Hazırlık Atlama Sınavı mı PTE mi?

Yazıyı dinle

İngilizce hazırlık okulunu geçebilmek için önünüzde birkaç seçenek var. Bunlar;

  1. Hazırlık okulunu okumak.
  2. Üniversitenin kendi yaptığı hazırlık atlama sınavını (proficiency) geçmek.
  3. Türkiye’de geçerliği olan bir İngilizce sınava girmek.

B2 seviyede İngilizce bilmeyen öğrencilerin birinci seçeneği tercih etmesi en makul karar olacaktır. Bununla birlikte daha önce İngilizce altyapısı olan veya daha önce hazırlık okuduğu halde programı başarıyla tamamlayamamış öğrenciler ya kendi okullarının yaptığı sınavlara girecekler ya da YÖK tarafından tanınan bir İngilizce sınava girip kendilerinden beklenen puanı alacaklar.

Hazırlık atlama sınavları her okulun kendi bünyesinde yapılan ve okuldan okula farklılık gösteren bir sınavdır. Dolayısıyla hazırlık atlama sınavına girecek öğrenciler öncelikle kendi okullarının internet sitesinden örnek sınavlara erişerek ölçülecek dil becerileri konusunda bilgilenmelidirler. Bunun yanında standart İngilizce sınavlardan birine girmeyi düşünen öğrencilerin önünde birkaç alternatif mevcut. Bunlar IELTS, TOEFL, PTE, YDS ve YÖKDİL gibi geçerliği olan sınavlar.

  • IELTS: Bu yazının yazıldığı tarih itibariyle IELTS YÖK tarafından tanınmıyor. Bazı üniversiteler IELTS’i kabul ediyor ancak yine de öğrencilere IELTS’e girmelerini tavsiye etmiyorum. İleride IELTS tekrar tanınınırsa elbette kararım değişecektir.
  • TOEFL: YÖK tarafından tanınmakla birlikte maliyetli ve yapılma sıklığı açısından çok pratik değil. Ayrıca sınav sonuçlarını diğer sınavlara göre biraz daha geç açıklıyor.
  • PTE: İngilizce sınavların en yenisi. Sınav sonucunu çoğu zaman aynı gün açıklıyor ve sınav hemen hemen hergün yapılıyor. Maliyet açısından TOEFL’dan daha uygun.
  • YDS: Ayda bir kere E-YDS olarak yapılıyor. Ayrıca senede iki defa kağıt üzerinde yapılan 80 soruluk çoktan seçmeli bir sınav. İçerik olarak çoğu hazırlık atlama sınavından daha zor. Hazırlık atlamak için mantıklı bir alternatif değil.
  • YÖKDİL: Sınav yılda iki kere kağıt üzerinde yapılıyor. ÖSYM E- YÖKDİL uygulaması ile sınavı internet üzerinden yapılacak hale getirdi ama şu an itibariyle tarih açısından yeterince esnek değil.

Hazırlık Atlama Sınavı mı PTE mi?

Yukarıdaki değerlendirmelere baktığımızda hazırlık atlama sınavına alternatif olabilecek en makul sınavın PTE olduğunu görüyoruz. Öncelikle sınava istediğiniz zaman girebiliyorsunuz ve sınav sonucunuzu çoğu zaman aynı gün öğrenebiliyorsunuz. Çoğu öğrenci üniversiteler tarafından ilan edilen sınav belgesi teslim etme tarihini geçirdiği için hazırlık okulunu tekrar etme ya da en az 6 ay bekleme gibi sorunlar yaşayabiliyor. Bu yüzden PTE diğer sınavlar ile kıyasla öne çıkıyor. Sınav sonuç teslim tarihinden birkaç gün önce bile PTE sınavına girip sonucunuzu okulunuza verebilirsiniz.

PTE sınav formatı olarak diğer sınavlara göre daha az yorucu. Bazı soru tipleri öğrencilerin alışık olmadığı tarzda olsa da genel olarak sınavın bölümleri kısa. Okuma bölümünde bir anda 800 kelimelik bir metin çıkmıyor karşınıza. Dinleme bölümü de benzer şekilde 90 saniye civarında sürüyor. Diğer sınavlarda bu süre 5 dakikaya kadar çıkabiliyor.

Hazırlık Atlama Sınavına Girmek Mantıklı mı?

Hazırlık atlama sınavının avantajı maliyettir. Öğrenciler hazırlık atlama sınavına ücretsiz olarak girebilirler. Buna ek olarak bazı üniversitelerin hazırlık atlama sınavları çok basit bir formata sahiptir. Dolayısıyla sınavın içeriği eğer PTE sınavına göre daha basit kalıyorsa üniversitenin kendi sınavına girmek daha mantıklı olacaktır. Ancak İngilizce seviyesi konusunda daha yüksek beklentilere sahip üniversitelerin sınavları zorluk açısından PTE sınavıyla aynı ya da daha zor. Bu durumda PTE’ye hazırlanmak daha makul bir tercih olacaktır. Ayrıca bir üniversitenin hazırlık atlama sınavı dönem dönem değişebilmektedir. 100 soruluk çoktan seçmeli sınav yapan bir kurum daha sonra farklı becerilerin de test edildiği bir sınav formatına dönebiliyor. PTE ise standart bir sınav ve büyük ihtimalle uzun seneler aynı kalacak. Hatırlanması gereken bir diğer konu da hazırlık atlama sınavlarının genelde 6 ayda bir yapılması. Sınavdan gereken puanı alamayan bir öğrenci 6 ay sonra yapılacak bir sınavı beklemek zorunda. Bu çok yıpratıcı bir süreç. PTE ise bu konuda çok pratik. Ertesi güne randevu alıp sınava girebilir hemen aynı gün puanınızı okulunuza verebilirsiniz. Son olarak PTE sınavının uluslararası geçerliği olması ilerisi için bize avantaj sağlayabilir. PTE sınav sonucu 2 sene geçerlidir ve uluslararası geçerliğe sahip olduğu için Erasmus, öğrenci değişimi vb başvurularda işimize yarayacaktır.

Sonuç

Hemen sonuca geçmeden bir noktayı hatırlatayım. PTE sınavı diğer sınavlardan daha zor ya da kolay değil, sadece pratik. PTE sınavına girmeyi düşünüyorsanız diğer sınavlardan daha kolay bir sınav beklemeyin ve aksini iddia edenlere de inanmayın. Bunu Pearson tarafından verilen PTE Certified Trainer belgesine sahip ve İngilizce sınavlara 20 senedir öğrenci hazırlayan bir eğitmen olarak söylüyorum. Sonuç olarak maliyet sizin için önemli ise ve gireceğiniz sınav sonucunda sadece hazırlık okulunu geçmeniz size yetiyorsa hazırlık atlama sınavına girin. Ancak biraz bütçe ayırıp geçerliği daha fazla ve esnek bir sınava girerek daha az stresli bir sınav hazırlık süreci yaşayabilirsiniz.