OET Listening bölümüne nasıl hazırlanılır?

Yazıyı Dinle

OET listening 3 ayrı bölümden oluşuyor. Part A, Part B ve Part C diye adlandırılan bu bölümlerde çıkan soru tiplerini aşağıdaki bağlantıda bulabilirsiniz.

https://temadil.com/blog/160/oet-listening

Her bölüm için hazırlık önerilerimizi sırasıyla anlatalım. Part A’da iki tane diyalog bulunuyor. Adaydan bu diyaloglarda geçen boşlukları doldurması bekleniyor. Diyaloglarda geçen konuşmaların hızı İngilizce düzeyi B2 olanlar için bile fazla gelebilir. B2 düzeyi ile kastedilenin ne olduğunu bu bağlantıda görebilirsiniz. https://temadil.com/blog/182/avrupa-ortak-dil-kriterleri

 

OET Listening PART A için nasıl hazırlık yapılır?

Bu bölümde başarı sağlayabilmek için dinleme becerinizin B2+ düzeyinde olmasının yansıra, sağlık bilimleri alanında geçen kelimelerin eş anlamlarını da bilmeniz gerekiyor. Zira dinleme kaydında geçen bazı yapılar boşluk doldurma bölümünde eş anlamlı bir kelimeyle ifade edilebilir. Bunu bir örnekle açıklayalım;

Dinleme kaydında “Well erm, this has been going on for many years ” şeklinde bir ifade geçer. Soru kâğıdında ise “Andrew Taylor _________ has had over a long period.” cümlesindeki boşluğu doldurmanız istenir. For many years ifadesi ile over a long period ifadelerinin aynı anlama geldiğini biliyor olmak, dinlediğinizi yakalamada önemli bir rol oynar. 

OET listening Part A ile ilgili yapılacak diğer çalışma ise dinlenilecek olan bölümleri parçalara bölmektir. Sınava hazırlanan adayların büyük bir çoğunluğu dinleme bölümüne yeterince odaklanamadıklarından yakındıkları için, hazırlık aşamasında belli aralıklarla durma, sonra diğer bölümü dinlemeye devam etme gibi uygulamalar dinleme becerinizin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Bunu da şu şekilde yapıyoruz; OET listening Part A bölümünde diyaloglarda bir iki saniyelik boşluklar bulunuyor. Çalışmaya başlamadan önce bu boşlukları soru kâğıdında tespit edip, ardından o boşluğa kadar dinlemek ve soruları yanıtlamak, odaklanmanızı kolaylaştıracaktır. Örneğin, bir doktor hastasının durumuyla ilgili bilgileri paylaştıktan sonra, onun beslenme alışkanlıkları veya yaşam tarzı ile ilgili sorular yöneltmeye başlar. Çalışmaya başlamadan önce bu bölümlerin belirlenmesi ve kısa kısa dinleme yaparak boşlukların doldurulması OET listening sınavına hazırlıkta faydalı bir yöntemdir. 

 

OET listening Part B ve Part C 

OET listening Part B ve Part C soru tipleri bakımından tamamen aynıdır. Her iki bölümde de üç şıklı çoktan seçmeli sorular bulunur. Part B’de aday farklı sağlık kuruluşlarında geçen 6 farklı diyalog dinler ve ilgili soruları cevaplar. Cevaplar çoğu zaman dinleme kaydında geçen bir cümlenin yeniden ifade edilmiş halidir. Bu tip soruları yanıtlayabilmek için restatement veya paraphrasing diye bilinen çalışmaları yapmak gerekir. Bu konuda pratiğe ihtiyacı olanlar için bir çalışma yaptık, hazırlamış olduğumuz restatement çalışmalarının bağlantılarını aşağıda paylaşıyorum. Bu arada bu çalışmalar sadece OET hazırlık için değil, diğer tüm standart sınavlar için de faydalı olacaktır.

https://temadil.com/Ders/4/akademik-kelime-seti

https://temadil.com/Ders/5/academic-phrasal-verbs

 

OET listening Part C’de ise iki ayrı bölüm bulunur. Her iki bölümde de bir sağlık çalışanı bir konu hakkında sunum veya bilgilendirme yapar. Aday dinlerken üç şıklı sorulardan doğru olan seçeneği işaretler. Cevaplar aynı Part B’de olduğu gibi çoğu zaman dinleme kaydında geçen bir cümlenin yeniden ifade edilmiş halidir. 

OET listening bölümünde çok fazla sayıda teknik kelime geçtiği için adayların sınav hazırlık sürecinde sağlık bilimleri alanına özel kelimelerin yazılışını, telaffuzunu iyi bilmeleri gerekmektedir. Sağlık bilimleri alanında direkt olarak test edilmese de akademik bağlamda geçen kelimelerin de kullanımının bilinmesi önemlidir. Bu konuda çalışmaya ihtiyacı olanlar için hazırlamış olduğumuz akademik kelime seti bağlantısını burada paylaşıyorum. 

https://temadil.com/Ders/6/academic-word-list

OET sınavına hazırlık aşamasında sizlere fayda sağlayacağınız düşündüğümüz çalışma linkini ise aşağıda bulabilirsiniz. OET sınav hazırlık süreciyle ilgili offline dersler satın almak veya özel ders planı için bizlere 0216 573 11 15 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

OET Hazırlık Programı

 

 
 

Benzer Makalelerimiz