YDS ve YÖKDİL’e nasıl hazırlanmalıyız?

YDS ve YÖKDİL’e nasıl hazırlanmalıyız?

Adayların ve öğrencilerimizin en sık sorduğu sorulardan ikisi YDS ve YÖKDİL hazırlık sürecinin nasıl olması gerektiği, diğeri ise hangi kaynaklarla sınava hazırlanılması gerektiği oluyor.  Bu iki soruya cevap vermeden önce “usul esastan önce gelir” kuralını hatırlatmak istiyorum. Yani yapmış olduğumuz bir çalışmanın yöntemini doğru belirlememiz çalışmanın kendisinden daha önceliklidir. Zira, doğru yöntem ve bu yönteme uygun kaynaklarla çalıştığımız takdirde başarılı olabiliriz.

İngilizce seviyemi nasıl geliştirebilirim?

YDS bir yeterlilik sınavı ve adaylar İngilizcede kendileri için gerekli skoru alarak yeterli olduklarını belgelemek ve yollarına devam etmek istiyorlar. Ancak bu süreçte göz ardı edilen bir husus var, o da sınava sadece aşılması gereken bir engel olarak bakılması. Bir 55 veya 65 alınsa önümüzde engel kalmayacak belki, orası doğru, ama bir kez daha vurguluyorum YDS bir yeterlilik sınavı, yani aday İngilizcede belirli bir düzeye gelmedikçe sınavda başarılı olması neredeyse imkânsız. Bir başka deyişle, YDS sadece stratejilerle ve taktiklerle üstesinden gelinebilecek bir sınav değil. Bilgi ve beceri seviyemizin yukarı çekilmesi şart. Bilgi dediğimiz zaman dilbilgisi ve kelime, beceri dediğimiz de okuma becerisini kastediyorum. O halde temelde gelişmesine çaba sarf edeceğimiz iki kavram var; bilgi ve beceri.

İngilizce dilbilgisi, kelime bilgisi ve okuma becerisi nasıl gelişir?

İngilizce dilbilgisini öğrenirken hangi kuralın ne için kullanıldığını, hangi kavramın ne anlama geldiğini Türkçe olarak duymak öğrencilerin kendilerini güvende ve rahat hissettikleri bir yöntem. Bu tarz standart sınavlarda sıklıkla uygulanan bir metot olduğunu biliyoruz. Ancak bir kuralın ne için kullanıldığını bilmek, bir kavramın ne anlama geldiğini bilmek onu İngilizcede doğru yerde kullanabileceğimiz ya da gördüğümüz yerde anlayabileceğimiz anlamına gelmiyor. Öğrendiklerimizi bir bütün içinde görebilme yeteneğine erişmek zorundayız.  Bunun için özellikle yabancı kaynakları daha çok okumalı, dinlemeli, okumuş olduğumuz yazılarla ilgili kısa özetler yapmamız gerekir. Örneğin http://www.breakingnewsenglish.com/ web sitesine girip, orada kendi seviyenize uygun haberleri okuyabiliriz. Bu sadece okuma becerimizin gelişimine katkı sağlamaz, aynı zamanda güncel haberleri takip etmemizi ve YDS’de çıkması muhtemel konulara aşina olmamızı sağlar. YDS’nin dörtte birini paragraf soruları oluşturduğuna göre bu tarz bir çalışmayla okuma becerinizi geliştirebilir, öğrenmiş olduğunuz dilbilgisi yapılarını pekiştirebilir, yeni kelimeler öğrenebilirsiniz. Üstelik tüm bunları yaparken de yabancı dilde haber okumanın keyfine varırsınız.

Sınav hazırlık süreci sadece yukarıda bahsetmiş olduğumuz çalışmalarla sınırlı değil elbette. Önümüzdeki günlerde farklı yöntemler, farklı uygulamalardan bahsedeceğim. Farklı yöntem ve uygulamaları deneyerek hangisinin sizin için en iyisi olduğuna zaman içinde görmüş olacaksınız.

Herkese iyi çalışmalar dilerim.