var. O zaman sorumuz ve alacağımız cevap önemli. Size İngilizce eğitimini kim verecek?

4 sene boyunca İngilizce öğretmek üzere eğitim almış birinden mi eğitim almak istersiniz yoksa sizden daha iyi İngilizce bilen herhangi birinden mi? Karar sizin.

2. Eğitimin içeriğinde neler var?

İçerik (content) ve programın işleyişi (pacing) önemli. Zira İngilizce eğitimi mucizevi metotlar gerektirmeyen bir süreç. Yani bizim kendi metodumuz var, bir ayda tamam bu iş diyenlere lütfen itibar etmeyiniz. Dil edinimini gözle görülür bir biçimde kısaltan bir metot henüz icat edilmedi. Zaten edilirse de bunun yeri bir İngilizce kursu olmayacak inanın. Yüzyıllardır dil edinimi (language acquisition) üzerine çalışan çok saygın üniversiteler var. Eğer mucize bir metot çıkacaksa oralardan çıkacak. Sonuç olarak saygın yayınevlerinin (Oxford, Cambridge, Longman vb) kitaplarını kullanan ve kurları makul bir sürede bitiren bir program inandırıcı ve gerçekçi bir programdır. Bir kitap genelde workbook aktivitelerinin sınıfta yapılıp yapılmamasına göre 70-110 saat arasında biter. Bu demektir ki A1 seviyeden B2 seviyeye gelmek için teorik olarak 400 saat gibi bir eğitim almanız gerekiyor.

3.  Promosyonlar neler?

İngilizce kursuna gitmek istiyorsunuz. Yani ana amacınız İngilizce eğitimi almak. Şimdi kayıt olursanız size İtalyanca ya da Fransızca’dan bir kur hediye veririz gibi promosyonlarla vakit kaybetmeyin.

Benzer şekilde 3 kur alırsanız 2 kur hediye gibi promosyonlar sizi eğitimin içeriğinden uzaklaştırır. Elinizdeki bütçe ile alabileceğinizin en fazlasını ve en kalitelisini almaya çalışıyorsunuz. Ancak aldığınız şey Iphone veya Mercedes değil. Kalitesi standart bir üründen bahsetmiyoruz. Güneş gözlüğü alacaksanız ve marka ve modeli beğendiyseniz işiniz kolay. En ucuzu nerede satılıyorsa bulun ve alın.  İngilizce eğitimi öyle bir şey değil. Günün sonunda kendinizi gitmediğiniz bir kursun taksidini öderken bulursunuz.

4. Sınıfta kimler var?

Bu soruya cevap bulabilmek çok zor. Ancak bir İngilizce eğitiminden alacağınız verim açısından kritik bir soru. Bu yüzden önerim en başta kendinizi tanıyın ve nerede, kimlerle mutlu olabileceğinizi kendinize sorun. Ve şunu unutmayın, bir yerde mutlu değilseniz yanlış yerde olan sizsinizdir. Yani sorun sizdedir. Diyelim 30’lu yaşlarda bir beyaz yakalısınız. Yüksek lisans mezunusunuz ve geliriniz Türkiye ortalamasının üstünde. Ve kendinizi bir anda çok farklı eğitim ve kültürel backgrounddan kişilerle aynı ortamda buluyorsunuz. Sizin öğrenme hızınız, beklentileriniz, motivasyonlarınız ile sınıfın kalan kısmı arasında hiç bir bağlantı yok. Bu yüzden size önerim kayıt olmadan önce mutlaka denemek için sınıfa dahil olun, ortama bakın ve öyle karar verin.

Sonuç

Toparlamak gerekirse İngilizce eğitiminin uzun ve sebat gerektiren bir süreç olduğunu unutmayın. 30 günde öğretiyoruz, 5 günde tamam bu iş gibi şarlatanlıklara itibar etmeyin. Daha önce dediğim gibi belki bir gün yabancı dil öğrenmek bir haftalık bir iş haline gelecek. Ancak böyle bir yöntemi icat eden kurslar olmayacak.

Promosyonlar ile dikkatinizi dağıtmayın. En ucuz eğitim bir daha almadığınız eğitimdir. Ayrıca kötü eğitim alırsanız hem paranız hem de zamanınız boşa gidecektir.

Yazıyı okuduktan sonra hala kafanızda soru işaretleri varsa ve iyi bir İngilizce eğitimi almak isteyip de henüz karar veremediyseniz bize ulaşabilirsiniz. TemaDil olarak hem İngilizce sınavlara hazırlık hem de İngilizce konuşma programlarımız mevcut. Eğitimleri mesleği İngilizce öğretmenliği olan hocalar veriyor. Öğrencilerimize baştan ne söylüyorsak onu yapıyoruz ve elimizden geldiğince kaliteli bir eğitim sunuyoruz.

Sorularınız için bizi 0216 573 11 15 nolu telefondan arayabilir ya da aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.