En verimli İngilizce sınav hazırlık platformu.
Pipplet

Pipplet Sınavına Nasıl Hazırlanılır?

Pipplet Sınavına Nasıl Hazırlanılır?

Pipplet sınavında farklı türde sorular çıkmaktadır. Bu soru tiplerine hazırlık yapmak için yeterli sayıda kaynak bulunmaması nedeniyle, sınavla ilgili nasıl bir çalışma yapılabileceği konusunda bir bilgilendirme yazısı yazma ihtiyacı hissettim. Aşağıda Pipplet sınavında çıkan soru tipleri ve her soruya yanıt vermek için nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda yönlendirmeler ve kaynak önerileri bulacaksınız.

Konuşma Bölümleri

  1. Read Aloud: (Sesli okuma)
    Format: Pipplet sınavında ilk olarak sesli okuma bölümü bulunur. Adaydan kendisine gösterilen metni sesli olarak okuması beklenir. Adayın okuması değerlendirilirken telaffuzu, konuşmadaki rahatlık ve akıcılığı göz önünde bulundurulur.
    Kaynak önerisi: PTE hazırlık kitaplarının tümünden faydalanabilirsiniz. PTE Academic Expert B1, PTE Academic Expert B2, PTE Academic Practice Tests.
  2. Describe Image: (Bir görseli tasvir etme)
    Format: İkinci bölümde adaya bir görsel gösterilir. Bu görsel genellikle işyeri ortamıdır. Adaydan görseli genel ve özel detaylarıyla sözlü olarak tasvir etmesi beklenir. Adayın yanıtı değerlendirilirken özellikle telaffuza, konuşmadaki rahatlık ve akıcılığına, yanıtlarının tutarlılığı ve bütünlüğüne, gramer ve kelime bilgisine dikkat edilir.
    Kaynak önerisi: PTE hazırlık kitaplarının tümünden faydalanabilirsiniz. PTE Academic Expert B1, PTE Academic Expert B2, PTE Academic Practice Tests.
  3. Answer Interview Question: (Mülakat sorusuna yanıt verme)
    Format: Bu bölümde adaya bir soru sorulur ve adayın bu soruyu yanıtlaması beklenir. Bu soru, iş görüşmelerinde sorulan “Sizi motive eden şey nedir?” türü basit bir soru bile olabilir. Adayın yanıtı değerlendirilirken özellikle telaffuza, konuşmadaki rahatlık ve akıcılığına, yanıtlarının tutarlılığı ve bütünlüğüne, gramer ve kelime bilgisine dikkat edilir.
    Kaynak önerisi: IELTS hazırlık kitaplarının tümünden faydalanabilirsiniz. IELTS speaking task 1 ve 2’ye göz atmanızı öneriyorum. Buna ek olarak, TOEFL speaking birinci sorunun nasıl cevaplanacağını bilmek de fayda sağlayacaktır.
  4. Respond to a Listening: (Dinleyip yanıt verme)
    Format: Bu bölümde adaya kısa bir kayıt dinletilir. Kaydın sonunda adayın dinlediği konuyla ilgili görüşünü ifade etmesi, önerilerde bulunması, kendisine göre makul olan bir fikri desteklemesi istenir. Adayın yanıtı değerlendirilirken özellikle telaffuza, konuşmadaki rahatlık ve akıcılığına, yanıtlarının tutarlılığı ve bütünlüğüne, gramer ve kelime bilgisine dikkat edilir.
    Kaynak önerisi: Dinlenilen kayıt çok uzun olmadığı için mülakat sorularına hazırlanır gibi hazırlık yapabilirsiniz. Yine de hangi kitap diye soranlarınız için TOEFL speaking integrated task bölümü uygun olabilir. Ancak TOEFL sınavındaki içeriğin daha uzun ve daha zorlayıcı olduğunu da hatırlatalım.

Yazma Bölümleri

  1. Describe Image: (Bir görseli tasvir etme)
    Format: Bu bölümde adaya bir görsel gösterilir. Bu görsel genellikle işyeri ortamıdır. Adaydan görseli genel ve özel detaylarıyla yazılı olarak tasvir etmesi beklenir. İkinci bölümde sözlü bir tasvir istenirken bu bölümde adaydan yazılı olarak tasvir yapması beklenir. Adayın yanıtı değerlendirilirken özellikle yanıtlarının tutarlılığı ve bütünlüğüne, gramer ve kelime bilgisine dikkat edilir.
    Kaynak önerisi: PTE hazırlık kitaplarının tümünden faydalanabilirsiniz. PTE Academic Expert B1, PTE Academic Expert B2, PTE Academic Practice Tests.
  2. Write a Letter: (Mektup yazma)
    Format: Bu bölüm IELTS general training sınavında task 1 soru tipine benzemektedir. Adaydan verilen duruma uygun bir mektup yazması beklenir. Bu yazı duruma göre tavsiye, şikâyet, teşekkür veya bilgilendirme şeklinde olabilir. Adayın yanıtı değerlendirilirken özellikle yanıtlarının tutarlılığı ve bütünlüğüne, gramer ve kelime bilgisine dikkat edilir.
    Kaynak önerisi: IELTS general training writing task 1 bölümüne göz atın.
  3. Write an Essay: (Kompozisyon yazma)
    Format: Bu bölüm çoğu İngilizce sınavında test edilen kompozisyon yazma sınavının kısa halidir. Adaya bir konu verilir ve o konuyla ilgili görüşlerini yazması istenir. Adayın yanıtı değerlendirilirken özellikle yanıtlarının tutarlılığı ve bütünlüğüne, gramer ve kelime bilgisine dikkat edilir.
    Kaynak önerisi: Paragraf ve essay yazımını anlatan tüm akademik İngilizce kitapları kullanabilirsiniz. Cambridge Unlock serisi, Expert IELTS serisi, PTE hazırlık kitaplarını kullanabilirsiniz.

Pipplet Sınavı Hangi Konuları İçeriyor?

Pipplet sınavı, ölçülen dilde farklı günlük ve profesyonel yaşam bağlamlarında iletişim kurma yeteneğini değerlendirir.
Pipplet sınavında çıkan temalardan bazıları şunlardır:

Günlük Yaşam

  • Konut kiralamak
  • Sinemaya gitmek
  • Alışveriş yapmak
  • Spor etkinliğine katılmak

Turizm veya İş Seyahatleri

  • Otel konaklaması
  • Taksi çağırmak
  • Otobüse binmek
  • Havaalanları ve uçuşlar
  • Kartpostal yazmak

İş Yaşamı

  • İş görüşmesi
  • İş toplantısına katılmak
  • Meslektaşınıza kendinizi tanıtmak
  • Meslektaşlarla bir gezi hazırlamak

Pipplet Sınav Skoru


Her Pipplet sınavı katılımcısı, CEFR (Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı) seviyesine karşılık gelen bir not alır. Pipplet sınavında 6 seviye bulunur: A1, A2, B1, B2, C1 ve C2. Pipplet ayrıca adayın notunun belirli bir seviye içindeki durumunu "+" veya "-" ekleyerek daha ayrıntılı bir şekilde sunar. Örneğin: B1-, B2+.

 

Eğitimlerimiz

Ücretsiz Seviye Tespit Sınavı TemaDil

İngilizce seviyenizi öğrenmek için sınavlarımızı çözebilirsiniz.

Sınavı Çöz