A2 Seviyeden IELTS’e Hazırlanılabilir mi?

IELTS ileri seviyede İngilizce bilgisi ölçen bir sınav. Bu yüzden IELTS’ten anlamlı bir skor alabilmek için en az B2 seviyede İngilizce bilmek gerekiyor. Peki ya o seviyede değilsek. A2 seviyeden IELTS’e hazırlanmak için nasıl bir yol izlemeliyiz?

A2 Seviyeden IELTS’e Hazırlık

Nihai hedefi IELTS’e girmek olan öğrenci eğer B2 seviyede İngilizce bilmiyorsa genelde kurslar tarafından genel İngilizce programlarına yönlendirilir. Bu programlarla İngilizce altyapısını geliştirdikten sonra IELTS programına katılması sağlanır. Teoride çok mantıklı bir uygulama gibi görünse de asıl amacı IELTS’e girmek olan elementary seviyede bir öğrenciyi genel İngilizce programlarına dahil etmek pek verimli sonuçlar vermiyor. Peki neden?

Genel İngilizce ve IELTS Programları

  • Motivasyon: Amacınız IELTS sınavına girmek ise ve genel İngilizce programına dahil olduysanız yaşayacağınız en büyük sorun motivasyon sorunu olacaktır. Sınıfınızda farklı amaçlarla kursa katılmış öğrenciler olacak ve sizin motivasyon seviyeniz ile diğer öğrencilerin motivasyon seviyesi arasındaki fark yüzünden derslerden verim almanız zorlaşacaktır. Siz IELTS’e hazırlanmak için fazladan efor sarfederken sınıftaki diğer öğrenciler belki tamamen sosyalleşme ya da İngilizce seviyelerini geliştirmek için o sınıftalar ve sizinle aynı amacı paylaşmayan bir grubun içinde hedefe varamazsınız veya varsanız bile bu umduğunuzdan dana uzun sürecektir.
  • İçerik: Her ne kadar İngilizce İngilizce’dir desek de genel İngilizce programlarının içeriği İngilizceyi günlük kullanmaya yönelik olarak tasarlanmıştır. IELTS’in içeriği de elbette benzer konuları içeriyor ancak mesela genel İngilizce programlarında tablo yorumlamaz veya rapor yazmazsınız. Hatta genel İngilizce programlarında pek yazı yazılmaz.
  • Materyal: İçerikle beraber materyale de değinmemiz lazım. Genel İngilizce ile IELTS materyalleri birbirinden tamamen farklı yapılara sahiptir çünkü her ikisi de farklı amaçlarla hazırlanmış materyallerdir. Genel İngilizce materyali ile IELTS’e hazırlanmanız mümkün olmakla beraber hazırlık sürecinizi uzatacaktır.

Peki Çözüm Ne?

Sonuç olarak A2 seviyeden IELTS’e hazırlanmak mümkün mü? Evet mümkün. Ancak kurslar doğal olarak talebin yoğun olduğu genel İngilizce programlarını tutundurmaya çalışıyorlar. Sayısı nispeten az olan IELTS hazırlık programları onlar için biraz niş kalıyor ve haliyle A2 seviyede bir öğrenciyi genel İngilizce programlarına yönlendiriyorlar. Yani aslında A2 seviyede öğrenciler için IELTS materyalleri var ancak bu öğrenciler için ayrıca sınıf açmak çok karlı olmadığı için sanki A2 seviyede öğrencilerin mutlaka önce genel İngilizce eğitimi alması gerekiyormuş gibi hatalı bir algı oluşmuş durumda.

IELTS mi Genel İngilizce mi?

Eğer İngilizce seviyeniz A2 seviyede ise ve nihai hedefiniz IELTS’e girmekse genel İngilizce programlarına katılmanıza gerek yok. Cambridge yayınevinin A2 seviyede öğrenciler için hazırladığı IELTS kitapları var ve bu kitaplar içeriği A2 seviyede tutarak öğrencileri IELTS sınavına hazırlıyor. Hatta bu kitaplarda band skorları dahi net bir şekilde tarif edilmiş. Buna göre bir kitap sizi 3.0’dan 4.5’a, bir sonraki kitap 4.0’dan 5.0’a getirebiliyor. Dolayısıyla sınava adım adım hazırlanmak mümkün.

Sonuç

TemaDil olarak birçok kursun niş olarak gördüğü A2 seviyede öğrenciler için IELTS programlarını biz uzun süredir sürdürmekteyiz. IELTS Foundation olarak adlandırdığımız bu programlar şu ana kadar oldukça verimli bir şekilde devam ediyor ve öğrencilerimizden aldığımız geri dönüşler son derece olumlu. Sonuç olarak A2 seviyede İngilizce biliyorsanız IELTS Foundation programımıza göz atmanızı öneriyorum.

 

IELTS Hazırlık Programlarımız