Proficiency Sınavına Nasıl Hazırlanılır?

Bu yazımda proficiency sınavına nasıl hazırlanılır sorusuna cevap arayacağız. Eğitimlerine üniversitelerin İngilizce bölümlerinde devam etmek isteyenlerin İngilizce düzeyi en az B2 (upper-intermediate) olması gerekmektedir. İngilizce hazırlık okulunu bitiren bir öğrenci bu düzeye eriştikten sonra bölüme geçmeye hak kazanır. Dolaysıyla üniversiteye yeni başlayacak olan bir öğrencinin İngilizce hazırlık okumadan bölüme geçebilmesi için bu düzeyde bir sınava hazırlık yapabilecek bilgi ve beceriye sahip olması beklenmektedir. İngilizce düzeyiniz hakkında tam bir bilgiye sahip değilseniz web sitemizde yer alan seviye tespit sınavlarını yapabilirsiniz. https://temadil.com/seviye-belirleme-sinavi/ Deneme sınavları ücretsizdir. Devam ettiğiniz üniversitenin proficiency sınavında konuşma ve yazma gibi bölümler de test edilebilir. Bu becerilerde hangi düzeyde olduğunuzu öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bu sınavlar için size ayıracağımız süreye bağlı olarak ücretlendirme yapılabilir, konuyla ilgili bilgi için info@temadil.com adresimize ya da 0552 799 11 15 numaralı telefondan bizden bilgi alabilirsiniz.

Hazırlık atlama sınavını nasıl geçebilirim?

Seviye tespit sınavını yaptınız ve çıkan neticelerin umut verici olduğunu varsayalım. Bu durumda hazırlık atlama sınavını geçebilmek için hangi yolları izlemeliyiz? Bu süreci 7 maddede sıralıyorum.

1. Gideceğiniz üniversitenin örnek proficiency sınavına ulaşın.

2. Kelime ve dilbilgisi düzeyinizi geliştirin. Bunu yaparken de üniversitenizin proficiency sınav örneğindeki soru tiplerine odaklanın.

3. Çoğu proficiency sınavlarında cloze test diye bir bölüm bulunur. Cloze test bir paragraf içinde kelime, zaman, bağlaç gibi yapıların test edildiği soru tiplerinden oluşur. Bu bölümde test edilen yapılar çoktan seçmeli bölümde test edilen yapılarla benzerlik arz eder, ancak paragraf içinde test edildiği için sadece soru çözüm yeteneğinizi değil aynı zamanda okuma becerinizi geliştirmeniz gerekmektedir.

4. Okuma becerinizi proficiency sınav örneğindeki soru tiplerine bakarak geliştirin.

– Skimming diye tabir edilen ana fikirlere odaklanma becerisi üzerinde durun.

– Scanning gibi parçada belirli bilgiyi tarayarak bulma becerinizi geliştirin.

– Proficiency sınavlarında reference ve guess the meaning dediğimiz bölüm sıklıkla test edilir, bu iki beceriyi de mutlaka geliştirmeye çalışın. Reference soru tipinde paragraf içinde geçen bir kelimenin (she / he / they ) hangi ismin yerine kullanıldığı sorulur.

– Guess the meaning bölümünde paragraf içinde geçen bir kelimenin yakın anlamının ne olduğu sorulur. Örneğin paragrafta convince diye bir kelime geçer, sizden şıklarda persuade kelimesini bulmanız beklenir.

5. Bir cümleyi kendi cümlelerinizle yeniden ifade etme becerisini kazanın. İngilizce ’de restatement ya da paraphrasing dediğimiz bu bölümde başarılı olmak iyi bir dilbilgisi ve kelime bilgisi gerektirir. Bu konuyla ilgili yapmış olduğumuz çalışmayı burada paylaşıyorum.https://akademik.temadil.com/courses/akademik-kelime-ve-phrasal-verb-seti/

6. Proficiency sınavlarında dinleme bölümünde bazen while-listening bazen de note-taking becerisi test edilir. Kimi zaman her iki beceri aynı sınavda test edilebilir. While-listening bölümünde sizden dinlerken boşluk doldurmanız veya çoktan seçmeli bir soru tipinde doğru cevabı işaretlemeniz beklenir. Bu bölüme hazırlık yapmak isteyenler bu linkten https://www.esl-lab.com/ seviyelerine göre ayrılmış dinleme çalışmalarını yapabilirler. Note-taking bölümünde ise bir kaydı dinlerken not alıp, ardından elinizdeki notlara bakarak soruları cevaplamanız beklenir.  Bu bölüm için hazırlık yapmak isteyenler için bir link bırakıyorum. https://temadil.com/ucretsiz-toefl-kaynaklari/

7. Proficiency sınavı yazma bölümünde öğrencilerden essay yazması istenir. Essay yazım teknikleriyle ilgili olarak web sitemizde ve YouTube kanalımızda yer alan çalışmaları takip edebilirsiniz. Kişisel feedback için ise bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sonuç | Proficiency Sınavına Nasıl Hazırlanılır?

Proficiency sınavlarına hazırlık yaparken önce mevcut düzeyi tespit, ardından üniversitenizin İngilizce hazırlık geçme sınavını inceleme ve son olarak da ona uygun bir program. Bu süreçle ilgili hazırlamış olduğumuz kaynaklara erişmek ve profesyonel bir danışmanlığa ihtiyaç duyarsanız aşağıdaki formu doldurarak bizlere ulaşabilirsiniz. Hepinize başarılar dilerim.

 

Proficiency Hazırlık Programı