IELTS vb. sınavlara 20 yılı aşkın bir süredir öğrenci hazırlıyorum. Marmara Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümü mezunuyum ve kariyerimin hemen hemen tamamı akademik amaçlı İngilizce eğitimi ve İngilizce sınav hazırlık eğitimleri ile geçti. Dolayısıyla bu yazı klik avcılığı niyetiyle değil IELTS’e hazırlanmayı düşünen adaylara fayda sağlaması için yazıldı.
IELTS Hazırlık Süreci
IELTS’e girecekseniz öncelikle 3 temel sorunun cevabını netleştirmeniz gerekiyor
- İngilizce seviyeniz nedir?
- Sınavdan kaç almanız gerekiyor?
- Sınava ne zaman gireceksiniz?
Bu 3 soruya net bir cevap vermeden herhangi bir hazırlığa girişmenizi önermiyorum. Nerede olduğunuzu ve nereye gideceğinizi bilmiyorsanız yola çıkmanın da bir faydası olmayacaktır. Bu sorulardan 2. ve 3. olanı tamamen sizinle ilgili ve cevabı sizde. IELTS bir geçme kalma sınavı değil, bu yüzden kaç puan almanız gerektiğini başvurmayı düşündüğünüz kuruma sorabilirsiniz. Sınava gireceğiniz zamanı ise siz seçebiliyorsunuz. Sınav neredeyse her hafta yapılıyor. İstediğiniz zaman kayıt olun ve girin. İngilizce seviyenizi ölçmek için ise 4 becerinizi (okuma, dinleme, yazma ve konuşma) ölçecek bir sınava girmeniz gerekiyor. 20 soruluk çoktan seçmeli bir test ile İngilizce seviyenizi ölçemezsiniz. İngilizce seviyenizi ücretsiz olarak ölçmek için sitemize kayıt olup Ücretsiz Sınavlar sekmesinden ilgili sınavları çözebilirsiniz.
IELTS’e Hazırlanmak İçin Gerekli Seviye
Önceden dediğim gibi, bu bir geçme kalma sınavı değil. Belki de size 5.0 lazım. Başkasına 6.5 lazım olabilir. Ancak IELTS’e hazırlanmak için gereken en alt seviye A2+ ya da B1 olmalıdır. Bu arada dikkatinizi çekerim hazırlanmak için diyorum girmek için demiyorum. B1 seviyede bir öğrenci uygun bir eğitim ile IELTS’ten 5.0 civarı bir not alabilir. Daha sonra eğitime devam ederek bu skorunu artırabilir. Zaten yayınevlerinin bu şekilde hazırlanmış materyalleri mevcuttur. Pearson yayınevinin Expert IELTS ve Cambridge yayınevinin Mindset serileri buna örmek olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus şu olmalıdır, B1 seviyede bir öğrenci önce 5.0-5.5 civarı bir puan hedeflemelidir. Bana 6.5 lazım o zaman ben daha ileri bir seviye eğitim almalıyım düşüncesi yanlıştır. 10 km koşamayan bir atletin 50 km koşmaya çalışması nasıl bir sonuç verecekse benzer bir sonuç ile karşılaşılır.
IELTS’e Hazırlık Süreci
İngilizce seviyesi B1 seviyede olan öğrenciler 5.0-5.5 hedefi olan bir eğitim almalıdır. B2 seviyede bir öğrenci ise 6.5 hedefli bir eğitim alabilir. Ancak bu seviyeler bilimsel yöntemler ile ölçülmüş olmalıdır. Çoğu zaman bize C1 seviyede olduğunu iddia eden adayların A2 seviyede çıktığını görüyoruz. İngilizce seviyesinin detaylı ve bilimsel ölçütlerle belirlenmesine dikkat edilmesi gerekir.
IELTS’e Hazırlık Aşamasında Sık Yapılan Hatalar
- Araştırma sürecinde internet sitelerinin ve sosyal medya hesaplarının tek referans kabul edilmesi
- Benim 6.5 almam lazım öyleyse bana doğrudan 6.5 aldırabilecek bir programa kaydolmam lazım ön kabulü
- Uygun seviyede olmayan adayların soru bankaları ile sınava hazırlanması
- Eğitim alırken sadece ücret ve garanti gibi kriterlere odaklanılması
- Yetkin olmayan kişilerden eğitim alınması
- İstikrarlı ve disiplinli bir çalışma yürütmeme
- Bir takım teknik ve stratejilerle sınavdan anlamlı bir skor alınabileceğine inanmak
Sonuç
İngilizce seviyenizi doğru bir şekilde ölçüp çıkan sonuca uygun bir eğitim programına kayıt olursanız ve düzenli olarak zaman ayırırsanız IELTS’ten istediğiniz puanı alabilirsiniz. Adaylar genelde yukarıda saydığım hatalardan dolayı başarılı olamayabiliyor ve bu süreçte yılgınlık yaşayabiliyorlar. Ancak 20 yılı aşkın bir süredir eğitim veren bir eğitmen olarak şunu bilmenizi isterim, bilimsel yoldan sapmadan, sebat ederek çalışan her öğrencim istediği notu alabildi. Bu benim değil onların başarısıydı.