En verimli İngilizce sınav hazırlık platformu.
IELTS

IELTS Sınavında Başarılı Olmak İçin Dikkat Edilmesi Gereken 5 Nokta

Yazıyı Dinle

20 yılı aşkın bir süredir İngilizce sınavlara öğrenci hazırlıyorum. Bu süreçte standart İngilizce sınavlara hazırlık konusunda ciddi tecrübe kazandım. Bu yazımda IELTS sınavında hedeflediğiniz skoru alabilmeniz için 5 madde sıralayacağım. Elbette istenen skoru almak için bu 5 madde yeterli olmayabilir ve liste uzayabilir. Bu yazının konusunu bu adımları atmazsanız IELTS sınavından istediğiniz puanı alamazsınız gibi de yorumlayabilirsiniz. Ben bu yazıda bir nevi 'hijyen faktörleri' sıraladım.

IELTS Sınavında Hedeflenen Skoru Almak İçin 5 Önemli İpucu

Burada paylaşacağım tavsiyeler IELTS ile sınırlıdır. İngilizce seviyenizi yükseltmek veya özel bir becerinizi geliştirmek için diğer yazılarımıza göz atabilirsiniz.

1- Yeniden İfadelendirmenin Önemi (Restatement): 

IELTS’te sorulan soruların büyük bir çoğunluğunda doğru cevap metinde ya da dinleme parçasında geçen yapının farklı şekilde yeniden ifadelendirmesi oluyor. 

Örnek vermek gerekirse siz metinde ‘ There have been major changes in the field of education.’ cümlesini görüyorsunuz. Soru TRUE, FALSE, NOT GIVEN olsun. Soruda ‘We can observe dramatic transformations in the way we bring up our children.’ gibi bir cümle görüyorsunuz. Örnekten de anlaşılacağı gibi sorulara doğru cevap verebilmek için sadece kelime bilmek yetmiyor. Aynı zamanda cümleyi bütüncül olarak anlayıp bu cümle ile yakın anlam taşıyan ifadeyi bulmanız gerekiyor. 

Yeniden ifadelendirme bütün beceriler için hayati önem taşıyor. Peki bu beceri nasıl gelişir diye soracak olursanız yanıtı bizim Academic Word List eğitimi. Mutlaka göz atın.

2- Çeldiricilere (Distractors) Dikkat: 

Özellikle dinleme bölümünde bolca çeldirici soru bulunmakta. Bu yüzden dinlerken hemen karar verip ilk duyduğumuz bilgiye dayanarak cevap vermeden biraz daha düşünelim. IELTS sınavında çeldiriciler çok sık kullanılır ve yeterince pratik yapmadıysanız sadece duyduğunuz kelimelere dayanarak cevap verirsiniz ve çoğu zaman bu doğru cevap olmaz.

Örnek olarak bir diyalog dinlediğimizi varsayalım. Biri ötekine adını sorar. Diğeri ‘Michelle’ diye cevap verir ve adını bunu harf harf söyler. Ancak diyaloğun devamında cevabı alan ‘Mitchel’ olarak anlayabilir ve tekrar etmesini isteyebilir. 

Örnekleri her bölüm için çoğaltmak mümkün. Sonuç olarak dinleme bölümü için çeldiricilere özel önem vermeniz ve buna göre çalışmanız gerekiyor. Dinleme becerinizin gelişmesi için seviyenize uygun dinleme egzersizleri yapmanızı öneriyorum. Bu noktada doğrudan IELTS dinleme egzersizleri yerine daha alt seviyelerde egzersiz yapın. Ve IELTS’te ilk duyduğunuza asla inanmayın. Bekleyip emin olun.

3- Şablonlar oluşturun: 

Yazma bölümü için belli kalıplar oluşturmak önemli. Ancak bu şablonlar fazla yapay olmamalı. Size önerim bir şablon oluşturduktan sonra bu şablonu sürekli geliştirin. Önce internet aramasıyla belli şablonlar oluşturursunuz sonra bunları modifiye edersiniz ve en sonunda özgün hale getirirsiniz. Önce basit ve anlaşılır yazmayı hedefleyin. Basit cümleleri doğru kullanamayan daha karmaşık cümle hiç kuramaz. Kendinize zaman tanıyın ve gelişmenin zaman alacağını kabul edin. Belli konularda (avantaj - dezavantaj, sebep – sonuç, problem – çözüm) oluşturacağınız yapıları zamanla geliştirin. Bu konuda Youtube kanalımızda faydalı videolar mevcut. Aşağıda paylaşacağım video ile başlayabilirsiniz.

 

4- Gündemi Takip Edin: 

IELTS okuma parçaları çoğu zaman güncel konulardan seçiliyor ve TOEFL’ın aksine akademik metinler olmayabiliyor. Popüler bilim sitelerini ve BBC gibi gazeteleri gündelik olarak okuyun. İlk başta sadece başlıklara göz atın. Sonra ilk paragraflarına göz gezdirin. Alıştıkça daha fazla okuyabildiğinizi göreceksiniz. Bu yazıyı okuduktan sonra  yoğun bir motivasyonla hemen uzun bir makale okumayın sakın. Önce siteleri gezinin ve bir iki hafta sadece başlıklara bakın. İsterseniz bizim haftalık bültene de abone olabilirsiniz. Yazının hemen bitiminde Bültene Abone Ol yazısını göreceksiniz. 

5- Acele Etmeyin: 

Belki başka ülkelerde de aynıdır o yüzden lafa Türkiye’de diye başlamak istemiyorum. Sınava hazırlık aşamasında çok acele ediyoruz. Hızlı karar almak ile iki ayağımızı bir pabuca sokmak arasındaki farkı iyi anlamamız gerekiyor. Bazı becerilerin gelişmesi için zamana ihtiyacınız var. Bir günde 2 saat çalışıp 10 şey öğreniyorsanız bunu 4 saate çıkarıp 20 şey öğrenemezsiniz. Öğrenme tam olarak o şekilde işlemiyor. Sınava kısa süre kala yoğun programlar ancak çok ekstrem durumlarda başarı oranının düşük olabileceği peşinen kabul edilerek tercih edilmelidir. Bir de IELTS puan ölçeğinin 9’a kadar gitmesi adayları yanıltabiliyor. Hocam 6 aldım 6.5 almam lazım diyen öğrenci o yarım puanlık artışın TOEFL veya PTE için neye denk geldiğini genelde göz ardı ediyor.

Sonuç

Bu yazımda sadece IELTS’e yönelik tavsiyelerde bulundum. Saydığım maddelerden diğer sınavlar için de geçerli olanı 5. madde. Bu maddeyi sona saklamamın nedeni hem evrensel olması hem de diğerlerinden çok daha önemli olması. 

Ücretsiz Seviye Tespit Sınavı TemaDil

İngilizce seviyenizi öğrenmek için sınavlarımızı çözebilirsiniz.

Sınavı Çöz