En verimli İngilizce sınav hazırlık platformu.
IELTS

IELTS’e Girmeden Önce Dikkat Edilmesi Gereken Beş Madde

2001 yılından beri İngilizce öğretmenliği yapmaktayım ve IELTS’e 2005 yılından beri öğrenci hazırlıyorum. Marmara Üniversitesi İngilizce öğretmenliği mezunuyum. Öğretmenlik kariyerimin hemen hemen tamamında akademik İngilizce ve sınav hazırlık eğitimleri üzerine çalıştım. Bu bilgileri baştan paylaşma gereği duydum çünkü bu yazının amacı daha fazla tık almaktan ziyade sınava girecek adaylara faydalı olabilmektir. Maalesef konunun uzmanı olmayan içerik üreticileri adayları yanlış yönlendirebiliyor. Bu bilgilendirmeden sonra başlayalım o halde.

IELTS’e İlk Kez Gireceklere Tavsiyeler

IELTS’e girecekseniz İngilizce seviyenizin bu sınav için uygun olduğunu varsayıyorum. İngilizce seviyenizi ya da IELTS sınav formatı hakkında bilginiz yoksa size daha önceki yazılarımızı okumanızı öneriyorum. 

1. Puan hedefinizi belirleyin:

IELTS bir geçme kalma sınavı değil. Sizden beklenen bir not var ve bu puanı almanız gerekiyor. Genelde en az 6.5 puan almanız gerekmekle beraber başvuracağınız kurumun sizden istediği puanı mutlaka öğrenin. IELTS puanları klasik sınavlardan biraz farklı. Bu yüzden 5.0 alabilecek bir öğrenci kısa sürede puanını 6.5 yapabileceğini sanabiliyor. Ancak bu puan aralıklarını TOEFL ile karşılaştırdığımızda tablo biraz daha netleşiyor. Aşağıdaki tablo TOEFL IBT resmi sitesinden alınmıştır. Tabloya göre IELTS band 5.0 puanının TOEFL karşılığı 35. 6.5 puanın karşılığı ise 79. Arada iki kattan fazla fark var. 

TOEFL iBT Score
(0–120)
IELTS Band
(0–9)
1189
1158.5
1108
1027.5
947
796.5
606
465.5
355
324.5
0–310–4

Kaynak: https://www.ets.org/toefl/institutions/ibt/compare-scores.html

TOEFL’dan 35 almış bir öğrenci kısa sürede skorunu 79 yapamayacağını kabul edebilirken IELTS’ten 5.0 almış bir öğrenci 6.5’a daha kolay ulaşabileceğini düşünebiliyor. Sonuç olarak sınava girmeden önce kaç almanız gerektiğini netleştirin ve hedefinize ulaşma ihtimaliniz yüksekse sınava girin. 

2. Deneme Sınavı Çözün

IELTS pahalı bir sınav. Kendinizi denemek için sık aralıklarla sınava girmenizi önermiyorum. Sınavla ilgili kaynak sorunu yok. Cambridge yayınlarının deneme sınavlarından birkaç tanesini çözüp mevcut durumunuza bakın. Youtube’da IELTS konuşma bölümü için örnek videolar var. Ayrıca bizim Youtube kanalımızda IELTS ile ilgili faydalı içeriklere göz atabilirsiniz.

 

 

3. Sınavın Sizden Ne Beklediğini Bilin

IELTS dört beceriyi ölçen bir sınav. Bu becerileri ölçme yöntemlerini iyi analiz edin. Mesela dinleme becerisini dinlerken cevap verme olarak ölçüyor. Not tutma becerisi ölçülmüyor. Okuma ve dinleme bölümünde kelime sayı sınırı var. Bazı sorulara en fazla iki ya da üç kelime ile cevap vermeniz gerekiyor. Daha fazla kelime ile cevap vermeniz halinde cevabınız geçersiz sayılacaktır. IELTS özellikle dinleme bölümünde çeldiricilerin bol olduğu bir sınav. Bu tür soru tiplerine hazırlıklı olmak gerekiyor.

4. Sınava Girmek İçin Acele Etmeyin

IELTS sık aralıklarla yapılan bir sınav. Sınava kayıt olmak çok kolay ve sonuçlar kısa sürede açıklanıyor. Acele bir kararla kısa süre içinde sınava girmeyin. Sınava girecek yer ve zaman bulma konusunda sorun yaşamazsınız. İyice hazır olmadan sınav randevusu almayın.

5. Profesyonel Destek Almayı Düşünün

Daha önce dediğim gibi IELTS pahalı bir sınav. Bazen öğrenciler maliyetten kısmak için profesyonel destek almaktan kaçınabiliyorlar. Ancak aynı öğrenciler sınava 5-6 kez girip normal şartlarda profesyonel destek almak için harcayacakları para ve zamandan çok daha fazlasını harcıyorlar. Sınava kendi başınıza hazırlanıp bir kerede istediğiniz notu alabilecek durumdaysanız elbette destek almanıza gerek yok. Ancak aksi durumda daha fazla para ve zaman harcarsınız.

 

Sonuç

IELTS kapsamlı bir sınav. Sınava girmek için acele etmeyin, iyi hazırlanın ve gerekirse profesyonel destek almaktan çekinmeyin. 

 

IELTS Programlarımız


    

 

 

Ücretsiz Seviye Tespit Sınavı TemaDil

İngilizce seviyenizi öğrenmek için sınavlarımızı çözebilirsiniz.

Sınavı Çöz