PTE’ye nasıl hazırlanılır?

PTE yeni bir sınav olduğu için sınava hazırlanmak isteyen adayların kaynak bulma konusunda ciddi sorunları olabiliyor. Buna ek olarak İngilizce öğretmenleri nispeten eski olan TOEFL, IELTS, YDS gibi sınavlar konusunda tecrübeliyken PTE sınavı hakkında çok geniş bilgiye sahip olmayabiliyorlar. Bu yazımda PTE’ye nasıl hazırlanılır sorusuna cevap vereceğim için henüz sınav hakkında detaylı bilgisi olmayan okuyucularımız diğer PTE yazılarımıza göz atabilirler.

PTE Hakkında Videolarımız

PTE’ye nasıl hazırlanılır?

PTE hazırlık için yazılmış kitap sayısı oldukça az. Daha önceki yazımda belirttiğim gibi Pearson tarafından yayınlanan test kitapları ve daha alt seviyelerden hazırlanmak isteyen adaylar için Expert serileri mevcut. Ben bu yazımda işinizi biraz daha kolaylaştırmak için neler yapabilirsiniz onlara değineceğim. Zira Google’a ‘PTE preparation materials’, ‘PTE books’ gibi terimleri yazdığınızda karşınıza pek doyurucu sonuçlar çıkmaz. İsterseniz soru tiplerini tek tek ele alarak neler yapabiliriz bakalım.

PTE Soru tipleri

Konuşma ve Yazma

  • Read aloud (Bir metni okuma): Bu soru tipinde karşınıza yaklaşık 60 kelimelik bir metin çıkıyor ve bunu okumanız isteniyor. Bu soru tipini TED talk videoları ile kolayca çalışabilirsiniz. Bildiğiniz gibi TED talk videolarında transkript mevcut. Önce metni okuyun sonra orijinalini dinleyin. Okurken sesinizi kaydedin ve orijinal sunum ile kendi sesiniz arasındaki farklara dikkat edin.
  • Repeat Sentence (Bir cümleyi tekrar etme): Bu soru tipinde duyduğunuz bir cümleyi tekrar etmeniz isteniyor. Yine Youtube veya TED talk videolarını durdurup başlatarak duyduğunuz cümleleri tekrar edebilirsiniz. Bu soru tipine çalışmak için ayrıca PTE kaynağına ihtiyacınız yok.
  • Describe Image (Resim betimleme): Bu soruda sizden istenen bir diyagram, tablo, harita vb bir görsel hakkında konuşmanız. Aslında IELTS Academic Writing Task 1’deki soru tipinin sözlü hali. O zaman IELTS Writing Task 1 tablolarını alıp bunlar hakkında konuşun. Birçok sitede IELTS sorularına verilmiş örnek cevaplar mevcut. Buradaki cevaplar ile kendi cevaplarınızı karşılaştırın. Doğal olarak sizin konuşmanız daha kısa sürecektir ancak yine de örnek cevaplar performansınız hakkında fikir verecektir.
  • Retell a Lecture (Bir dersi tekrar anlatma): Bu türden sorular TOEFL speaking bölümünde çıkıyor. Size bir ders dinletilip bunun ana hatlarını anlatmanız bekleniyor. Dolayısıyla TOEFL sorularını bu soru tipi için kullanabilirsiniz. Aynı zamanda IELTS listening bölümünde complete summary information soru tiplerine de göz atmanızı öneririm.
  • Answer Short Question (Sorulara kısa cevap verme): Duyduğunuz sorulara tek kelime ile cevap vermeniz gerekiyor bu bölümde. Size önerim bol bol trivia soruları çözün. İnternette ‘easy trivia questions’ diye aratırsanız çeşitli sorular bulabilirsiniz. Böylece soruları anlama becerinizi geliştirebilirsiniz.
  • Summarize Written Text (Bir metnin özetini çıkarma): Bu soru tipi bizi biraz zorlayabilir. Çünkü metinde geçen kelimeleri kullanmadan özgün bir kısa özet yazmamız isteniyor. Buna ek olarak 75 kelimeyi aşmayan tek bir cümle ile cevap vermemiz gerekiyor. TOEFL sentence simplification ve YDS restatement soru tiplerine göz atarak paraphrasing becerinizi geliştirebilirsiniz. Buna ek olarak Akademik Kelime Seti çalışmamızda bu türden bir ekleme yaptık. Göz atmanızı öneririm.

Örnek Video

  • Essay (Kompozisyon Yazımı): Kaynak konusunda hiç sorun yaşamayacağınız bir soru tipi. Her sınavda test edildiği için kaynak oldukça fazla.

Okuma

  • Multiple Choice Single Answer (Çoktan Seçmeli): YDS ve YÖKDİL paragraf soruları gibi düşünebilirsiniz. Kısa bir paragraf ve bu paragraf ile ilgili çoktan seçmeli bir soru. Kaynak sorunu yaşamazsınız.
  • Multiple Choice Multiple Answer (Çoklu Seçmeli): Yukarıdaki soru tipiyle hemen hemen aynı ancak bu sefer doğru cevap sayısı birden fazla. TOEFL reading bölümünde bu tür sorular mevcut. Bence ayrıca bir çalışma yapmaya gerek yok. YDS ve YÖKDİL kaynakları ile çalışabilirsiniz.
  • Re-order Paragraphs (Cümleleri sıraya koyma): Bu bölümde cümlelerinn yerleri karıştırılmış bir paragrafı orijinal haline getiriyoruz. Benzeri soruları ALES sınavında soruyorlar. Kısa paragrafları alıp cümlelerinin yerlerini karıştırmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca YDS ve YÖKDİL’de çıkan uymayanı at ya da paragraf tamamlama soru tipleri size fayalı olacaktır. Bunula birlikte TOEFL Reading bölümünde insert sentence soru tipine göz atabilirsiniz.
  • Reading & Writing Fill in the Blanks (Okuma ve boşluk doldurma): YDS ve YÖKDİL cloze test soru tipi ile oldukça benzer bir format. Yine kaynak bol.
  • Fill in the Blanks (Boşluk doldurma): Metinde yer alan boşlukları yandaki kelimeleri sürükle bırak yaparak dolduruyorsunuz. İnternette ‘fill in the blanks vocabulary exercises’ olarak aratırsanız binlerce kaynak bulabilirsiniz.

Dinleme

  • Summarize Spoken Text (Konuşmanın özetini yazma): Summarize written textin sözlü hali. Aynı şekilde çalışabilirsiniz. Kısa TED talklar izleyin ve bunları sözlü olarak özetlemeye çalışın.
  • Multiple Choice, Multiple Answers (Çoklu seçmeli): Okuma bölümünde olan formatın aynısı. TOEFL listening bölümünde benzer sorular var. TOEFL sınavındaki soruları kullanabilirsiniz.
  • Fill in the Blanks (Boşluk doldurma): TED talks video transkirptlerini alın. İçinden rastgele 5 kelimeyi çıkarın. Videoyu başlatın ve çıkardığınız o kelimeleri ilgili boşluğa yazmaya çalışın. Diğer sınavların dinleme egzersizlerinin transkriptlerini de bu şekilde düzenleyebilirsiniz.
  •  Highlight Correct Summary (Doğru özeti bulma): Dinlediğiniz bir parçayı en iyi özetleyen cümleyi bulmanız isteniyor. TOEFL main idea sorularına göz atabilirsiniz. Ayrıca paraphrasing için söylediklerim bu soru tipi için de geçerli.
  • Multiple Choice Single Answer (Çoktan Seçmeli): Bu bölüm için IELTS çoktan seçmeli soru tipini çalışabilirsiniz. Ayrıca TOEFL dinleme bölümünde main idea sorularına mutlaka göz atın.
  •  Select Missing Word (Eksik kelimeyi bulma): Bir metni dinlerken son bölüm bipleniyor ve pasajın nasıl bittiğini seçeneklerden siz seçiyorsunuz. Bol bol dinleme yaparak ve bazı dinleme egzersizlerinin son kelimelerini dinlemeden tahmin etmeye çalışarak bu soru tipine çalışabilirsiniz.
  • Highlight Incorrect Words (Yanlış kelimeleri bulma): Bir metinde yanlış kelimeler var ve dinlerken bunları tespit edip işaretliyorsunuz. Yine bir dinleme egzersizi bulup bazı kelimeleri değiştirin. Bunları önce hazırlayın sonra üzerinden zaman geçip de siz metni tamamen unutunca egzersiz olarak yapın.
  •  Write from Dictation (Yazdırma): Bu bölümde duyduğunuz cümleleri yazıyorsunuz. Yine PTE’den bağımsız olarak rahatça çalışabileceğiniz bir soru tipi. Bir videoyu ya da bir dinleme egzersizini alın ve cümle cümle durdurarak dinleyin. Duyduğunuzu yazmaya çalışın. Transkripte bakarak cevaplarınızı kontrol edin.

Sonuç:

Bu yazıda asıl amacım az olan PTE kaynaklarına alternatif kaynakları basitçe üretebileceğinizi göstermekti. Böylelikle PTE’ye nasıl hazırlanılır sorusuna cevap aradım ve internette farklı kaynakları modifiye ederek verimli bir çalışma süreci geçirebileceğinizi elimden geldiğince açıklamaya çalıştım. Meslektaşlarımın ve öğrencilerin aklına daha yaratıcı fikirler elbette gelecektir ve diğer önerilerinize açık olduğumu da bilmenizi isterim.

İyi çalışmalar.