İngilizce kelime bilgisi nasıl gelişir?

Yazıyı dinlemek için;

İngilizce öğrenme sürecinde en çok karşılaşılan sorunlardan bir tanesi de İngilizce kelime bilgisinin nasıl geliştirileceğidir. Peki İngilizce kelime bilgisi nasıl gelişir?

İngilizce kelime bilgisini geliştirmek için atılacak adımların başında hangi kelimelerin öğrenilmesi gerektiği(ve de hangilerinin öğrenilmemesi) konusunda doğru bir rehber edinmek gelmektedir. Bu konuda Beck & McKeown (1985) kelime türlerini kabaca 3’e ayırmıştır.

Tier 1, Tier 2, Tier 3  (tier katman, dizi veya sıra  olarak çevrilebilir) olarak sınıflandırılan kelimeler öğrencilerin seviye ve ihtiyaçlarına göre ayrılmış kelime gruplarını temsil etmektedir.

Bu sınıflandırmaya göre;

  • Tier 1: Sık kullanılan basit kelimelerdir. (dog, table, car vb)
  • Tier 2: Biraz daha karmaşık, birden fazla anlam taşıyabilen ve genelde akademik bağlamlarda karşılaştığımız kelimelerdir (represent, refer, collaborate vb)
  • Tier 3: Çeşitli mesleklere özgü kelimeler. (sonata, locution, pogrom vb)

Bu sınıflandırma önemli çünkü İngilizce öğrenmeye henüz başlamış bir öğrencinin Tier 1 kelimeleri ile karşılaşması ve bunları öğrenmesi gerekir. Ancak YDS, YÖKDİL, TOEFL, IELTS, PTE vb akademik sınavlara hazırlanan bir adayın Tier 2 kelimelere hakim olması beklenir.  Tier 3 kelimeleri mesleğini yurtdışında ya da çok uluslu bir şirkette sürdüren öğrencilerin bilmesi gereken kelimelerdir.

Demek ki İngilizce kelime bilgimizin yeterli olması için Tier 1 ve Tier 2 kelimelerini bilmek gerekiyor.

Peki bu kelimeleri nereden bulabiliriz, İngilizce kelimelerden hangilerinin Tier 1, hangilerinin Tier 3 olduğunu nasıl ayırt edebileceğiz?

İngilizce Akademik Kelime Listeleri

Tier 1 kelimeleri tespit edip öğrenmek kolay. Kullandığımız eşyalar ve temel fiiller bu gruba giriyor. A2 seviyede İngilizce bilen bir öğrencinin Tier 1 kelimeleri bildiği kabul edilebilir.

Burada asıl sorunlu grup Tier 2. Bunun birkaç sebebi var. Birincisi, bu kelimeler birden fazla anlama gelebiliyor. Kelimenin anlamlarını farklı bağlamlarda defalarca görmek gerekiyor. İkincisi, kelime kitapları ve bazı eğitmenler biraz da öğrencileri etkilemek adına Tier 3 kelimeleri programlarına alıyorlar. Böylece öğrenciler belki de akademik disiplinler içinde çok az kullanılan bir kelimeyi öğrenmek için çaba sarfediyor.

Peki çözüm ne?

Çözüm Tier 2 kelimelerin gruplandığı materyalleri kullanmak ve eğitimleri bu doğrultuda veren bir eğitmen ile yola devam etmek. Peki mutlak bilinmesi gereken akademik İngilizce kelimeleri nereden bulabiliriz?

Konuya ilgili çeşitli araştırmalar mevcut.

  1. Coxhead (2000) yaptığı çalışmada akademik metinlerde geçen 3.5 milyon kelimeyi inceledi ve ortaya 570 kelimelik bir liste çıktı. Kelime sayısı yapım ekleriyle beraber 3000’i buluyor ama listede kök olarak 570 kelime var diyebiliriz. Listeye buradan erişebilirsiniz.
  2. Magali Paquot (2010) yaptığı araştırmada 930 kelimelik bir liste ortaya çıkardı. Bu kelimeler 355’i isim, 233’ü fiil, 180’i sıfat, 87’si zarf ve 75’i diğer kelimeler olarak sınıflandırıldı. Listeye erişmek için buraya tıklayabilirsiniz.
  3. Gardner & Davies (2013) benzer bir çalışma yaparak  Corpus of Contemporary American English ve  the British National Corpus’da yer alan kelimelerin %14’ünü içeren bi liste hazırladı. bu listeye ulaşmak için buraya tıklayınız.
  4. Jim Burke çeşitli disiplinlerden kitap, makale, sınav vb kaynakları inceleyerek akademik kelime listesi oluşturdu. Bu listeye erişmek için tıklayınız.

 

Sonuç

İngilizce kelime bilgimizi geliştirmek için önce hangi kelimeleri bilmemiz gerektiğini doğru teşhis etmemiz gerekiyor. Yukarıdaki kaynaklardan bilmeniz gereken kelimeleri bulabilirsiniz. Buna göre kaynak ve eğitim programı seçmenizi öneriyoruz.