Yazıma, kendim ve kurumum hakkında bilgi vererek başlamak istiyorum. Çünkü internette bu tür sınavlarla ilgili çok sayıda içerik bulunuyor ve bunların çoğu, konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından sadece tıklama almak amacıyla hazırlanmış yazı ve videolardan oluşuyor. Yaklaşık 10 yıldır PTE Academic sınavına öğrenci hazırlıyorum. PTE Certified Trainer sertifikasına sahibim ve kurucu ortağı olduğum kurum, Pearson’ın Resmi Sınav Hazırlık Merkezi'dir. Bu nedenle, bu yazı sınava hazırlanan öğrencilere faydalı olmak amacıyla yazılmıştır.
PTE’ye girmeden önce dikkat edilmesi gereken beş önemli madde;
1. Sınav denklikleri:
PTE Academic sınavına girmeden önce neden özellikle PTE’ye girmeniz gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Birçok kurum istedikleri puanlar konusunda farklı kararlar alabiliyor. Mesela 2024 yılı itibariyle THY’ye başvuracaksanız PTE’ye girmeniz mantıklı çünkü denklik tablosuna göre IELTS veya TOEFL’dan daha yüksek skor almanız gerekiyor. Ama Sabancı Üniversitesi öğrencilerine PTE’ye girmelerini önermiyoruz. Sabancı üniversitesi PTE sınavından 71 puan istiyor (Her bölümden en az 67 puan alınmalı) ancak TOEFL’dan istenen skor 85. Denklik tablosuna baktığımızda ise PTE 71’in TOEFL’dan 103 puana denk geldiğini görüyoruz. TOEFL’dan 85 almak PTE’den 71 almaktan daha kolay erişilebilir bir hedeftir.
2. Sınav formatı:
PTE’deki soru tipleri alıştığımız soru tiplerinden farklı. Ön hazırlık yapmadan sınava girilmesini önermiyoruz. PTE sınavı sık aralıklarla yapılması ve hızlı sonuç açıklaması nedeniyle kamu çalışanları ve üniversite öğrencileri tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Ancak YDS ya da YÖKDİL yerine PTE’ye girmeyi tercih etmeden önce sınava mutlaka göz atılması ve sınavla ilgili detaylı bilgi alınması gerekiyor. Benzer şekilde üniversitenin hazırlık atlama sınavından geçemeyip alelacele PTE sınavına girme kararı verilebiliyor. Sonuç olarak sınav içeriğinin sınav resmi sitesinden mutlaka öğrenilmesi gerekiyor.
3. Kaynaklar:
PTE’ye hazırlanan adayların kaynak konusunda çok fazla seçeneği yok. Sınavı düzenleyen Pearson yayınevinin haricinde güvenilir içerik bulabilmeniz neredeyse imkansız. İnternette yer alan içeriklerin birçoğu klik avcılığı amacıyla oluşturulmuş ve yanıltıcı bilgilerle dolu. Elbette kaliteli içerik üreten ve paylaşan eğitim kurumları ve eğitmenler de var. Ancak sayıları çok fazla değil. Adaylara önerimiz öncelikle Pearson resmi sitesinden resmi kaynaklara ulaşmasıdır. Pearson tarafından açıklanmayan ve doğrulanmayan hiçbir bilgiye itibar edilmemelidir.
4. PTE hazırlık eğitimleri:
PTE nispeten yeni bir sınav ve bu sınavın hazırlık süreçlerine hakim eğitmen bulmak kolay değil. Dolayısıyla PTE’ye hazırlanırken profesyonel destek alacak adayların eğitmenin yetkinliğinden emin olmaları gerekiyor.
5. PTE hakkında yanlış bilinenler:
Sınavı yapay zeka değerlendiriyor. Bu durum birçok adayın yapay zekayı alt ederek yüksek puan alınabilineceği varsayımına sürükleyebiliyor. Bir takım şablon cevaplar ile yüksek skor alınabileceğini iddia eden platform ve eğitmenler mevcut. Ancak bu tür iddiaların bilimsel bir tabanı olmadığı gibi bu türden varsayımların sınavının geneline mal edilemeyeceğini söyleyebiliriz. Sınavda yirmiden fazla soru tipi mevcut. Bunların hepsi farklı becerileri farklı şekillerde ölçüyor. Bazı sorular açık, bazıları kapalı uçlu. Çoktan seçmeli ve çoklu seçmeli soru tipleri var. Bu kadar sofistike bir sınava kalıp cevaplar ezberleyerek girilerek anlamlı bir puan alınması pek mümkün görünmüyor. Ayrıca 2024 yılında yapılan bir güncelleme yapay zeka şablon kullanılarak verilen cevapları tespit ederek puan kesintisi uyguluyor.
Sonuç
Sınava girmeden önce kaç puan alınması gerektiği mutlaka öğrenilmeli ve geçerli olan diğer sınavlar ile karşılaştırma yaptıktan sonra karar verilmelidir. Sınavın içeriği hakkında resmi siteden detaylı bir çalışma yapılmalı, internette konunun uzmanı olmayan kişilerce üretilmiş içeriklere birincil kaynak muamelesi yapılmamalıdır. Eğitim alınacaksa iyi araştırılmalı ve çeşitli taktikler marifetiyle kısa sürede başarı vadeden kişi ya da kurumlardan uzak durulmalıdır.