TOEFL Sınavı Süresi Kısalıyor

TOEFL IBT sınavını düzenleyen ETS (Educational Testing Service) sınav süresini yaklaşık 30 dakika kadar kısaltacağını duyurdu. 1 Ağustos 2019 tarihinden sonra uygulanmaya başlayacak karar ile adayları oldukça zorlayan uzun sınav süresi sorunu nispeten çözülmüş gibi görünüyor.

ETS’den yapılan açıklamaya göre sınavın geçerliği, skor denkliği ya da formatı değişmeyecek. Yani halihazırda sınava hazırlanan adayların endişelenmesine gerek yok. Sınavın soru tipleri tamamen aynı kalıyor. Adaylar daha önceden satın aldıkları sınav hazırlık materyalleri ile sınava hazırlanabilirler.

Yeni TOEFL IBT sınavında ne gibi değişiklikler var?

Aşağıdaki tabloda  1 Ağustos itibariyle yapılacak değişiklikleri görebilirsiniz.

Bölüm1 Ağustos 2019 Öncesi1 Ağustos 2019 Sonrası
Okuma3–4 okuma parçası
12–14 soru (okuma parçası başına)
60–80 dakika
3–4 okuma parçası
10 soru (okuma parçası başına)
54–72 dakika
Dinleme4–6 ders, 6 soru (her bir  ders için)
2–3 diyalog, 5 soru (her diyalog için)
60–90 dakika
3–4 ders, 6 soru (her bir  ders için)
2–3 diyalog, 5 soru (her diyalog için)
41–57 dakika
Konuşma

6 bölüm

 

  • 2 independent (bağımsız)
  • 4 integrated (tümleşik)

20 dakika

4 bölüm

 

  • 1 independent (bağımsız)
  • 3 integrated (tümleşik)

17 dakika

Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi sınavın formatı veya soru tipleri değişmiyor. Sadece soru ve task sayıları değişmiş. Ayrıca yazma kısmında herhangi bir değişiklik yapılmamış.

TOEFL’ın Kısalması Ne Anlama Geliyor?

Sınavı düzenleyen ETS sınava giren adaylardan sürekli olarak veri toplayarak değişiklikler yapıyor. Anladığımız kadarı ile sınavın kısalması ile adaylara daha verimli bir sınav deneyimi yaşatabilmek istiyorlar. Zira birçok aday için TOEFL sınavının süresi ciddi bir handikap oluşturuyordu.

Puanlama ve Üniversitelerin Kabül Şartları Değişecek mi?

Hayır. TOEFL yine her bölümün 30 puan olduğu ve toplam puanın 120 olduğu bir sınav. Üniversitelerin kabül şartlarında da herhangi bir değişikliğe gidilmeyecek.

Sonuç

Birçok öğrencimiz sırf süresi yüzünden TOEFL yerine IELTS’e girmeyi tercih ediyordu. Açıkçası biz eğitmenler de sınavın bu kadar uzun sürmesini biraz insafsızca buluyorduk. Neyse ki ETS sınav süresini daha makul bir seviyeye çekti. Yeni sistemin adayların sınav performanslarına olumlu yansıyacağını söyleyebiliriz.

 

TOEFL Hazırlık Programı