Yazıyı Dinle
Pipplet sınavı TOEFL sınavını düzenleyen kurum olan ETS tarafından yapılan ve şirketlerin işe alım ve terfi süreçlerinde başvurdukları bir dil yeterlik sınavıdır. Sınav sadece İngilizce ile sınırlı değil. Şu anda 40 farklı dilde yeterlik ölçüyor. Pipplet sınavında 6 - 8 arası soru geliyor ve sınav süresi ortalama 30 dakika sürüyor.
Pipplet Soru Tipleri Nelerdir?
1- Sesli Okuma | 3 dakika: Bu bölümde karşımıza bir metin çıkıyor ve bu metni sesli olarak okumamız isteniyor. Menin aşağı yukarı 150 kelime uzunluğunda.
2- Resim Betimleme | 3 dakika: Karşımıza çıkan bir resimde gördüklerimizi betimlememiz isteniyor. Diğer sınavların aksine bu sınavda kullanılan görsel bir tablo ya da diyagram değil, bir resim. Örnek sınavdaki görselde iki tane ofis çalışanını konuşurken gösteren bir resim görüyoruz.
3- Sorulara Cevap Verme | 3 dakika: Bize birkaç tane soru soruluyor ve bu sorulara cevap vermemiz isteniyor. Örnek: 'Do you like your job? What do you like or dislike about your job?’
4- Dinleyip Cevap Verme | 3 dakika: Yaklaşık 15 saniyelik bir ses kaydını dinleyip bize sorulan soruyu cevaplamamız isteniyor. Örnek dinleme metninde çalışan motivasyonunu artırmak için iki tane öneride bulunmamız isteniyor. Gerçek sınavda buna benzer bir dinleme karşımıza çıkacaktır.
5- Resmi Yazarak Betimleme: | 3 dakika: Konuşma bölümünün yazılı hali gibi düşünebiliriz. Yazı için en az 40 karakter kullanmamız gerekiyor.
6- E-postaya Cevap Yazma | 6 dakika: Bu soru tipinde bize yazılmış bir maile 200 karakterden az olmamak koşuluyla cevap yazmamız isteniyor.
7- Kompozisyon Yazma | 10 dakika: Verilen süreye bakıldığında kapsamlı bir yazı yazmamız beklenmemeli. Zaten 600 karakterden fazla yazmamız gerekiyor ve bu sayı en fazla iki paragrafta yakalabiliyor.
Pipplet Sınavı Değerlendirme Kriterleri
Değerlendirme kriterleri aşağıdaki gibidir.
- telaffuz
- konuşma akıcılığı
- cevapların tutarlı, mantıklı ve soru ile alakalı oluşu
- gramer ve kelime bilgisi
Pipplet Sınav Skorları
Pipplet CEFR (Common European Framework) standartlarını kullanıyor ve A2 ile C2 arasında bir notlama yapıyor. Adaylardan istenen skor kurumdan kuruma göre değişmekle beraber B2 ve üzeri bir skor hedeflenmelidir.