IELTS Sınavından 7 ve Üstü Nasıl Alınır?

IELTS milyonlarca adayın üniversite kabul, yurt dışı göçmenlik, dil tazminatı vb sebeplerle girdiği oldukça kapsamlı bir sınav. Bu yazımızda IELTS sınavından 7 ve üzeri nasıl alınır ona odaklanacağız. IELTS hakkında detaylı bilgi almak isteyen okuyucular için aşağıdaki video faydalı olacaktır. Bu yazı IELTS hakkında halihazırda bilgi sahibi okuyucular için uygundur.
IELTS Genel ve Akademik olmak üzere iki alanda yapılıyor. Aralarındaki farklar hakkında bilgi edinmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
IELTS Genel ve Akademik sınavlarının okuma bölümü puanlaması biraz farklı. Akademikten giren bir aday daha az soru çözerek yüksek puan alabilirken, Genelden giren bir aday aynı puanı alabilmek için daha fazla soruya doğru yanıt vermek zorunda kalacaktır. Örnek vermek gerekirse Akademik okuma bölümünde 6,5 alabilmek için 40 sorudan en az 27 soruya doğru yanıt vermeniz gerekiyor. Genelde ise bu sayı 32.
Dolayısıyla ilk yapmanız gereken IELTS’in hangi türüne gireceğinizi öğrenmek olmalıdır. Bunun için ise mutlaka başvuracağınız kurum ile iletişime geçmenizi öneriyorum.
Öncelikle IELTS’ten 7 ve üstü alabilmek için B2 seviyede İngilizce bilmek gerekiyor. Yalnız bu seviyelerin tam olarak ne ifade ettiğini anlayan ve bilen bir kurum bulmak oldukça zor. Maalesef Türkiye’de biraz da öğrencilerin gönlü olsun diye seviyeler hep şişiriliyor. Bazen C1 seviyede İngilizce biliyorum diyen adaylara bile rastlıyoruz. Aynı kişiye seviye tespit sınavı uyguladığımızda A2 seviyede olduğunu görebiliyoruz. Bu yüzden Avrupa Ortak Dil Kritelerine göz atmanızı öneririm.
Ben burada B2 seviyenin kabaca neler yapabileceğini paylaşayım.
Soyut ve somut konular içeren metinlerin içeriğini ana hatlarıyla kavrayabilir; kendi uzmanlık alanındaki tartışmaları da anlayabilir.
Kendini o denli akıcı ve anında ifade edebilir ki, anadilli konuşurlarıyla az çaba göstererek anlaşabilmesi mümkündür.
Kendini geniş bir konu alanında belirgin ve ayrıntılı bir şekilde ifade edebilir, güncel bir konuda görüşünü belirtebilir ve çeşitli olanakların olumlu ve olumsuz yönlerine değinebilir.
Tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim ki eğitim dili İngilizce olan üniversitelerden mezun öğrenciler haricinde bu seviyede İngilizce bilen öğrenci pek yok. Üniversitelerin %30 İngilizce bölümlerinden mezun öğrencilerin İngilizceleri maalesef hazırlık sonrası oldukça geriliyor ve B1+ olarak bitirdiği hazırlık okulundan sonra geçen 4 senede A2+ seviyeye geliyor. Bu arada üniversitelerin çoğu hazırlık okullarının İngilizce seviyelerin B2 olarak açıklarlar ancak çoğu zaman öğrenciler B1 seviyeye ancak gelebilirler.
Gördüğünüz gibi henüz sınava nasıl hazırlanılır ondan bahsedemedim. Çünkü sınava hazırlanan adaylarda gördüğüm en büyük sorun mevcut seviyenin yanlış tespit edilmesi ve ardından uygulanan yanlış program. İlk düğmeyi yanlış iliklemek gibi bir durum.
O zaman önce İngilizce seviyenizi net olarak öğrenin. Buna göre materyal seçimi ve program yapmanız gerekir. İngilizce seviyenizi öğrenmek isterseniz bu konuda bize danışabilirsiniz. Telefonumuz 0216 573 11 15 ve 0552 799 11 15
Bu durumda sınav hazırlık sürecinin biraz uzun olacağını ve yoğun çalışmanız gerektiğini bilmeniz gerekir.
İngilizce seviyesi B2 olmayan adaylara yapılması (ve yapılmaması) gerekenleri madde madde sıralayalım.
Bu seviyedeki adaylar 3-5 aylık bir eğitimle IELTS’ten 7 ve üstü alabilir. Tabi yine doğru eğitim ve doğru hoca ile. TemaDil olarak biz 3 aylık bir IELTS eğitimi veriyoruz. Öğrencilerimizi seviyelerine göre grupladığımız için genelde olumlu sonuçlar alıyoruz. Tabi bir de sınıflarımıza sınırlı sayıda öğrenci kabul ediyoruz.
Eğer profesyonel yardım almadan sınava kendi imkanlarınızla hazırlanmak istiyorsanız. 1.
IELTS sınavından 7 ve üzeri almak kolay değil ama imkansız da değil. Yapılması gereken mevcut durumunuzu doğru teşhis etmeniz ve buna göre bir plan yapmanız. Sonrasında ise hemen bir sonuç beklememeniz. Size kısa sürede başarı vadedenlere kulaklarınızı tıkamanız ve bu işin sihirli bir formülü olmadığını net bir şekilde kabullenmeniz. Başarılar dilerim.