En verimli İngilizce sınav hazırlık platformu.
IELTS

IELTS’e nasıl hazırlanılır?

Bu yazımda öğrencilerden en sık gelen soru olan ‘IELTS’e nasıl hazırlanılır?’ sorusuna yanıt vermeye çalışacağım. Bilindiği gibi IELTS eğitimini ya da kariyerini yurtdışında sürdürmek isteyenlerin girdiği İngiltere merkezli bir sınavdır. Akademik ve genel olmak üzere iki farklı alanda yapılan bu sınav 2 sene geçerliğe sahiptir ve dünyada hemen hemen bütün kurumlar tarafından kabul edilmektedir. Ölçtüğü İngilizce seviyesinin ileri bir seviye olması dolayısıyla birçok adayın uzun süre ve emek harcayarak hazırlandığı bu sınava nasıl hazırlanılması gerektiği ile ilgili önemli ipuçlarını ele almaya başlayalım.

IELTS’e Nasıl Hazırlanılır?

Yazının daha rahat takip edilebilmesi için madde madde ilerlemeyi terci ediyorum.

  • IELTS’e hazırlanmak için gerekli İngilizce seviyesi ne olmalıdır?

IELTS ileri seviye İngilizce bilgisi ölçen bir sınavdır. Kurumların istedikleri skorlar değişmekle beraber genelde 6,5 puan ve üstü alınması istenmektedir. 6,5 ve üstü alabilmek için B2+ ve üstü seviyede olmanız gerekiyor. Daha alt seviyede İngilizce bilen adayların kısa sürede bu sınavdan 6,5 puan alması çok düşük bir ihtimaldir. Bununla birlikte İngilizce seviyem C1 ama istediğim puanı alamadım diyen öğrencilerin sayısı da az değil. Bunun nedeni çoğu zaman kurumların İngilizce seviye ölçerken biraz fazla iyimser notlandırma yapmasıdır. Üniversitelerin hazırlık okullarında 800 saatten fazla İngilizce eğitimi almış öğrencilerin bile B1 seviyeye anca gelebildiğini göz önüne aldığımızda kurslardan alınan genel İngilizce eğitimleri ile çok daha kısa sürede C1 seviyelere gelinemeyeceği unutulmamalıdır. O yüzden gerçek İngilizce seviyenizin belirlenmesi doğru eğitime başlamanın ilk adımıdır. İngilizce seviyenizin detaylı olarak ölçülmesi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  • IELTS’e hazırlanırken hangi materyalleri seçmeliyim?

IELTS’e kendi başınıza hazırlanmak istiyorsanız hazırlanma süresinin uzayacağını baştan kabul etmelisiniz. Bununlar birlikte eğer B1 seviyenin altında iseniz doğrudan IELTS materyalleri kullanmak yerine Unlock, Pathways, Qskills vb kitapları edinerek altyapı oluşturmaya çalışın. Eğer mümkünse çevrenizde İngilizce öğretmenliği yapan birinden yardım alın. Sınava çalışmaya başlama konusunda acele etmeyin. Planlamanızı doğru yapmazsanız yanlış içerikle ve size uygun olmayan seviye ile hazırlanma başlarsınız ve kısa sürede motivasyonunuz düşer. Doğru kaynak seçimi için yazımıza göz atabilirsiniz.

 

  • Doğru IELTS kursu seçimi

IELTS sınavı bir geçme kalma sınavı değildir. IELTS sizin İngilizce seviyenizi tespit eden kapsamlı bir sınavdır. IELTS programı seçerken mevcut seviyeniz ve ulaşmak istediğiniz seviyeye uygun bir eğitim seçmelisiniz. Birçok kurum sadece bir tane IELTS hazırlık programı açar. Ancak dersler başlayınca öğrenciler arasında seviye ve hedef farkları derslerin işleyişini olumsuz yönde etkilemeye başlar. Mevcut İngilizce seviyesi ile IELTS’ten 5,5 alabilecek ve 7,5 almak isteyen bir öğrenci ile 3,5 alabilecek ve 5,5 hedefleyen bir öğrenciyi aynı sınıfa yerleştirdiğinizde program her iki öğrenciye de fayda sağlamayacaktır. Dolayısıyla IELTS’e hazırlanıyor olmanız size sunulan programın faydalı olacağı anlamına gelmez. Biz bu sorunu 3 farklı IELTS programı açarak büyük ölçüde çözüyoruz. Ancak bu şekilde çözümler kurumlar için çok karlı olmadığı için her zaman tercih edilmiyor. Kayıt olan 15 öğrenciyi tek sınıfa yerleştirmek yerine 3 ayrı sınıfa bölmek kurumlar için ciddi maliyet yaratıyor ve doğal olarak her kurum böyle bir yükün altına girmek istemiyor.

  • Süreci yönetmek

IELTS hazırlık süreci eğer daha önce sınava girip hedeflediğiniz skora çok yaklaşmadıysanız zaman alan bir süreçtir. Bu süreci hızlandırmak, yoğunlaştırmak size faydadan çok zarar verebilir. IELTS bir sınav ve sınavların tekniklerini bilmek sınavı geçmek için yeterli olacaktır gibi bir yaklaşım doğru değildir. IELTS dil kullanımını ölçen bir sınavdır ve İngilizce bilmeden sadece sınav taktikleri ile bu sınavdan istediğiniz skoru alamazsınız. Bu yüzden sınav hazırlık sürecini makul olmayan süreye çekerseniz muhtemelen istediğiniz skoru alamayacaksınız ve herhalde ben başaramıyorum diye düşünerek kendi kendinize haksızlık edeceksiniz.

Sonuç

IELTS ileri seviye İngilizce bilgisi ölçen bir sınav ve sınav dil kullanımını detaylı olarak test ediyor. Dolayısıyla bu sınava çoktan seçmeli bir sınav gibi yaklaşmamalısınız. İngilizce seviyenizi doğru bir süreçle belirledikten sonra mevcut İngilizce seviyenize uygun bir IELTS hazırlık programı araştırmalısınız. Ben IELTS’e gireceğim öyleyse IELTS kursuna kayıt olayım demek yerine şu an sınava girsem 4 alırım ve benim 6,5 almam gerekiyor gibi somut veriler üzerinden ilerleyin. IELTS programına kayıt olmadan önce sizin hedefleriniz ile program ve diğer öğrencilerin hedeflerinin paralel olduğundan emin olun. Son olarak lütfen çok kısa sürede sonuç beklemeyin. Bu yazımda IELTS’e nasıl hazırlanılır sorusuna cevap vermeye çalıştım. Daha detaylı bilgi için eğitimlerimize göz atabilirsiniz.

Ücretsiz Seviye Tespit Sınavı TemaDil

İngilizce seviyenizi öğrenmek için sınavlarımızı çözebilirsiniz.

Sınavı Çöz