En verimli İngilizce sınav hazırlık platformu.
PTE

PTE Academic Hakkında Bilgiler

PTE (Pearson Test of English) Pearson tarafından düzenlenen ve uluslararası geçerliği olan bir İngilizce seviye tespit sınavıdır. Uluslararası tanınırlık açısından TOEFL ve IELTS sınavlar ile aynı seviyededir ve ülkemizde ÖSYM tarafından tanınmaktadır. Sonuç olarak bir dil yeterlik belgesi alacaksak PTE sınavına girebiliriz ve bu belge hem Türkiye’deki hem de de yurt dışındaki kurumlar tarafından kabul edilecektir. 

PTE Academic İle İlgili Sık Sorulan Sorular

PTE Academic’in diğer PTE sınavlarından ne farkı var?

PTE Academic üniversite kabul ve birçok iş başvurularında istenen sınavdır. PTE Core, PTE Home gibi sınavlar göçmenlik başvuruları için kullanılmakta olup PTE Academic yerine geçmemektedir. 

PTE Academic sınavına girmeden önce nelere dikkat etmem gerekiyor?

Öncelikle bizden kaç puan istendiğinden emin olmalıyız. Ayrıca bazı kurumlar ölçülen becerilerden alınması gereken asgari bir puan şart koşabilir. Örnek olarak THY pilot eğitimi için adaylardan 46 puan istemektedir. Ancak sınavın konuşma bölümünden en az 46 puan alınması gerekmektedir. Okuma, dinleme, yazma becerilerinden tam puan (90) alsanız dahi konuşma bölümünden 45 puan aldığınız takdirde THY tarafından belirlenen puan kriterinin altında kalmış olursunuz. Son olarak eğer Türkiye’de bir üniversiteye başvuracaksanız sınav merkezi olarak mutlaka bir üniversiteyi seçmeniz gerekiyor. Farklı bir sınav merkezinde sınava girerseniz bu belge YÖK tarafından tanınmayacaktır. 

PTE sınavına nasıl başvurabilirim?

Sınava başvurmak oldukça basit. https://mypte.pearsonpte.com/sayfasını ziyaret edip üyelik oluşturuyorsunuz ve adımları takip ederek sınav merkezi ve tarihi seçiyorsunuz. Son adımda ödemenizi yapıyorsunuz. Sınava girmeden önce yanınızda kimliğiniz ya da pasaportunuz olması yeterli. Ehliyet, öğrenci kimliği vb. belgeler geçerli sayılmaz.

Neden PTE Academic sınavını tercih etmeliyim?

PTE Academic çok sık yapılan bir sınav ve sınav sonucunu çok hızlı açıklıyor. Bu yönüyle sınava acilen girmesi ve sonucunu hemen alması gereken adaylar için iyi bir seçenek. Diğer sınavlar bu konuda biraz daha hantal kalıyor.

PTE Academic diğer sınavlardan daha mı kolay?

Hayır. PTE muadillerinden daha kolay ya da zor değildir. Bu konuda internette çok fazla yanıltıcı bilgi bulunmakta ve çoğu platformda PTE Academic’in daha kolay olduğu iddia edilmektedir. Bu iddiaların aslı yoktur. PTE sınavını sadece daha kolay diye tercih etmek yanlış bir seçim olacaktır. Bu konuda daha detaylı bilgi için aşağıdaki yazılarımıza göz atabilirsiniz. 

https://temadil.com/blog/331/pte-academic-diger-sinavlardan-daha-mi-kolay

https://temadil.com/blog/329/yds-yerine-pte-sinavina-girmek-mantikli-mi

 

 

 

PTE Academic sınavının soru tipleri nelerdir?

Bu konuda sitemizdeki yazıya göz atabilirsiniz.

https://temadil.com/blog/209/pte-soru-tipleri

PTE Academic sınavında şablon cevaplar vermem sorun olur mu?

Sınavın konuşma bölümünü artık insanlar değerlendiriyor. Bu yüzden özellikle konuşma bölümünde ezbere dayalı şablon (template) cevaplar verirseniz düşük puan alırsınız. Sınavın konuşma bölümü üç kriter baz alınarak puanlanıyor. Bunlar içerik (content) , telaffuz (pronunciation) ve akıcılık (fluency). Bu üç kriterden telaffuz ve akıcılık bilgisayar, içerik ise insan tarafından değerlendiriliyor. Eğer değerlendiren kişi içeriğin şablon olduğuna karar verirse ilgili sorunun telaffuz ve akıcılık kısımlarından da otomatik olarak sıfır puan alırsınız. 

Yazma bölümü hala bilgisayar tarafından değerlendiriliyor. Ancak bu bölüm için de şablon kullanımı önerilmiyor ve puan kayıplarına yol açabiliyor.

PTE Academic puanlama sistemi nasıl?

Bu konuda Pearson’ın resmi bir açıklaması yok. Şu soru şu kadar puan gibi bir hesaplama yapabilmemiz söz konusu değil. Elimizde sadece değerlendirme kriterleri var. Sonuç olarak bir bölümün diğerinden daha az ya da fazla puan getirdiği gibi iddiaların somut dayanağı yoktur. 

PTE Academic sınavına hazırlık için hangi kaynakları kullanmak gerekir?

Pearson yayınevinin sınav hazırlık için resmi kaynakları mevcut. Bu kaynaklardan faydalanılabilir. Bunların haricinde TOEFL ve IELTS gibi sınavlar için çok daha fazla kaynak mevcuttur. PTE Academic sınavına hazırlanan adayların en sık karşılaştığı sorun kaynak eksikliğidir. 

PTE Academic sınavına girme sayısının bir sınırı var mı? 

Sınava 12 ay içinde en fazla 12 defa girebilirsiniz. İsterseniz bu hakkınızı bir ay içinde de kullanabilirsiniz. Bu konuda bir sınır yok. Ayrıca girdiğiniz sınavın sonucu açıklanmadan yeni sınav başvurusu yapamazsınız. Farklı mail adresleri ile yeni hesaplar açıp bu kuralı delmeye çalışmayın yoksa hesaplarınızın hepsi aynı anda kapatılabilir.

PTE Academic sınavına hangi kurum ile hazırlanmak daha doğru olur?

İngilizce seviyenizi detaylı olarak ölçüp çıkan sonuca göre size detaylı ve gerçekçi raporlama yapan, sınav hazırlık konusunda deneyimli bir kurum ile sınava hazırlanmanız en makul tercih olacaktır. Bu konuda TemaDil’i tercih edebilirsiniz. Kurumumuz eğitmenleri Pearson tarafından verilen PTE Certified Trainer belgesine sahiptir. Ayrıca PTE resmi sınav hazırlık merkeziyiz. Ancak bunlardan daha önemlisi sınava hazırlanmayı düşünen adaylara gerçekçi, bilimsel ve etik ilkelere bağlı kalarak en doğru bilgiyi sunuyoruz.

 

Eğitimlerimiz

PTE Coaching
PTE

Ücretsiz Seviye Tespit Sınavı TemaDil

İngilizce seviyenizi öğrenmek için sınavlarımızı çözebilirsiniz.

Sınavı Çöz