e-TEP Sınavı

22 Mart Cumartesi günü ÖSYM’nin yeni İngilizce yeterlik ölçen e-TEP sınavına girdim. e-tep henüz test aşamasında olduğu için sınava 50 TL gibi sembolik bir ücret ödeyerek katıldığımı, sınav skorumun herhangi bir geçerliliği olmayacağını belirttikten sonra sınav deneyimimle ilgili detaylara geçiyorum.
Sınava ÖSYM’nin İstanbul Levent’teki binasında girdim. Daha önce bilgisayar üzerinde sınava girmemiş olanlar için hatırlatmakta fayda var; sınava girmeden önce kişisel eşyalarınızı bırakabileceğiniz kilitli dolaplar bulunuyor. Çantanızın ve eşyanızın boyutuna göre küçük ya da büyük dolap tercih edebiliyorsunuz.
e-TEP sınavı başlamadan önce bana ayrılan koltukta önümde açık olan bilgisayara T.C. kimlik numaramı girdim. Ardından kulaklık ve mikrofon testini yaptım. Bu arada katılımcılara bir kâğıt ve ÖSYM’nin diğer sınavlarda verdiği şeffaf kalem kutu içinde silgi, peçete, kalemtıraş ve kalem verildiğini belirtelim.
e-TEP sınavında sırasıyla okuma, dinleme, konuşma ve yazma bölümleri bulunuyor. Her bölümde ölçülen soru adedi ve soru tiplerini aşağıda bulabilirsiniz.
e-TEP sınavı okuma bölümüyle başlıyor. e-TEP okuma bölümünde toplam 16 soru bulunuyor. 4 tane 600 kelimelik pasaj çıkan bu bölüm için 60 dakika süre veriliyor. e-TEP okuma bölümünde üç şıklı çoktan seçmeli sürükle-bırak prensibi ile işleyen soru tipleri bulunuyor.
e-TEP dinleme bölümünde her biri 2-4 dakika süren 5 podcast ve diyalog kaydı bulunuyor. Toplamda 30 dakika süren e-TEP dinleme bölümünde katılımcıların dinlediğini anlama becerileri 27 çoktan seçmeli soru ile ölçülüyor. Çoktan seçmeli sorular okuma bölümünde olduğu gibi 3 şıklı. Dinleme kaydı başlamadan önce katılımcıların sorulara bakması için 45 saniye süre tanınıyor.
e-TEP konuşma bölümünde bir tane bağımsız (independent task) bir de bütünleşik görev (integrated task) olarak adlandırılan iki soru tipi bulunuyor.
İlk bölümde katılımcıdan kendisini tanıtması isteniyor. Bu bölüm değerlendirmeye alınmıyor. Ardından katılımcıya bir konuda görüşleri soruluyor. Bana sınavda hangi sosyal medya platformunu beğendiğim soruldu. Ardından tatile arkadaşlarımla mı yoksa tek başına mı gitmeyi tercih ettiğim soruldu. Her iki soru için de hazırlık aşamasının ardından 40 saniye boyunca konuşmanız isteniyor.
e-TEP konuşma bütünleşik görev bölümünde önce katılımcılara bir video izlettiriliyor ardından bu video ile ilgili soru yöneltiliyor. Hazırlık sürecinin ardından iki dakika otuz saniye boyunca konuşmanız bekleniyor.
e-TEP yazma bölümünde katılımcıların yazma becerisi iki tane bütünleşik görev ile ölçülüyor. e-TEP yazma bölümü 60 dakika sürüyor. Birinci bölümde ekranda bir kişinin bir konu hakkındaki görüşleri gösteriliyor ve aynı konuyla ilgili bizlerin görüşleri soruluyor. Katılımcının en fazla 130 kelime ile konu hakkındaki görüşlerini yazması bekleniyor.
e-TEP yazma ikinci bölümde katılımcıya bir grafik gösteriliyor. Ardından yine aynı grafikle ilgili (ama aynı olmayan) bir kayıt dinletiliyor. Kayıt bitiminin ardından katılımcıdan ekranda gördüğü grafik ve dinlediği kaydı sentez yapması ve her iki bilgi arasındaki ilişkiyi 300 kelime ile anlatması isteniyor.
ÖSYM henüz e-TEP sınavının nasıl değerlendirileceği konusunda bir açıklama yapmadı. Açıklama yapıldığı zaman biz de hem buradan hem de sosyal medya kanallarımızdan gelişmeleri paylaşacağız.
Bu konuyla da ilgili henüz bir bilgilendirme yapılmadı. Bilgilendirme yapılır yapılmaz bu bölümü de güncelleyeceğiz.
Not: Bu yazı Savaş Girgin tarafından yazılmış, Seçkin Girgin tarafından siteye eklenmiştir.
e-TEP sınavı ile ilgili hazırlamış olduğumuz videoları aşağıdaki bağlantıları kullanarak izleyebilirsiniz.